Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
(3327 bralcev)
Ponedeljek, 23. 6. 2008
DPUV tokratni In-doktrini bomo nadaljevali s simpozijem »Čas je za Brechta!«. Najprej bomo poslušali Mladena Dolarja o tem »Kako ponovno iznajti Marxa?«, za njim pa bomo prisluhnili še predavanju Božidarja Debenjaka z naslovom »La chinoiserie«. Obe predavanje je gostil Anton Podbevšek Teater, 10. junija 2008 v Novem mestu.


"Izvor filozofije
Zasliševanje dobrega človeka

Stopi naprej: slišali smo,
da si dober človek.
Nisi podkupljiv, toda tudi strela,
ki udari v hišo,
ni podkupljiva.
Kar si rekel, to drži.
Kaj pa si rekel?
Iskren si, poveš svoje mnenje.
Kakšno mnenje?
Pogumen si.
V boju proti komu?
Moder si.
Za koga?
Ne gledaš na svojo korist.
Na čigavo pa?
Dober prijatelj si.
Tudi dobrih ljudi?
Poslušaj torej: vemo,
da si naš sovražnik. Zato te bomo
zdaj postavili ob zid.Toda glede na tvoje zasluge
in dobre lastnosti,
te bomo postavili ob dober zid in te ustrelili
z dobrimi kroglami iz dobrih pušk in te pokopali
z dobro lopato v dobro zemljo."
Bertolt Brecht, Me-ti; knjiga obratov


V tokratni In-doktrini bomo nadaljevali s simpozijem »Čas je za Brechta!«, ki sta ga v Novem mestu 10. junija 2008 organizirala Anton Podbevšek Teater in Studia Humanitatis. Za današnjo In-doktrino smo izbrali dve predavanji.
Najprej bomo poslušali predavanje Mladena Dolarja z naslovom »Kako ponovno iznajti Marxa?«. Predavanje se osredotoča na povezanost ekonomije in morale, prepletanje teh dveh diskurzov in njuna pogojenost.
Mladen Dolar je profesor filozofije, ki je dolga leta predaval na Filozofski fakulteti. Danes je širši javnosti bolj znan kot kolumnist časopisa Delo, zainteresirana javnost pa ga bolj pozna kot umirjenega, natančnega in prodornega misleca. V svojih delih se naslanja predvsem na teorijo marksizma in psihoanalize.
V drugem predavanju z naslovom »Le chinoiserie« bo Božidar Debenjak, predaval o vlogi in položaju intelektualcev v družbi. Pri tem se je oprl predvsem na Brechtovo delo »Turandot oder Der Kongress der Weisswaescher«.
Božidar Debenjak je filozof in prevajalec. Predaval je na Odelku za filozofijo, po upokojitvi, pa ga je mogoče slišati večinoma na različnih dogodkih izven institucionalnega izobraževanja. Prevajal je Hegla, Marxa, Lenina in mnoge druge, skupaj z ženo Doris Debenjak pa sta spisala Veliko nemško-slovenski slovar.

Zaradi preobsežne bibliografije avtorjev, bi se raje ognili naštevanju del, ki sta ju na tak ali drugačen način ustvarila ali soustvarila, za več informacij o tem poslušalcem priporočamo uporabo cobissa.Komentarji
komentiraj >>