Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
iv. Nočnja: ˙?° futurizem našega ._.:˙podpodnebja˙?° II. (8643 bralcev)
Petek, 20. 3. 2009
NočnjeDrugi del internetnih prispevkov iv. nočnje ...

(Sličica: Avgust Černigoj - Portret Srečka Kosovela, 1943-1951, lesorez; 8,1 x 6,2 cm)

(Zgornja sličica: avgust černigoj - Portret Srečka Kosovela, 1943-1951, lesorez; 8,1 x 6,2 cm)


== INTerVJU s prof. J. Vrečkom v celoti in trinajstih delih, v celoti in trinajstih delih in 45 minutah ==

 

ZAČETKI IN FUTURIZEM NA SLOVENSKEM

1. = enkica

2. = dvojkica

3. = trojkica

4 = štirkica

KJE PA SI TI?

5 = petkica

6 = šestkica

7 = sedmička

8 = osmička

9 = devetička

10 = desetička

11 = enajstička

12 = dvanajstička

13 = trinajstička

 


 

p0 - r0 - č1 - 1a

politično-zgodovinska vmestitev in pojasnitev tuteritorija.


1. p0 - r0 - č1 - 1a ob dveh, trinajst minut in štirideset sekund

Centralistična politika Pašiča, Pribičeviča, Žerjava ne kloni. Tedna ste minila od sklica parlamenta, pa Nacionalni blok - združenje radikalov in demokratov, še kar izsiljuje z razpustom skoraj 100 poslancev opozicije - največ s Hrvaške, kjer oporekajo mandat kar 70 poslancem Radičeve republikansko-kmečke stranke, deset pa iz Slovenije. Na takozvanem verifikacijskem odboru bodo v naslednjih dneh o zadevi glasovali, a kaj, ko ima vladna stran 11 od 21 članov. Bo pa moral odločitev odbora potrditi še skupščina, kjer pa vendarle upamo, da predlog ne bo izglasovan.

Predočamo mišljenje opozicije v verifikacijskem odboru. Del poročila o Sloveniji se glasi: »Volitve v Sloveniji so se vršile pod velikim moralnim in materijalnim pritiskom, kakor ga ne pomni zgodovina naše zemlje. Naš narod ni vajen, da vladni organi kar na debelo kršijo zakon ter teptajo v blato vse pravne in moralne pojme. Naše ljudstvo ni doživelo volitev, ki bi se vrstile s takim terorjem, s takšnimi sleparstvi in korupcijskimi sredstvi. Vse, kar služi Samostalni demokratski stranki v korist, vse je bilo dovoljeno. Vse to so smeli in morali storiti vladni organi. Uradništvo se je degradiralo v brezdušno, slepo orodje vladajoče klike. Kdor ni brezpogojno pariral komandi samostalno demokratskih matadorjev, je bil odstavljen ali premeščen. Ves uradniški aparat je funkcioniral kot agitacijska mašina SDS. Ta smatra Slovenijo kot svoj pašaluk podeljen ji od sedanje vlade v domeno, ker se mora njihova politična zločinska narava izživeti in izdivjati po mili volji«. Dodajamo, da je SDS od spočetka kapitalistična stranka, ki ni imela med delavskimi sloji nikdar zaslombe, naslanjajo se na banke, ki financirajo njih in njihove časopise, ter na delodajalce. Na slednje pritiska, da izvajajo pritisk na delojemalce in jim groze če ne podpro dr. Žerjava. Še nekaj o vodji SDS, ta je imel povedati: »Za kralja ali proti kralju, kdor je za kralja bo sledil nam, sicer pa, ali nas volite ali ne, bomo vendar mi vladali naprej državi«.
Podobne nezaslišane prisile so se izvrševale po celotni skupni državi.

Le borba in zaostrovanje nam ostane. Vajeni smo upora proti hujšim nasprotnikom, kot pa pokvarjenim politikom, ki bašejo denarnice, znajo pa le stiskat pas narodu in višat davke. Mnogo smo se naučili v preteklih uporih, morda kaj kmalu znanje ponovno preizkusimo!


2. p0 - r0 - č1 - 1a ob tretji uri, enaintrideset minut in nič sekund


Črni oblaki se zgrinjajo nad našo zemljo, gromko se bijejo interesi domačih, v politike preoblečenih in do biti skorumpiranih kapitalistov, s pravicami človeka, kmeta, delavca, a kot, da notranje razprtije ne bi bile dovolj, vnanji interesi z lažmi, po narodu posujejo še gnojnico.

Vprašanje, kdo je kriv minule svetovne vojne, se neprestano, zdaj bolj, zdaj manj, razpravlja. Verzajska mirovna pogodba sicer oficijalno razglaša Nemčijo za krivo, a iskanje povzročiteljev in vzrokov svetovne vojne ne pojenja. Izpovedi posameznih umrlih diplomatov in razkritja še živečih aktivnih politikov pričajo, da lahko prav vsi - zmagovalci in premaganci - v tem oziru podajo bratsko roko in zakličejo v skupnem zboru: Nostra culpa, nostra maxima culpa!

Anglija, koje zaveznica je bila Srbija in za katero je morebiti Srbija izmed vseh držav na svetu največ krvavela, je zavoljo svoje čistosti Srbijo neoficielno obtožila neposrednega povoda za svetovno morijo. Stanoje Stojanović, srbski zgodovinar, opozarja na politične razsežnosti saj bi moglo imeti to vprašanje vpliv na povojne reparacije, še posebej v interesu Nemčije.

In česa nas dolžijo Angleži? Srbska vlada naj bi vedela za načrte mladeničev, pripadnikov tajne revolucionarne organizacije »Ujedinjenje ali smrt«. Vemo, načrtovali so, pa tudi izvedli, atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda.
Ljubo Jovanović, minister v Pašičevi vladi je bil obveščen o manevrih upornikov in nemudoma je bil naročil mejnim stražarjem arest fantov in prepoved prehoda srbske meje na ozemlje avstro-ogrske Bosne. Očigledno od aresta ni bilo nič, je pa Jovanović obvestil ministra Avstro-Ogrske za Bosno dr. Bilinskija o namerah upornikov, dasiravno vnanje ministrstvo ni obvestil in to je tudi edini spodrsljaj, a črnilo na belini je jasno kot sončen dan - srbske oblasti so odigrale vlogo državniško in korektno. Ko bi le tako bilo tudi današnjega dne!


3. p0 - r0 - č1 - 1a ob četrti uri, šestnajst minut ter petdeset sekund


Na cesti se vidi, da gre narodu slabše, toži za vsakim vogalom kot še nikdar. Pravi: »Kar imam prodati nima cene, kar pa moram kupiti je silno drago«. Da je kmečki stan nasrkal najsiloviteje je znano vsem. Razjarjenost je še toliko večja, ker osem tovarn sladkorja od vlade zahteva zvišanje visoke zaščitne carine.

Spomnimo. Ker se vsaka država želi otresti uvoza, ker imamo za sladkorno peso izvrstna polja, je bilo pravilno in pravično, da je naša država uvedla za tuji sladkor visoko uvozno carino, da na ta način zaščiti domačo proizvodnjo in poživi veselje do sejanja sladkorne pese. V dosego tega visokega cilja osamosvojitve je narod voljno prenašal visoke cene. A osem tovarn danes proizvede za 60 do 70 milijonov kilogramov več sladkorja kakršna je domača poraba, pridelovalci sladkorne pese pa imajo le za kruh. V tem slučaju hoče osem kapitalistov narod izsesavati do konca. Takemu imozgavanju naroda mora vlada narediti nemudoma konec in omogoči konkurenco. Narod je že dovolj pretrpel za to panogo.

Ob koncu še nekaj srčnega, dasiravno je vir avstrijski, s temi pa vemo kako in kaj. Doslej smo mislili, da je na koroškem v narodnem pogledu samo ena nevarnost - nevarnost, da se zadnji koroški Slovenec ponemči. A sedaj nam iz nemškega Gradca naenkrat prihajajo o koroških Slovencih vse drugačni podatki. Fare so nadomestile šole in v svojem okrilju mladež učijo rodnega jezika. Slovenskih far je toliko, da nemško govoreči nimajo kam kot v našo faro. Koroški politiki repenčijo, narodna zavest Slovencev pa narašča - srce jim sili z grudo vred v kraljevino SHS.


obelodanjeno po zaslugi mateja jankovića

 


glasbena oprema gorana [gorjevam] kompoša.

1. Vinko Globokar - Echanges
2. Slowind s skladatelji novega časa - Little Fantasy (Božidar Kos)
3. Marija Mojca Pungerčar - Singer, zvočni zapis umetniškega projekta
4. Sist en 343 - H.a.t.e.i.s.m.y.r.e.l.i.g.i.o.n.
5. Čpg impro - Part 2
6. Bor Turel - Med besedami in tišino - dvogovori
7. Božidar Kantušer - Godalni kvartet
8. Zvočne raziskave
9. Alzheimer trio - trak 2
10. Tao G. Vrhovec Sambolec / Tomaž Grom - Alicante live 2004
11. Irena Tomažin - Puščava
12. Darijan Božič - Requiem spominu umorjenega vojaka
13. Laibach - Jeruzelsky
14. Chernibog - Neskončna reprodukcija
15. Signal Territory - Sector II
16. Random Logic - RL 99mar1 bazadub2
17. Umek - Parkins
18. Temponauta - Aeolis
19. Octex - Elvolv
20. Neuf Meuf - Zul
21. Slobodan Valentinčič - Feder bal
22. Zvočne raziskave
23. Bor Turel - Zimsko potovanje
24. Slavko Osterc - Iluzije
25. Blaž Arnič - Povodni mož
26. Marjan Kozina - 1. stavek - Ilova gora
27. Saeta - Obe črti ceste
28. Borut Savski - Čas = denar

 

 // snetki po snetki po snetki po snetki po snetki po //


"Desni šamar po levem licu in pesniška figura, imenovana elipsa, v stavku VAŠE TORTE VAŠ ŠPORT.""Marčevski Kogoj in ploskanje po koncertu.""petpedi petpedi?."
//vsi posneteži iz filma Veter v mreži, 1989, v režiji gospoda Robarja Dorina//


CITATI ZA VSAKDANJO RABO, ne spustimo jih v osam o-o o-o o-o - - -


[ačernigoj 1924; treba je impulzivnega, destruktivnega dela, treba je zidati novo, ako hočemo pokazati, kaj smo, treba je delati, ne uživati starega. pokazati moramo svetu, da obstaja tudi slovenski kmet od katerega pričakujemo novo umetnost!]


[ačernigoj 1924; delavec je človek, ki vzame maso danega materiala, železa, gline, lesa ter ga spremeni v potrebno - koristen predmet, v orodje ali instrument, v komplicirane stroje, ki so živeča bitja!]


[ačernigoj 1924; stroj je najboljši dokaz našega stremljenja. umetnik mora postati inženir!]


[ačernigoj 1924; vsaka oblika in barva, ki jo uporabljamo, mora biti koristna!]


[ačernigoj 1924; z iskanjem najdemo novo dinamiko. umetnik je primoran upoštevati materijo!]


[mkogoj 1923; vsak umetnik ima svoj svet, drugim neznan, to je bodi futurist. vsak drugi kvati umetnost in ovira delovanje tistih, ki so za ustvarjanje res izvoljeni!]


[ačernigoj 1924; brez gibanja ni zaznavanja. brez zaznavanja ni oblike. brez oblike ni materije. materija je oblika. oblika = gibanje prostor in čas. materija = gibanje prostor in čas. mi trdimo da so vse materije predstavljajoče. materija = oblika oblika pa je predstavljajoče sredstvo.]


[ačernigoj 1924; lažnjivo slikarstvo polno idiotskih, eksotičnih in plakatnih efektov!]Prof. dr. Janezu Vrečku se zahvaljujemo za

neizrekljivo

in

zanimljivo.Pripravili vaši nočnjarji. .- ..-

 Komentarji
komentiraj >>