Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
romska oddaja anglunipe (2072 bralcev)
Nedelja, 22. 8. 2010
haristV oddaji bomo imeli kratek povzetek o življenju Romov v Sarajevu in poslušali intervju z predsednikom Romske prosperitete. Romsko društvo Anglunipe bo odprlo Informativni center za Rome in nerome v sredini meseca septembra. Vec romskih informacij v romski oddajo Anglunipe. Poslusali bomo kakor vedno romsko glasbo katero jo bo pripravil Emran Sakip.

Lep pozdrav poslušalcem.....se slisimo v nedeljo
Haris

torek, 10. avgust 2010

NOVICE09.08.2010 15:44 Kategorija: Delovanje in dogajanje

Varuhinja sprejela predstavnike Sveta romskih skupnosti RS

09.08.2010 15:44
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik s sodelavci se je danes, 9.. 8. 2010, v prostorih Varuha človekovih pravic (Varuh) sestala s predstavniki Sveta romske skupnosti RS (Svet), in sicer s predsednikom Marjanom Drvaričem, podpredsednikom Slavkom Cenerjem in dvema članoma, Mojco Rakipov in Jožekom Horvatom - Mucem.Gre za prvi uradni sestanek Varuha človekovih pravic RS (Varuh) s predstavniki Sveta. Beseda je tekla zlasti o delovanju Sveta, participaciji različnih romskih skupin v Svetu in financiranju romske skupnosti.

Ugotovljeno je bilo, da pri financiranju prihaja do nekaterih nejasnosti in nepreglednosti, ki naj bi med drugim vodile v razdor in razprtije med člani romske skupnosti. Predstavniki Sveta so kot pereče izpostavili zlasti vprašanje avtonomije pri razdeljevanju teh sredstev. Varuhinja ugotavlja, da so pravne podlage za financiranje romske skupnosti v Sloveniji pomanjkljive, ali pa jih sploh ni. V okviru svojih pooblastil bo pristojnim organom zato predlagala sprejem takšnih ukrepov in predpisov, ki bodo povečali avtonomijo romske skupnosti pri porabi sredstev in ki bodo pod enakimi pogoji in v skladu z vnaprej določenimi kriteriji omogočali dostop do sredstev vsem skupinam Romov v Sloveniji.

V zvezi s sestavo in delovanjem Sveta in politično participacijo Romov je varuhinja s predstavniki Sveta odprla vprašanja o možnih spremembah Zakona o romski skupnosti v Republiki Sloveniji. Kot je znano, je Ustavno sodišče Varuhovo zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti tega zakona v delu, ki se nanaša na sestavo Sveta, zavrnilo, vendar pa je v obrazložitvi odločbe in v odklonilnem ločenem mnenju dveh sodnikov navedlo vrsto argumentov, ki govorijo v prid mnenju, da način zastopanja posameznih skupin Romov v Svetu ni ustrezen. Ustavno sodišče je v zvezi z reševanjem tega vprašanja Varuha napotilo na Državni zbor RS, zato so sogovorniki spregovorili tudi o možnih oblikah sodelovanja posameznih romskih skupin znotraj Sveta. Predstavniki Sveta se zavedajo določenih pomanjkljivosti Zakona o romski skupnosti, vendar opozarjajo, da bi Romi lahko tudi že v okviru veljavne zakonodaje bolj odgovorno sodelovali pri delovanju Sveta.

 Komentarji
komentiraj >>