Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
romska oddaja anglunipe (2252 bralcev)
Nedelja, 19. 9. 2010
haristPušča 09. sept.2010: Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil osmega praznika samostojne romske krajevne skupnosti Pušča v Občini Murska Sobota.d
V oddaji bomo več povedali o tem dogodku. Napovedali pa bomo tudi datum otvoritve Romskega informacijskega centra, ki bo kmalu odprl svoja vrata. do slišanja. vaš haris

NOVICE 09. sept., 2010


Fotografije,Haria Tahirović

Predsednik na prazniku romske krajevne skupnosti Pušča

Objavljano 09. sept., 2010 od Romski novinar,Bogdan Miklič v kategoriji "Fotografije, Novice, Ostalo"

Vir: Spletna stran predsednika Republike Slovenije

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil osmega praznika samostojne romske krajevne skupnosti Pušča v Občini Murska Sobota.

Predsednik republike si je ob prihodu najprej ogledal enoto Vrtca Murska Sobota na Pušči - Romano, kjer so pri predšolski vzgoji Romov dosegli pomembne uspehe. Po srečanju z romskimi otroci in zaposlenimi v vrtcu je predsednik zasadil drevo sobivanja v drevoredu Sožitje in se sprehodil skozi romsko naselje.

Zatem se je predsednik dr. Danilo Türk udeležil slovesnosti ob odprtju nove večnamenske dvorane krajevne skupnosti. V svojem nagovoru je dejal, da današnja slovesnost izkazuje pomen sodelovanja, saj je dvorana nastala s sodelovanjem občine in prebivalcev Pušče. Rezultati sodelovanja v Pušči so po njegovih besedah lahko za mnoge pomembna spodbuda. Slovenija je namreč danes del integrirane Evrope, kjer se Romom ponekod še vedno dogajajo slabe stvari, kot so kolektivna kaznovanja oziroma izgoni.

To ni tisto sodelovanje, ki zagotavlja napredek, je poudaril predsednik. Izpostavil je, da imamo tu, v Pušči, model sodelovanja, ki kaže, kaj lahko sodelovanje prinese. Vemo tudi, da sodelovanje ne da rezultatov čez noč in da so potrebna dolga leta, včasih desetletja, da postanejo rezultati resnično zelo dobro vidni. Predsednik je dodal, da ne smemo biti premalo ambiciozni, saj bi slovenski modeli sodelovanja morali biti zanimivi tudi za druge.

V mnogih okoljih v Evropi so problemi veliko težji kot so pri nas, je dejal predsednik. Pri nas mogoče velikih problemov nimamo, imamo pa težave, ki jih znamo odpravljati, ter pol stoletja organiziranih izkušenj in razvitega sodelovanja. To sodelovanje in te izkušnje so nekaj, kar lahko in moramo ponuditi Evropi, je poudaril predsednik. Kot je pojasnil, Evropa danes potrebuje zglede, kakršen je tukajšnji, in modele, ki bodo pokazali, da je sodelovanje in integriranje romskih skupnosti v širša okolja možno, ter kako se to naredi.

Predsednik dr. Danilo Türk je ob odprtju večnamenske dvorane opravil tudi preizkus gasilske sirene.

V nadaljevanju se je v novi dvorani udeležil okrogle mize na temo Vloga ter pomen romskih mater / žensk pri izobraževanju romskih otrok. V svojem nagovoru je izpostavil, da je vloga romskih žensk in mater, zlasti pri vzgoji in izobraževanju, premalo znana in priznana. Tej vlogi morata država in civilna družba posvetiti posebno pozornost, saj se ravno z njo zagotavljajo prvi, odločilni koraki socializacije otrok ter pogoji za njihov uspeh v izobraževanju in kasneje v družbeni integracije

 Komentarji
komentiraj >>