Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
romska oddaja anglunipe (1996 bralcev)
Nedelja, 20. 3. 2011
haristTo nedeljo bomo imeli kot gostjo ga. Jerneja Turin iz Amnesty International, prestavila stanje in povedala nam bo več o diskriminaciji številnih romov, katerim sta bili pravici do ustreznega bivališča in pitne vode odvzete ter njihovega dostojnega življenja.
S tem je tudi širša javnost seznanjena.
Več o tem bomo spregovorili v naši oddaji. Manjkalo pa tudi nebo romske prijetne glasbe.

Pripravil Haris T.

Oddaja v celoti!

Predstavitev poročila o nastanitvenih razmerah Romov v Sloveniji

17. 03. 2011

Foto: Arne Hodalič: Danilo Hudorovič toči vodo iz pipe na pokopališču, ki je od njegove bivališča oddaljeno dva kilometra. September 2010. Romi, ki živijo v Goriči vasi v Ribnici nimajo dostopa do vode v bližini svojega naselja.Foto: Arne Hodalič: Danilo Hudorovič toči vodo iz pipe na pokopališču, ki je od njegove bivališča oddaljeno dva kilometra. September 2010. Romi, ki živijo v Goriči vasi v Ribnici nimajo dostopa do vode v bližini svojega naselja.Amnesty International poziva slovenske oblasti, naj romske skupnosti zaščitijo pred diskriminacijo. V Ljubljani smo 16. marca predstavili najnovejše poročilo Vzporedna življenja: Romom v Sloveniji nista zagotovljeni pravici do ustreznega bivališča in vode (Parallel Lives: Roma denied rights to housing in water in Slovenia) ki kaže, da Romom ni zagotovljen dostop do ustreznih bivališč, vode in sanitarij.

Poročilo (pripeto kot pdf na dnu strani) je podrobneje predstavila njegova avtorica, sicer sodelavka Amnesty International Slovenije (AIS) Jerneja Turin, o širšem kontekstu diskriminacije Romov pa je spregovorila direktorica Regionalnega programa Amnesty International za Evropo in Osrednjo Azijo Nicola Duckworth.
Jerneja Turin (levo) in Nicola DuckworthJerneja Turin (levo) in Nicola Duckworth
Poročilo ugotavlja, da številni Romi, predvsem na območju Dolenjske, Posavja in Bele Krajine, živijo v neustreznih razmerah – brez pitne vode, elektrike, dostopa do druge infrastrukture in brez varnosti uživanja bivališča.

Zaradi stalne diskriminacije so številni Romi obsojeni na življenje v bivališčih brez dostopa do javne infrastrukture, nujne za dostojno življenje. To vpliva na njihovo celotno eksistenco – od zdravja do izobraževanja otrok in možnosti, da dobijo službo. Nekatere občine Romom nočejo zagotoviti javne infrastrukture, ker so njihova naselja 'nelegalna' - kljub dejstvu, da romske družine tam živijo že desetletja -, vlada pa je problem doslej ignorirala. Slovenska vlada mora ukrepati in končati diskriminacijo, s katero se soočajo Romi, ter zagotoviti, da so spoštovane njihove človekove pravice in zadoščene osnovne potrebe. Kliknite za več informacij iz sporočila za javnost.

Peticija: podpišite peticijo slovenskim oblastem, v katerih jih pozivamo. naj:
- v vseh neformalnih naseljih takoj zagotovijo preskrbo z vsaj minimalno količino vode za osebno in domačo rabo ter osnovno komunalno infrastrukturo,
- zagotovijo varnost uživanja bivališča vsem prebivalcem neformalnih naselij, vključno s pravno ureditvijo naselij, kjer je to mogoče, in prebivalcem – v dogovoru z njimi – ponudijo alternativne možnosti nastanitve, ki ne vodijo v nadaljnjo segregacijo,
- naslovijo diskriminacijo, s katero se pri dostopu do nastanitve soočajo Romi, in zagotovite učinkovita pravna sredstva žrtvam kršitev človekovih pravic.
Kliknite za podpis peticije.

Kliknite za dostop do ostalih priporočil slovenskim oblastem

Vprašanja in odgovori: odgovori na osnovna vprašanja v povezai s poročilom.

Fotogalerija s prizori iz slovenskih romskih naselij: poročilo so obogatile fotografije Arneta Hodaliča, ki jih je posnel v nekaterih slovenskih romskih naseljih. Fotografije so bile na ogled tudi ob objavi poročila.

Oglejte si sedem-minutni video, ki spremlja poročilo: kliknite za ogled.

Romi v Evropi: kliknite za kratek pregled stanja glede spoštivanja človekovih pravic Romov v evrospkih državah.Komentarji
komentiraj >>