Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Dzmitry Bandarenka, drugič (979 bralcev)
Sreda, 26. 10. 2011
Matej Š.Komisija letošnje nagrade Saharova, ki jo podeljuje Evropski parlament za svobodo mišljenja, je izbrala tri finaliste, ki so se uvrstili v ožji izbor. Med njimi je tudi beloruski novinar, civilno družbeni in politični aktivist Dzmitry Bandarenka, ki ga torej na tem mestu predstavljamo drugič in bolj podrobno.
Komisija letošnje nagrade Saharova, ki jo podeljuje Evropski parlament za svobodo mišljenja, je izbrala tri finaliste, ki so se uvrstili v ožji izbor. Med njimi je tudi beloruski novinar, civilno družbeni in politični aktivist Dzmitry Bandarenka, ki ga torej na tem mestu predstavljamo drugič.

Bandarenka je bil v kampanji pred zadnjimi predsedniškimi volitvami konec prejšnjega leta eden glavnih sodelavcev predsedniškega kandidata Andreja Sannikova. Po razglasitvi uradnih rezultatov, ki so vnovič kazali na prepričljivo zmago dolgoletnega avtokrata Aleksandra Lukašenka, se je združena pro-demokratična beloruska opozicija 19. decembra podala na ulice glavnega mesta Minsk, da bi izrazila svoje nestrinjanje z regularnostjo volitev. Bandarenka je bil med številnimi protestniki, ki so bili hudo pretepeni s strani policije, kmalu po omenjenem protestnem shodu pa je bil skupaj s Sannikovom aretiran in odpeljan v KGB-jeve zapore. 27. aprila letos je bil zaradi sodelovanja pri organizaciji protestov obsojen na dve leti prisilnega dela v kazenski koloniji.

Bandarenka in ostali politični zaporniki Lukašenkovega režima so deležni močne podpore tako v Belorusiji kot tudi iz tujine. Še posebej v zadnjem času številne pro-demokratične organizacije v državi skušajo s protestnimi shodi v podporo zaprtim doseči njihovo morebitno izpustitev. Vlogo in delovanje Dzmitryja Bandarenke v beloruskih civilnodružbenih krogih ter ravnanje oblasti z njim nam je predstavil podpredsednik organizacije za človekove pravice Viasna, Valiantsin Stefanovič:

O trenutnem zdravstvenem stanju Bandarenke in o tem, kaj nominacija za nagrado Saharova pomeni njegovi družini pa smo spregovorili z njegovo hčerko Julijo Bandarenka:

Na povolilna obračunavanja s političnimi nasprotniki s strani Lukašenkovega režima se je takoj ostro odzvala tudi Evropska Unija. Še posebej Evropski parlament se je najbolj odločno zavzemal za obsodbo tovrstnega ravnanja in sankcije zoper režim. Poljski evroposlanec in član odbora za odnose z Belorusijo, Marek Henryk Migalski, se je v okviru organizacije za človekove pravice Libereco, ki je v peticiji pozvala Lukašenka k izpustitvi vseh političnih zapornikov, še posebej zavzel za Bandarenka. Ob tem ga je tudi predlagal za nominacijo za nagrado Saharova. Svojo odločitev in videnje trenutne situacije v Belorusiji Migalski pojasnjuje takole:

Mrežo podpore Dzmitryju Bandarenki je pletel Matej Šebenik.


Komentarji
komentiraj >>