Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Infoblok 'recesizma'! (1119 bralcev)
Ponedeljek, 5. 3. 2012
Francii... o prigodah na Zavodu za zaposlovanje...
... ponovno o protestih v Quebecu in represiji v Španiji ter Kairu...
... o krpanju recesije z dobrodelnostjo in prostovoljstvom...
... nekaj o univerzi-jadi...
...o mesecu kulture Študentske organizacije Univerze v Ljubljani...
... ter o Razgaljanju seksualnosti...
Tokratni infoblok začenjamo na Zavodu za zaposlovanje. Kot je mnogim verjetno že znano, se je, v primeru, da vas doleti brezposelnost, potrebno udeleževati svetovanj. Ker smo se nekateri, kljub temu, da soustvarjamo radijske oddaje, prisiljeni udeleževati tovrstnih srečanj, nam ni ušla opazka socialne delavke. Ta se je pritoževala nad delom, ki ji ga ustvarja visoko in višje izobražena brezposelna delovna sila. Po njenih besedah predstavlja višje in visoko izobražen kader kar 70-80 % brezposelnih. In sedaj, ko smo dosegli vrh brezposelnosti, sledi še nora vožnja navzdol. Do kam, še ni znano, a upamo, da ne v preveliko brezno. Dum spiro, spero! Torej dragi študenti in študentke, študirajte in medtem iščite službo, samo študirati namreč ni smiselno, ker potem padeš med teh osemdeset in tistih devetindevetdeset odstotkov.

 

Ravno na današnji dan se zaključuje prvi prijavni rok za državljane EU, ki želijo študirati na visokošolskih zavodih na naši rodni grudi. Glede na trend preteklih let lahko pričakujemo, da se bo letošnjo jesen ob vpisih na fakultete drenjalo dobrih 70.000 študentov, kar je kar 10.000 manj kot tri leta nazaj. Naj ob tem podatku citiramo gospoda super ministra: »Še nikoli prej se otroci tako majhen del vsega niso naučili v šoli in je v življenju uporaben tako majhen delež znanja iz časa šolanja.« Očitno te preroške besede vplivajo tudi na trenutno stanje duha ne-bodočih študentov. Tisti, ki še niste vrgli zadnje knjige v peč, imate čas do polnoči. V zadnjih letih namreč narašča trend tako imenovanih E vpisov, ki so lansko leto predstavljali slabe tri četrtine vseh.

 

Prav takšno število študentov pa še vedno protestira v Quebecu proti zvišanju šolnin za 75 odstotkov, ki ga je napovedala 'liberalna vlada'. Mediji jim s poročanji delajo medvedjo uslugo, zato organizatorji pozivajo tudi ostale ne-študente, predvsem delavski razred, da se protestu pridružijo. Gre namreč tudi za zaščito vseh javnih servisov, socialnih programov in vseh služb in ne le za 'pizdarjenje proti šolninam'.

 

Medtem pa politični veljaki, po vzoru ostalih zahodnih držav, le 'držijo štango' globalnim finančnim interesom in nastopajo v tej tragični Commedii dell'arte kot Harlekin, Brigela ali Pedrolino. Nismo še sicer ugotovili, v katere obleke se bodo preoblekli naši ministri, a se ne bi čudili, če bi bili v prihodnje deležni še kakšnega improvizacijskega in v tančico zavitega ukrepa z njihove strani. Nekateri še nismo pozabili, kam sta nas v tridesetih letih prejšnjega stoletja pripeljala socialna kriza in zategovanje pasu. Fašisti vseh dežel, odjebite!

 

Študentje v štiridesetih španskih mestih so v sredo organizirali proteste proti zmanjševanju sredstev za izobraževanje. Najbolj napeto je bilo v Barceloni, kjer je na ulice prišlo 30.000 ljudi. Španska vlada oziroma njen represivni aparat očitno takšnim dogodkom niso kos, saj se je na sprva mirne proteste odzvala z gumijastimi naboji in pendreki. Najstrastnejši protestniki so se v povračilo lotili zažiganja avtomobilov ter spopadov z angeli v modrem. Rezultat je bil na koncu veliko aretacij ter nekaj poškodovanih. Podobne dogodke lahko pričakujemo tudi v prihodnosti. Španija se namreč sooča s kar 23-odstotno brezposelnostjo in tej plošči še ni vedeti konca.

 

Proti elitističnim strukturam se zopet upirajo tudi v Kairu. Tokrat je dobrih 5000 študentov stopilo v bran kolegom, ki študirajo na „Nemški univerzi v Kairu", saj so ti bili deležni represije s strani administracije univerze. Ta jih je suspendirala, ker so protestno žalovali za kolegom, ki je bil ubit ob lanskoletnih protestih. Poleg izključitve pa jim je univerza odvzela tudi osebne dokumente, kar sploh ni v njihovi pristojnosti in res zaudarja po kršenju človekovih pravic in svoboščin.

 

Ob tem socialnem 'recesizmu' človek kar hitro pomisli na dobrodelnost in prostovoljstvo. Študentski svet in študentska organizacija FF organizirata dneve dobrodelnosti in prostovoljstva HUMANIstika, ki nadaljuje tradicijo vsakoletnega Dobrodelnega tedna. Čas trajanja prireditve so letos še raztegnili, jo preimenovali in vsebinsko razširili. Njen namen je tako letos poleg zbiranja prispevkov tudi spodbuditi študente k vključevanju v prostovoljne dejavnosti, ki so na voljo tako rekoč za vsakim vogalom, a jih žal redko opazimo. Začetni del prireditve je bil namenjen predvsem predstavitvam nekaterih nevladnih organizacij, delavnicam in predavanjem. A to ste žal že zamudili.

 

Niste pa še zamudili najpomembnejšega dela. Letos so se organizatorji namreč odločili za zbiranje rabljenih oblek in obutve, ki jih bodo namenili društvu Kralji ulice in migrantskim delavcem. Veseli pa bodo tudi kakšne igrače ali pa otroške in mladinske knjige, ki gredo slovenskim kulturnim ustanovam v zamejstvu. Nekaj ključnih informacij na to temo pa nam je podala predsednica ŠOFF, Ksenija Vozelj:

 

 

Morda na dobrodelnost čakajo tudi organizatorji Univerzijade. Mednarodna univerzitetna športna zveza 1. marca namreč ni dobila uradnega sporočila o odpovedi študentskih iger leta 2013. Z mariborske občine so sporočili, da od organizacije ne bodo odstopili, dokler ne prejmejo uradnega dokumenta, da vlada dejansko odstopa od pogodbenih obveznosti sofinanciranja v višini 30 odstotkov. Na uradni spletni strani univerzijade pa še naprej odštevajo dneve do začetka prireditve. Pripravljeni smo! Še 324 dni. Naj upanje umre predzadnje!

____________________________________________________________

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Fakulteta za družbene vede se je kulturno in socialno angažirala. Do 18. marca bo namreč v Galeriji FDV na ogled fotografska razstava Jacoba Riisa, ki s svojimi fotografijami neusmiljeno razgalja vso bedo življenja in izkoriščanja revnih ljudi, predvsem otrok in žena, v slumih ter podnajemniških stanovanjih New Yorka v poznem 19. stoletju.

 

Videli smo kar nekaj pomembnih in manj pomembnih veljakov ter politikov tolči se po prsih ob zmagoslavjih slovenskih letalcev. Tudi študentarija ne bo izključena iz tega dogajanja. Študentski svet stanovalcev namreč organizira ogled smučarskih poletov v Planici. Prijavite se lahko pri vašem predstavniku doma do nedelje.

 

Športna zveza Univerze v Ljubljani v začetku meseca marca organizira že 2. študentski futsal turnir. Turnir bo potekal to sredo in četrtek v dvorani Srednje upravno administrativne šole Ljubljana. Nagradni sklad znaša kar 500 evrov, za kar se splača brcniti žogo. Tisti, ki imate radi drugačen šport, pa ste jutri vabljeni v Modro hišo na šahovski turnir.

 

Mesec marec je ŠOU posvetila kulturi. Vrata vam zato ta teden odpirajo v muzejih, galerijah in Kinoteki, seveda ob predložitvi pravilne plastične kartice. Nazadnje pa še nekaj za modne navdušence. V hostlu Celica bo v sredo potekala modna revija, kjer se bodo z modnimi kreacijami predstavili študenti in študentke NTF. Vabljeni.

 

V maniri informacijskega zabavljaštva, končujemo s seksom. Društvo kulturologov Kultco pripravlja 5. kulturološki simpozij, ki tokrat nosi naslov Razgaljanje seksualnosti. Dogodke razgalja Tina Osvald:

 

 

Infoblok je razgalil vajenec Rasga, uredil Franci.

 Komentarji
komentiraj >>