Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Evrolončnica > o oddaji
Evrolončnica: Češka - kotleti (3233 bralcev)
Petek, 18. 6. 2010

Tokrat se mastimo s kotleti... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Češka - knedliki (1759 bralcev)
Petek, 11. 6. 2010

Tokrat o znamenitih knedlikih... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Češka - češki golaž (2671 bralcev)
Petek, 4. 6. 2010


Tokrat se bomo poučili o pripravi krepčilnega češkega golaža... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Češka - česnova juha (3041 bralcev)
Petek, 28. 5. 2010

Kako pripraviti česnečko - tradicionalno češko juhco? Prisluhnite oddaji, v petek ob 10.30! >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Avstrija - tirolski cmoki (3879 bralcev)
Petek, 21. 5. 2010

Tokrat se mastimo s tirolskimi cmoki... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Avstrija - fižolova juha (2909 bralcev)
Petek, 14. 5. 2010

Štajerska fižolova juha! >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Austrija - Tafelspitz (1927 bralcev)
Petek, 7. 5. 2010

Tokrat o priljubljeni glavni jedi klasične dunajske kuhinje... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Avstrija - juha s fritati (2270 bralcev)
Petek, 30. 4. 2010

S tem petkom raziskujemo posebnosti avstrijske kulinarike... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Bolgarija - djuvedz (4013 bralcev)
Petek, 23. 4. 2010

Tokrat djuvedz iz Bolgarije... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Bolgarija - Bob čorba (2254 bralcev)
Petek, 16. 4. 2010

Bob čorba! >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Bolgarija - mekici (1983 bralcev)
Petek, 9. 4. 2010

Tokrat o 'bolgarskih krapih' - sladkih ali slanih...

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Bolgarija - piščanec s pivom (2431 bralcev)
Petek, 2. 4. 2010

Piščanec s pivom
Tokrat je na vrsti Bolgarija. Kot prvo boste slišali, kako se pripravi piščanec s pivom, katerega Bolgari najraje jejo, ko je zunaj topleje in se da uživati pivo na plaži ali v kakšnem prijetnem gostinjskem dvorišču.
Piščanec s pivom je zelo preprosta jed z nekaj sestavinami in nezapleteno pripravo, se pravi, da lahko uspe tudi neizkušenim kuharjem.
Če ste ljubitelj piva, potem vam bo seveda piščanec s pivom prav posebej teknil in tudi pri izbiri pravilnega piva obstaja nešteto variant >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Belorusija - babka (2242 bralcev)
Petek, 26. 3. 2010

Babka

Tokrat bomo za vas pripravili babko, to je tipična beloruska torta iz krompirja in svinjine. Kakor je za belorusko tradicionalno kuhinjo tipično, je recept zelo preprost in iz samo treh sestavin se da pripraviti zelo okusno in nasitno jed.
Babka je pod istim imenom razširjena v raznih slovanskih državah. Priljubljena ni le v Belorusiji, pač pa tudi v Ukrajini ali na Poljskem. Pomembno pa je vedeti, da je babka pogosto sladica v obliki potice ali torte. Klasična beloruska babka pa je le iz krompir >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Belorusija - Machanka (1790 bralcev)
Petek, 19. 3. 2010

Mačanka
Tokrat boste izvedeli, kako se pripravi tipična beloruska omaka, ki se imenuje mačanka. Postrežemo jo skupaj s slanim krompirjem ali z bliniji. Po navadi se mačanka pripravi s svinjskimi rebri in domačo klobaso, se pravi, da je bolj podobna krepki enolončnici kot omaki. Ker pa bomo kot prilogo servirali bline, bo temu vstrezno mačanka nekoliko finejša, pripravili jo bomo iz narezanega svinjskega fileja in šunko.
>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Belorusija - haladnik (2003 bralcev)
Petek, 12. 3. 2010

Tokrat boste izvedeli, kako se pripravi beloruska poletna juha, ki pa jo bomo pripravili tako, da nas bo v zimskem času pogrela, saj se po navadi je v hladnem stanju. Belorusko poletna juha haladnik bi lahko označili kot slovansko različico španskega gazpača, saj je zaradi rdeče pese tudi rdečkaste barve in tradicionalno se pri obeh jedeh doda tudi sveža kumarica. Letnemu času ustrezno pa bomo haladnik postregli toplega, namesto svežih kumaric pa bomo uporabili v razsoli uložene kumarice.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Belorusija - juha (1977 bralcev)
Petek, 5. 3. 2010

Tokrat bomo za vas pripravili tipično belorusko juho, ki vsebuje dve, za to državo značilni, sestavini: krompir in gobe. Za Beloruse velja stereotip, da znajo iz krompirja pričarati najrazličnejše specialitete, pa tudi, če imajo na razpolago samo krompir in nič drugega. Juho, ki bomo skuhali danes radi jejo predvsem pozimi, ker zaradi svojih sestavin vsebuje mnogo vitaminov in tudi dovolj maščobe.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Irska - Boxty (1711 bralcev)
Petek, 26. 2. 2010


Tokrat boste lahko izvedeli, kako se pripravi jed po imenu Boxty, ki velja za preiskušnjo vsake pristne irske gospodinje, saj velja rek, da ženska, ki ne zna pripravit te jedi tudi ne bo dobila moškega. Boxty je tradicionalna irska palačinka, ki pa zaradi dodatka nastrganega krompirja spominja tudi na švicarski Rösti.
>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Irska - Porrege Soup (2085 bralcev)
Petek, 19. 2. 2010

Tokrat boste izvedeli, kako se skuha juha s kosmiči, ki se prav v zimskem času zelo dobro prileže. Ovseni kosmiči se pogosto pripravljajo, kadar nam ne gre tako dobro, ker so zelo zdravilni. Vsebujejo namreč mnogo ogljikovih hidratov in beljakovine, dodatno pa je za njih značilna velika vsota nenasičenih maščob, balastnih snovi, vitamina b, železa in kalcija.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Irska - Banger&Mash (1631 bralcev)
Petek, 12. 2. 2010

Danes bomo pripravili zelo pristno in nasitno jed, ki še prav posebej tekne ob zimskem času, imenuje pa se Bangers and Mash. To tradicionalna irsko jed, sestavljajo klobase, krompir in čebula. Za bangers and mash se po navadi uporabljajo pečenice iz svinjine ali govedine, pogosto pa tudi tradicionalna klobasa Cumberland sausage. Ta klobasa je zvita v obliki polževe hišice, prihaja pa iz Cumberlanda, ki je od leta 1974 neodvisna država na severozahodu Anglije.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Irska - Irish Stew (2069 bralcev)
Petek, 5. 2. 2010

Tokrat boste izvedeli, kako se skuha Irish Stew, najbolj priljubljena in tudi najbolj znana irska enolončnica, ki jo lahko dobite tudi pri vsaki irski gostilni širom sveta. V tej pristni enolončnici so združene vse sestavine, ki so na Irskem že stoletja bistveni sestavni del domače kuhinje.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Švica - raclette (2670 bralcev)
Petek, 29. 1. 2010

Tokrat smo za vas pripravili tradicionalno jed francoskogovoreče Švice, ki je v zadnjih letih v novi obliki postala priljubljena tudi pri nas, imenuje pa se raclette. Kakor fondue je tudi raclette predvsem jed za večjo družbo, saj se naprava za pripravo te pojedine postavi na sredo mize in glavni princip je ta, da si lahko vsak gost pripravi svojo individualno kombinacijo sira in mesa. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Švica - spatzle (2144 bralcev)
Petek, 22. 1. 2010

Tokrat boste slišali, kako se pripravijo tipične švicarske testenine po imenu Spätzle. Te testenine niso domače samo v Švici, marveč tudi na Predarlskem in na Švabskem.
Spätzle se tradicionalno pripravljajo iz moke, jajc in vode, včasih pa se doda tudi mleko. Zelo priljubljena je tudi različica, kateri se doda špinača, katero bomo danes pripravili pri Evrolončnici.
>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Švica - roesti (1585 bralcev)
Petek, 15. 1. 2010

Danes bomo skuhali jed, ki jo poznajo tako nemško, kakor tudi francoskogovoreči Švicarji, imenuje pa se Rösti.
Nastrgan, v olju pečen, krompir je v Zürichu obstajal že v prvi polovici 19. stoletja, kjer se je Rösti kot alternativa k srednjeveškim kašam uveljavil kot zajtrk pri kmetih. Počasi se je jed razširila v jugozahodno smer in postala tudi tipična za francoski del Švice in uvelavila se je tudi kot priloga pri kosilu ali samostojna jed za večerjo.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Švica - fondi (2381 bralcev)
Petek, 8. 1. 2010

Tokrat boste slišali, kako se pripravi pristen švicarski fondue, ki je pri nas priljubljen predvsem kot tipična jed za novo leto.
V Švici je fondue simbol za družabnost, saj se ta jed kuha predvsem v družbi, dejstvo da vsak je iz enega lonca pa še poveča občutek družabnosti in veselja. Ime za fondue prihaja od francoske besede za stopljeno, ker je pač značilnost te jedi, da se stopi določeno količino sira v vinu.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Turčija - jogurtova juha (2005 bralcev)
Petek, 18. 12. 2009

Tokrat boste izvedeli, kako se pripravi slastna jogurtova juha, ki se prileže tudi v poletnem času in je zanimiva alternativa k čisavi župi, po barvi sta si juhi namreč precej podobni. Značilna sestavina jogurtove juhe je tudi čičerka. Čičerka je pri nas manj znana stročnica s svetlo rumenimi zrni, podobnimi drobnim lešnikom. Vse stročnice učinkovito znižujejo negativni holesterol, uravnavajo krvni sladkor in so idealno živilo za diabetike. Poleg zdravilnih učinkov pa je čičerka tudi zelo dobra, zato ni čud >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Turčija - turška solata (2028 bralcev)
Petek, 11. 12. 2009

V tem mescu se bomo podali na skrajno mejo evropske kuhinje, v Turčijo. Turška kuhinja je pri nas znana povsem po hitri prehrani, najbolj priljubljen pri nas je vsekakor kebap. Da pa je turška kuhinja zelo raznolika in premore veliko več kot samo v narezano meso v lepinji, boste lahko izvedeli v tej in v naslednjih oddajah. Danes bomo za vas pripravili tipično turško solato. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Turčija - kebab (1880 bralcev)
Petek, 4. 12. 2009

Tokrat boste izvedeli, kako se pripravi pristen kebap, ki je bistven sestavni del kulinarične tradicije turškega naroda. Jed je poimenovana po mestu Adana, ki je na skrajnem jugu države in le 40 km oddaljena od Sredozemskega morja. Adana je domovina raznoraznih kultur in narodov. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Makedonija - nadevane paprike (3531 bralcev)
Petek, 27. 11. 2009

Danes boste izvedeli, kako se pripravi nadevana paprika, ki ni razširjena le po Makedoniji ampak tudi po vsem balkanskem in tudi v širšem evropskem prostoru. Vsak narodi ima svoj način priprave te priljubljene jedi, mi pa jo bomo pripravili po makedonsko.
Nadevano papriko lahko postrežete skupaj s pivom ali rdečim vinom, kot prilogo pa lahko servirate ali soljen krompir ali pa svež bel kruh, katerega lahko čudovito tunkate v omaki.
>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Bavarska - bavarski golaž (2630 bralcev)
Petek, 20. 11. 2009

Tokrat boste lahko slišali, kako se pripravi tipični bavarski golaž s pivom. Glavna razlika med bavarskim golažem in denimo avstrijskim ali madžarskim je ta, da bavarskemu ne dodajamo mlete paprike in kuhati ga ni treba več ur, kar nam prihrani veliko časa in denarja za tok. Kot prilogo bomo k bavarskemu golažu pripravili v vročem olju fritirane kolobarje zelene, ki bodo dali jedi zelo posebno in nezamenljivo noto. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Makedonija - lutenica (1974 bralcev)
Petek, 13. 11. 2009

Makedonija je kulinarično dokaj neznana država in zato vam jo bomo skušali predstaviti. Tokrat bomo pripravili jed, ki je tudi pri nas dokaj znana, imenuje se lutenica. Lutenica je večinoma pikantna mešanica paprike, paradižnika in čebule, ki je močno podobna ajvarju, postreže pa se jo po navadi k mesnim jedem z žara. >>

Peter, komentarji

Starejše