Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Evrolončnica > o oddaji
Evrolončnica: Makedonija - sarma (2042 bralcev)
Petek, 6. 11. 2009

Tokrat smo se odločili, da vam bližje predstavimo tipično balkansko jed, ki jo poznajo po vsem Balkanu pod imenom sarma. Sicer obstaja nešteto variacij te jedi, skupno pa je to, da se v zeljnate liste zavije meso, pogosto skupaj z rižem, in te rolade se potem kuhajo ali pečejo v omaki. Iz česa ta omaka sestoji in kaj se pravzaprav dodaja v nadev pa je seveda od vasi do vasi različno in vsaka pristna gospodinja ima svoje tajne začimbe in sestavine, ki pripomorejo k temu, da je njena sarma najboljša sarma. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Makedonija - kjoftinja (1722 bralcev)
Petek, 30. 10. 2009

Danes boste lahkko slišali, kako se pripravijo kjoftinje, to so majhne mesne kroglice, ki jih pozna vsak Makedonec. Podobna jed obstaja denimo tudi v Srbiji, samo da ji tam pravijo čufte in jih drugače kakor kjoftinje pripravljajo v paradižnikovi omaki. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Bavarska - Obazta (1741 bralcev)
Petek, 23. 10. 2009

Danes smo za vas pripravili jed, ki jo Bavarci jejo predvsem za malico k pivu, torej tudi na Oktoberfestu. Jed se imenuje Obazta. Gre pravzaprav za klasičen namaz, ki je dokaj podoben liptovskemu siru, vendar je veliko bolj masten in čudovito paše k pšeničnemu pivu. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Bavarska - kruhovi cmoki (3584 bralcev)
Petek, 16. 10. 2009

Tokrat smo za vas pripravili pravi klasik, ki ne sme manjkati na nobenem jedilniku pristnega gostišča ali doma na Bavarskem- kruhove cmoke z gobovo omako. Bavarci pogosto skuhajo kar preveč cmokov, saj se lahko tudi naslednji dan čudovito uporabljajo za razne jedi. Pogosto jih pripravijo že za zajtrk, ocvrte v ponvi z jajcem na oko. Iz preostalih cmokov delajo tudi klasično bavarsko solato, v katero na drobno narežejo cmoke, dodajo jim pa čebulo, olje, kis, kisle kumarice in raznorazne klobase.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Anglija - Fish&Chips (1909 bralcev)
Petek, 9. 10. 2009

Tokrat boste izvedeli, kako se pripravi najbolj znana in priljubljena angleška jed, fish and chips, ki jo imajo radi tudi širom sveta. Fish and chips je nepogrešljivi del angleške hitre prehrane, pripravlja pa se iz rib, prelitih s testom iz piva in fritiranega krompirja. Če slišimo Chips, pri tem seveda v prvi vrsti pomislimo na čipse z raznimi umetnimi okusi, ki jih lahko kupimo v vrečki.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Anglija - juha s cheddarjem (1774 bralcev)
Petek, 2. 10. 2009

Že pri zadnji oddaji smo s tipičnim angleškim zajtrkom opazili, da Angleži niso ravno nenaklonjeni maščobi. Da je maščoba bistven del angleške kuhinje, pa bomo lahko izvedeli tudi danes, ko boste slišali, kako se pripravi juha iz čedarja.
Čedar je vrsta trdega sira, ki izvira iz jugozahodne Anglije, začetki njegove pridelave pa segajo okoli leta 1170.
>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Anglija - English Breakfast (2996 bralcev)
Petek, 26. 6. 2009

V naslednjih tednih vam bomo skušali približati angleško kuhinjo in morda nam bo uspelo spoznati, da ta le ni tako slaba kot njen glas. Za prvo oddajo bomo pripravili english breakfast, se pravi tipičen angleški zajtrk. Seveda Angleži ne jejo vsako jutro tako obilnega zajtrka, kakor je tradicionalni angleški. Med tednom po navadi jejo toast z maslom in marmelado, kosmiče in zraven seveda pijejo čaj. Tradicionalen english breakfast pa se je po navadi le za konec tedna, ko imajo dovolj časa, da ga prebavijo. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Španija - baskovski piščanec (2290 bralcev)
Petek, 19. 6. 2009

Piščanec na baskovski način je ena najprepoznavnejših jedi španske kuhinje, in zato pri naši kuharski oddaji seveda ne sme manjkati. Za vse variante tega recepta lahko rečemo, da se v širokem loncu najprej ostro opraži piščančje meso, nato pa se skupaj z zelenjavo duši z rižem. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Španija - paella (2242 bralcev)
Petek, 12. 6. 2009

Paella je španska oblika rižote, ki se tradicionalno pripravlja v posebni ponvi, nad odprtim ognjem, prvotno pa prihaja iz Valencije. Pojem paella je iz latinskega patella prišel v katalanščino, pomeni pa toliko kot velika plošča ali ploščata posoda iz kovine. Paeljo ponavadi ponudimo kar v veliki ponvi, v kateri smo jo pripravili. Obložimo jo z limoninimi kolesci, poleg pa ponudimo kozarec rdečega vina. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Španija - tapas (4343 bralcev)
Petek, 5. 6. 2009

Danes boste izvedeli, kaj lahko pripravite za tipično špansko fiesto. Slišali boste, kako Španci pripravljajo prigrizke, ki jih imenujejo tapas. Tapas prihaja od besede tapa, ki pomeni pokrov ali pokrivalo. Tapas so manjši prigrizki, katere v Španiji po navadi servirajo k vinu ali pivu. Te prigrizke lahko kupite ali v poljubni gostilni, v posebnem tapas- baru ali v vinski kleti, ki jo imenujejo bodega. Vsak tapas- bar ima svoje posebne varijacije teh slastnih prigrizkov. Po navadi v gostilini k pijači dobit >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Španija - tortillas (1917 bralcev)
Petek, 29. 5. 2009

Danes boste izvedeli, kako se pripravi tipična španska jed, ki pa je pod istim imenom znana tudi kot mehiška nacionalna specialiteta, vendar se ena od druge precej razlikujeta. Gre namreč za tortilljo. V Mehiki je tortilla pita, katero pripravljajo večinoma iz koruznega testa, znana pa je že več kot 3000 let. V Španiji tortilljo imenujejo omleto, ki se v osnovi pripravlja vedno s krompirjem. Pri nas boste torej slišali, kako se pripravi klasično špansko tortilljo s krompirjem in tunino.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Španija - gazpacho (2112 bralcev)
Petek, 22. 5. 2009

V naslednjih tednih se bomo kulinarično oglašali iz prelepe sončne Španije. Ker pa je v Španiji že zelo toplo, bomo v prvi oddaji pripravili gazpacho, mrzlo juho, ki nas bo v vročih dneh nekoliko ohladila. Gazpacho je tipična španska specialiteta, ki se pripravi iz nekuhane zelenjave, prvotno pa prihaja iz Andaluzije. Klasična sestavina te jedi so zreli paradižniki, ki pa so v gazpacho prišli šele v 18. Stoletju.

Klik do poslušanja oddaje!!! >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Madžarska - pörkölt (2129 bralcev)
Petek, 15. 5. 2009

Ta petek se naš radijski kuhar Simon zadnjič oglaša iz Madžarske. Pripravil bo najbolj razširjeno in priljubljeno madžarsko jed, ki ji tam pravijo pörkölt, pri nas pa je znana pod imenom golaž. Izraz pörkölt prihaja od madžarske besede za pražiti in pomeni toliko kot popraženo, ker opisuje način priprave mesa za to jed.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: madžarske palačinke (2341 bralcev)
Petek, 8. 5. 2009

V današnji izdaji Evrolončnice boste izvedeli kako se pripravi ena najbolj znanih madžarskih jedi - palačinke. Vsakdo jih pozna predvsem kot sladico, napolnjeno s skuto, marmelado, sladoledom, čokoladno kremo in še z marsičem drugim. Le malo kdo pa ve, da so palačinke okusne tudi s pikantnim nadevom. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica - madžarska omleta (2122 bralcev)
Petek, 24. 4. 2009


Danes bomo za vas pripravili madžarsko omleto. Omleta pravzaprav zgodovinsko gledano ne izhaja iz Madžarske, ampak iz Francije, kjer se je jed prvič pojavila v 18. Stoletju. Omleta, ki jo bomo za vas pripravili danes pa je tipično madžarska, ker ji bomo dodali poleg sira tudi papriko in znamenito madžarsko salamo.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Madžarska - Krompirjev golaž (4663 bralcev)
Petek, 17. 4. 2009


Peter, komentarji

EVROLONČNICA: RUSIJA - ZAKUSKE (2430 bralcev)
Petek, 3. 4. 2009

V današnji izdaji Evrolončnice naš radijski kuhar Simon praznuje svoj rojstni dan. Iz tega razloga bo pripravil znamenito solato Olive´r , katero dobite v vsaki ruski restavraciji - in napolnjena jajca, oboje tipični zakuski k vodki. Oddajo so pripravili kolegi celovškega Radia Dva. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica - ruski bliniji (2031 bralcev)
Petek, 27. 3. 2009

V današnji izdaji Evrolončnice vam bomo predstavili jed, ki je v Rusiji tako priljubljena, da jo dobiš na vsakem kotu. Bliniji so ruske palačinke, ki se lahko polnijo s skoraj vsem. Pri nas boste slišali kako se pripravijo bliniji z gobovim nadevom in lososom. Oddajo so pripravili kolegi celovškega Radia Dva.
>>

Peter, komentarji

EVROLONČNICA: RUSIJA - PELMENI (1684 bralcev)
Petek, 20. 3. 2009


Peter, komentarji

Novejše