Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Sobota, 4. 11. ´06 ob 20.00; SLAVA GANELIN- aktualno delo (2671 bralcev)
Sobota, 4. 11. 2006
zoranpSlava Ganelin

Vjančeslav »Slava« Ganelin je zagotovo najslavnejši aktivist na področju sodobnih glasbenih praks med tistimi s poreklom glasbene kariere v sovjetskem obdobju današnje Rusije. Njegov trio je bil prvi tovrsten glasbeni agregat, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja ponesel delčke zvočnih informacij o tamkajšnje tedanjem dogajanju preko železne zavese. To je tisti ansambel, katerega na Zahod pretihotapljen kasetni posnetek koncerta v Vzhodnem Berlinu leta 1979 je povzročil rojstvo ene danes najbolj cenjenih svetovnih založb sodobnega jazza, londonske Leo Records, ko je leta 1980 izšel na LPju »Catalogue – Live in East Germany« kot prvi v njenem katalogu. Da bi zaščitil njegove člane pred težavami s sovjetskimi oblastmi, je moral Leo Fiegin njegov izid pospremiti s pripisom: »Glasbeniki ne nosijo nobene odgovornosti za objavo teh posnetkov.« Samo v ilustracijo pogledih na tovrstno glasbo v tistih časih. (več!) ...
Pozneje so bili Ganelin trio tisti, ki so prvi prinesli sodobni sovjetski jazz tudi na evropske in na koncu še na ameriške koncertne odre. Prav s pomočjo Leo Records, na Zahodu ves čas njihove matične založbe, smo vse do konca 80. let njihovo delo kontinuirano spremljali in predstavljali, igrali pa so tudi v Ljubljani. Leta 1987 so se po več kot 20 letih skupnega dela razšli, sam Ganelin pa se je preselil v Izrael. Nekako v tistem času je tudi upadlo zanimanje za njegovo glasbeno delo. Pozneje je sicer izšlo še nekaj historičnih posnetkov njihovega skupnega dela, kakor tudi dokumentov o novih Ganelinovih samostojnih podvigih, vendar so šli nekako mimo nas. A zdaj spet uspešno deluje in koncertira po svetu samostojno, v različnih občasnih sodelovanjih in predvsem s svojim obnovljenih Ganelin Trio Priority. Z njim prihaja to nedeljo tudi v Ljubljano. Mi pa bomo pred tem pregledali vsaj delček tistega, kar je ustvaril v zadnjih letih.


Komentarji
komentiraj >>