Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 31. 12. ´06 ob 15.00; WADADA LEO SMITH and N´DA KULTURE/THOMAS MAPFUMO AND The BLACKS UNLIMITED: Dreams and Secret (Anonymous Web Productions, 2001) (3546 bralcev)
Nedelja, 31. 12. 2006
zoranpWadada Leo Smith and N'da Kulture/Thomas Mapfumo and The Blacks Unlimited: Dreams and Secrets

Od nastanka tega izjemno zanimivega, pa v teh krajih še ne predstavljenega albuma je minilo že več kot šest let in samo malo manj od njegovega izida. Prav zato, ker ga ob pravem času kot udarno aktualnost nismo v celoti in na primeren način uspeli izpostavi tukajšnji glasbeni javnosti, seveda pa še posebej vam poslušalcem tega radia – nekaj malega ste ga sicer bili deležni v njegovem Afrikan Ghost Programu - in še posebej, ker nekateri sadeži pokažejo vse svoje kvalitete šele, ko se dodobra »izmedijo«, je tole zakasnelo opozarjanje nanj še kako na mestu. Res je, da je Thomas Mapfumo od takrat izdal še kar nekaj albumov. Ob pomanjkljivi evidenci, katere vzrok je predvsem spremljanje njegovih morebitnih, čeprav zaradi poznanih tamkajšnjih razmer in njegovega begunskega položaja vedno boj redkih izidov njegovih plošč v Zimbabweju, vemo, da jih je bilo vsaj sedem. Med njimi so seveda tudi ponatisi posnetkov starejšega porekla, a tudi njegov zadnji, letos spet za ugledno angleško založbo Real World izdani album značilnega naslova »Rise Up«, ki v marsičem spominja na njegova najboljša glasbena leta in še čaka na svojo predstavitev. A album »Dreams and Secrets« ostaja med vsemi temi nekaj posebnega. Prav o tem vas bomo prepričevali v tokratnem razširjanju vaših obzorij, s katerim se bomo poleg vsega kar se da dostojno poslovili od tega leta. (v celoti!) ...
* Od nastanka tega izjemno zanimivega, pa v teh krajih še ne predstavljenega albuma je minilo že več kot šest let in samo malo manj od njegovega izida. Prav zato, ker ga ob pravem času kot udarno aktualnost nismo v celoti in na primeren način uspeli izpostavi tukajšnji glasbeni javnosti, s tem pa tudi ne vam, poslušalcem tega radia – nekaj malega ste ga sicer bili deležni v njegovem Afrikan Ghost Programu - in še posebej, ker nekateri sadeži pokažejo vse svoje kvalitete šele, ko se dodobra »izmedijo«, je tole zakasnelo opozarjanje nanj še kako na mestu. Res je, da je Thomas Mapfumo od takrat izdal še kar nekaj albumov. Ob pomanjkljivi evidenci, katere vzrok so predvsem težave pri spremljanju morebitnih izidov njegovih plošč v Zimbabweju - čeprav so ti zaradi tamkajšnjih razmer in njegovega begunskega položaja vedno bolj redkih - vemo, da jih je bilo vsaj sedem. Med njimi so seveda tudi ponatisi posnetkov starejšega datuma, a je tudi njegov zadnji, letos za ugledno angleško založbo Real World izdani album značilnega naslova »Rise Up«, ki v marsičem spominja na njegova najboljša glasbena leta in ki še čaka na svojo predstavitev. A album »Dreams and Secrets« ostaja med vsemi temi še vedno nekaj posebnega. Prav o tem vas bomo prepričevali v tokratnem razširjanju vaših obzorij, s katerim se bomo poleg vsega kar se da dostojno poslovili od tega leta.
Če smo čisto natančni, niti ne gre za njegov album, čeprav je k temu, da je nastal in da se je potem sploh pojavil v javnosti, odločilno prispeval. Vse skupaj se je namreč zgodilo najprej sredi avgusta leta 2000 v njegovem studiu v Eugeneu v Oregonu v ZDA, v začetku leta 2001 pa je album izšel pri njegovi zdaj že nekaj let matični ameriški založbi Anonymous Web Productions. Opraviti pa imamo s skupnim projektom dveh vrhunskih glasbenikov iz sicer različnih geografskih, kulturnih in tudi glasbenih okolij, ki pa ju po drugi strani druži marsikaj skupnega - ne nazadnje tudi etnično poreklo. Ob Mapfumi govorimo še o legendarnem afroameriškem trobentaču, skladatelju, vodji številnih ansamblov, orkestrov in projektov, ter pedagogu Wadadeju Leoju Smithu. Mimogrede: to je tisti Wadada Leo Smith, ki bi moral nedavno tega nastopiti v Cankarjevem domu s svojim The Golden Quartet, pa je odpovedal evropsko turnejo. Sicer pa sta pri izvedbi te skupne pustolovske zamisli sodelovali tudi njuni tedanji skupini: Mapfumova matična The Blacks Unlimited in Smithova N'da Kulture.
Oba sta za projekt prispevala tudi svoje skladbe, Mapfumo pa tudi besedila pesmi, ki so vpletene v zvočni tok dogajanja; nekaj sta jih podpisala skupaj, ena je samo Mapfumova, večina pa jih je Smithovih. Spletejo se v tri obilnejše, notranje, v posamezne teme členjene celote – trajajo po okroglih 20 minut – ki ju povezujeta dve krajši skladbi: Mapfumova »Big in America« in Smithova »Anoa's Prophecy«. Pred »Big in America« album uvede štiridelna uvodna »Dreams and Secrets«, po njej pa sledi »Steppin' Rhythms«. Potem bomo zaradi pomanjkanja časa izpustili omenjeno »Anoa's Prophecy« ter nadaljevali in zaključili to predstavitev s štiridelno »Kultures«. Zaradi takšne strukture albuma, ki je programsko povezana smiselna celota in v resnici en sam zvočni tok, ki ga bomo z nepredvajanjem omenjene skladbe že okrnili, bo glasbeni del današnje oddaje potekal v enem kosu, brez njegovega prekinjanja z vmesnim govorjenjem. Zato seveda že kar zdaj omenimo tudi nekatere sodelujoče glasbenike iz obeh skupin, ki po poznanosti izstopajo: Sunship Theus igra bobne, Gordon Mapika pa je bobnar The Blacks Unlimited, pri katerih še posebej pridejo do zvočnega izraza kar trije igralci na mbiro ter seveda, žal že pokojni velikan zimbabwejske kitare Joshua Dube. Na drugi strani je izstopajoče ime kitarist Henry Kaiser, manj znan pa je drugi Smithov kitarist Woody Lee Aplanalp. Obe skupini imata tudi svojega basista, Smithova je okrepljena še s tuboistom, saksofonistom in igralcem na bansuri, Mapfumova pa je prispevala kar nekaj tolkalcev in vokalistke.
Kot zanimivost: že tako pozornosti vredna vizualna podoba albuma, opremljena z vsemi potrebnimi podatki ter z ne ravno običajnim grafičnim prikazom poteka izvedbe posameznih skladb, v katerem so označene tudi intervencije posameznih solistov, in posebnim vložkom – fotografskim kolažem s snemanja – je obogatena še z objavo dveh posebej za to priložnost napisanih pesmi Haruki Makino Smith. Prva »Spirit Catcher« je posvečena Wadadi Leoju Smithu, druga »Because It's the Story of Dreams and Secrets«, ki je dala albumu tudi naslov, pa seveda Thomasu Mapfumu. Torej, ko vse skupaj seštejemo, dobimo pravi mali »gesamtwerk«; večplastno umetnino, zagotovo vredno posebne pozornosti.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>