Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Francosko-ameriško OFF Program! (3639 bralcev)
Sreda, 7. 2. 2007
Boris V.
... Evropska komisija obrnila hrbet izbrisanim ...

... Odposlanec Evropske unije ubit v Slonokoščeni obali ......

... Trojka Evropske unije v Beogradu o pogajanjih o pridruževanju ...

... Francija poziva ZDA k umiku iz Iraka, ameriški obrambni minister o tem tudi sam razmišlja ...OFF NAPOVEDNIK

Neka kanadska študija potrjuje, zakaj se nam zdi Joerg Haider dementen. Študija namreč ugotavlja, da lahko dvojezičnost za nekaj let odloži nastop demence. Vzrok naj bi se skrival v večjem številu povezav med možganskimi celicami. Nevropsihologinja Ellen Bialystok z univerze York v Torontu je preučevala dvesto trideset ljudi s spoznavnimi motnjami, od katerih jih je sto oseminštirideset imelo demenco.

Demenca se pri ljudeh, ki govorijo le en jezik, v povprečju pojavi pri enainsedemdesetem letu, medtem ko se pri tistih, ki govorijo dva, po petinsedemdesetem letu starosti. Ugotovitev je zanimiva, vendar se z njo ne moremo povsem strinjati. Določeni ljudje, kot prej omenjeni Haider, govorijo več jezikov, pa so vendar dementni že precej časa. No, v vsakem primeru bi lahko avstrijska zdravniška zbornica opozorila koroško in avstrijsko oblast, da nepostavitev dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem krši ustavno pravico državljanov do zdravega življenja.

Berete do skrajnosti dementni OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Evropska unija je zopet pokazala svoj pravi obraz. Evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost, Franco Frattini je izjavil, da Evropska komisija ni pristojna, da bi posredovala pri slovenski vladi v primeru reševanja vprašanja izbrisanih. S temi besedami je odgovoril na vprašanje poslancev združene levice v Evropskem parlamentu Giusta Catanie in Roberta Musacchia, kako misli komisija zagotoviti, da bo Slovenija »navsezadnje popravila kršitev državljanskih pravic izbrisanih.« Na izjavo Frattinija se je že odzval Matevž Krivic, pravni zastopnik Društva izbrisanih, ki je za Radio Študent povedal tole:

/////////////////////////////////////////////////////////

Domači poslanci pa so danes na seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb govorili o navedbah Matjaža Hanžka o domnevno nezakonitem policijskem nadzoru družine Strojan. Seja je bila za javnost zaprta, več o sami seji in sklepih pa nam je povedal Davorin Terčon, predsednik komisije:

/////////////////////////////////////////////////////////

V Beogradu je na obisku trojka Evropske unije, ki jo vodi nemški zunanji minister Frank Walter Steinmer. Predvideno se bo klepetalo o možnostih za nadaljevanje pogajanj o sporazumu o stabilizaciji in pridruževanju, ki jih je EU sicer prekinila maja lani zaradi neizročitve Ratka Mladića haaškemu sodišču. Glavna haaška tožilka Carla del Ponte zahteva, da mora Beograd Mladića izročiti pred oživitvijo pogajanj z unijo. V okviru delegacije EU so v Srbijo pripotovali še zunanjepolitični predstavnik Javier Solana. Komisar za širitev Ollie Rehn in portugalski zunanji minister Manuel Lobo Antunes. Govorilo naj bi se tudi o statusu Kosova, ki je še naprej jabolko spora med Albanci in Srbi.

Jabolko spora obstaja tudi med Francijo in Združenimi državami Amerike. Francija je ZDA pozvala, naj najkasneje v letu 2008 umakne svojo vojsko iz Iraka. Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy meni, da je odhod ameriških vojakov edina rešitev za Irak ter, da državljanska vojna tam že divja. ZDA so poziv seveda zavrnile, vseeno pa je ameriški obrambni minister Gates namignil, da bodo začele ameriške sile Irak zapuščati še letos, če jim bo uspelo zmanjšati nasilje. To v prevodu pomeni, da bodo odšli, ko bodo lahko državo in dotok nafte kontrolirali tudi brez fizične prisotnosti.

Bodo pa fizično prisotnost Američani povečali v Afriki. Predsednik Bush je odobril načrt Pentagona za postavitev komandnega centra za Afriko, ki bi nadziral ameriške vojaške aktivnosti na kontinentu. Glede postavitve baze se bodo Združene države posvetovale z afriškimi voditelji. Pomembno je poudariti, da ZDA pridobivajo več kot deset odstotkov nafte iz Afrike in da jih vedno večja prisotnost Kitajske tam skrbi. Prav tako naj bi bili razlog za novi center tudi teroristične grožnje in militantni Islam. ZDA trdijo, da bo namen novega centra pomagati lokalnim oblastem, kar je vsekakor trditev, nevredna upoštevanja.

Afrika pa se ni izkazala kot topel dom za francoskega diplomata, pristojnega za varnost misij Evropske unije v Zahodni Afriki. Triinpetdesetletnega Michela Niaucela so našli ubitega v njegovem domu v poslovni četrti Abidjana v nekdanji francoski koloniji, Slonokoščeni obali. Razlogi za umor še niso znani, prav tako ni znano, kako je bil diplomat ubit. Od začetka državljanske vojne leta 2002 so napadi na tujce pogosti, še posebej so nepriljubljeni prav Francozi, ki so se leta 2004 spopadli z vojsko Slonokoščene obale. V tej afriški državi je sicer več kot deset tisoč francoskih vojakov in vojakov Združenih narodov.

Ostajamo pri Francozih. V Parizu se je pričelo sojenje urednikom francoskega tednika Charlie Hebdo, ki je pred letom dni objavil karikature preroka Mohameda. Tednik tožita dve vplivni islamski skupini, Pariška velika mošeja in Zveza islamskih organizacij Francije, ki tedniku očitata, da je s karikaturami na žaljiv način povezal Islam in terorizem, zato zahtevata tristo tisoč evrov odškodnine. Na stran tednikov je stopil liberalni dnevnik Liberation, pa tudi skupina petdesetih priznanih intelektualcev, med njimi tudi več muslimanov, ki sojenje označujejo kot »testni primer za svobodo govora«.Komentarji
komentiraj >>