Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 15.4.´07, ob 14.00: Al´ že spiš? ali kako uspavamo v Sloveniji (4918 bralcev)
Nedelja, 15. 4. 2007
davidKatarina Juvančič in društvo Folk Slovenija so v sodelovanju s študenti in študentkami 4. letnika etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti pred kratkim izdali zgoščenko z naslovom Al' že spiš? ali Kako uspavamo v Sloveniji, ki pomeni skorajda v vseh pogledih presežek in dobrodošlo novost v našem kulturnem prostoru. Zgoščenka prinaša namreč terenske posnetke uspavank, ki so jih študentje, študentke ter drugi snemalci in avtorji posneli na področju Slovenije, pri čemer pa se niso omejevali zgolj na slovensko prebivalstvo, niti ne na zgolj t.i. tradicionalne pesmi ter na njihove rekonstrukcije... (v celoti...)
Radio študent
Glasbena redakcija
Cigule migule
Nedelja, 15.4.2007, ob 14.00

CD Al že spiš?: 10, 1.

Al' že spiš? ali kako uspavamo v Sloveniji

Za izdajanje etnografskega oziroma folklornega zvočnega gradiva v Sloveniji že več desetletij prvenstveno skrbi Glasbeno narodopisni inštitut v Ljubljani (GNI) ter tudi Radio Slovenija, v manjši meri pa še kakšna lokalna društva in podobno. Oba omenjena izdajatelja kljub kvantiteti in v primeru GNI-ja strokovno pripravljenih izdaj že od svojih začetkov ostajata pri dokaj zaprtem in konvencionalnem konceptu. Večinoma se pri nas tako izdajajo terenski posnetki zgolj slovenske ljudske glasbe, predvsem rekonstrukcije oziroma pesmi in glasba, izvedena izven funkcionalnega konteksta.

Katarina Juvančič in društvo Folk Slovenija so v sodelovanju s študenti in študentkami 4. letnika etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti pred kratkim izdali zgoščenko z naslovom Al' že spiš? ali Kako uspavamo v Sloveniji, ki pomeni skorajda v vseh pogledih presežek in dobrodošlo novost v našem kulturnem prostoru. Zgoščenka prinaša namreč terenske posnetke uspavank, ki so jih študentje, študentke ter drugi snemalci in avtorji posneli na področju Slovenije, pri čemer pa se niso omejevali zgolj na slovensko prebivalstvo, niti ne na zgolj t.i. tradicionalne pesmi ter na njihove rekonstrukcije. Na zgoščenki najdemo tako največ slovenskih usoavank ter ob tem še uspavanke različnih drugih izvorov, od ruske, makedonske, albanske, bošnjaških, romskih in celo mandinške, pri čemer pa zaradi kompleksnosti in obsega projekta ne gre za sistematični pregled vseh manjših in etnij, ki jih najdemo pri nas temveč zgolj za nek bolj ali manj naključen izbor nekaterih.
Na drugem mestu je potrebno poudariti, da na zgoščenki Al' že spiš? najdemo poleg rekonstrukcij tudi pesmi, oziroma eno pesem, zapeto v originalnem kontekstu, torej dejansko ob uspavanju otroka, s čimer dobi poslušalec ali raziskovalec bolj dejanski zvočni prikaz procesa uspavanja (to pesem smo slišali v uvodu oddaje). Poleg tega pa prinaša zgoščenka zelo raznolik vsebinski in oblikovni nabor različnih vrst uspavank in podobnih pesmi. Med drugim tudi sodobnejše oblike uspavank, bodisi ponarodele, tiste, ki se jih starši naučijo iz pesmaric ali zgoščenk ter bolj improvizirane, torej takšne, ki nastajajo ali se spreminjajo spontano ob samem dejanju uspavanja in so dokaz žive sodobne ljudske ustvarjalnosti. Za povrhu pa se na zgoščenku Al' že spiš? nahajajo tudi pripovedi informatorjev o njihovem pogledu na uspavanke in uspavanje ter o različnih načinih uspavanja, ki dodatno osvetljujejo fenomen ter pripomorejo k dinamičnosti izdaje.

Skratka, zgoščenka Al' že spiš? ali Kako uspavamo v Sloveniji pomeni dobrodošlo novost, tako iz čisto vsebinske plati kot tudi iz oblikovne, saj se ne ukvarja zgolj s preteklostjo, avtentičnostjo in nacionalno omejenim konceptom, temveč postreže s kar se da odprtim, širokim, naprednim in nenazadnje tako estetskim kot pedagoškim in znanstvenim pogledom. Prav zaradi tega pa je upati, da bodo pri izdajanju podobnih tradicionalnih ljudskih posnetkov tudi v nadaljnje sodelovali tako študentje in študentke kot sam oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

Za sklep z zgoščenke Al' že spiš? ali Kako uspavamo v Sloveniji v oddaji Cigule migule poslušajmo še naslednje uspavanke: najprej pripoved o tem, kako so včasih uspavali, nato pa še eno makedonsko (z naslovom Vo šumička zajače) ter eno albansko uspavanko iz Kosova (z naslovom Nina nana mori bije), obe posneti v Ljubljani.

CD Al že spiš?: 13, 7, 23

Oddajo je pripravil David.


Komentarji
komentiraj >>

Re: Nedelja, 15.4.´07, ob 14.00: Al´ že spiš? ali kako uspavamo v Sloveniji
rdault [26/04/2007]

thanks, but that is where i learned about the cd, been trying to find sample of the songs, in particular a sonng my was taught when she was a child (spavaj, spavaj) ,, Spavaj Spavaj Mili Moj by Tereza Kesovija was close but not what i was looking for
odgovori >>

Re: Nedelja, 15.4.´07, ob 14.00: Al´ že spiš? ali kako uspavamo v Sloveniji
rdault [18/04/2007]

I would like to listen to this cd
odgovori >>

    Re: Nedelja, 15.4.´07, ob 14.00: Al´ že spiš? ali kako uspavamo v Sloveniji
    david [25/04/2007]
    poskusi na straneh Kulturnega drustva Folk Slovenija (try here: http://quickmouse.net/folkslo/odrust vu01.htm). David
    odgovori >>