Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF Program prekomernega prelivanja barve! (3255 bralcev)
Sreda, 6. 6. 2007
Boris V.Mont Rouge? Koga briga!


... Od danes premirje ETE ne velja več ...

... Tudi uraden začetek vrha oziroma dna G8 ...

... Nekdanji šef Cheneyevega kabineta Lewis Libby upa na Bushevo pomilostitev ...

... Italijanski vladi grozi glasovanje o nezaupnici ...

... Etiopski premier obljubil umik etiopskih čet iz Somalije ...

OFF NAPOVEDNIK

Nek danski umetnik čilskega rodu se je spomnil aktivizem, alpinizem in »kao« umetnost združiti v eno. Marco Evaristti se je napotil na vrh slavne gore Mont Blanc, v načrtu pa ima tam razliti rdečo barvo in ustanoviti samostojno državo. Prebarval je že del gore na prelazu Flambeaux. Danec točnega datuma dosega vrha ne želi objaviti, da ga ne bi gor ali na poti pričakali policisti. Svojo recimo temu umetnino razlaga takole: Goro Mont Blanc, kar pomeni Bela gora, bo spremenil v Mont Rouge, ali Rdečo goro in določil rojstvo države »Pink State«.

Kot večina ostalih umetnikov, ima Evaristti iluzije, da bo s tem razburkal javnost in sprožil debato o tem, komu pripada narava. Prav tako meni, da ima pravico ustanoviti državo brez nasilja, državo pluralizma in strpnosti. Zveni kot zaprisega ob včlanjevanju v Slovensko demokratsko stranko, vendar o tem, ali je Evaristti njen član, nimamo podatkov. Mimogrede, barva, s katero želi Danec položiti temelje svoji despotovini nenasilja, ne bo onesnažila okolja, saj je narejena na osnovi lahko razgradljivih sadežev. Kaj pa nasilje do njih?

Berete v kvazialpiniste, sleš, aktiviste, sleš, akademske slikarje, ki so povrhu še iz Danske, dvomeč OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Avstrijski kancler Alfred Gusenbauer je izrazil upanje, da bo glede dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem do konca junija prišlo do širšega pogovora. Do poletnih zasedanj parlamenta pa naj bi bil pripravljen predlog za razprave. Izrazil je tudi dvom o razširitveni klavzuli. Ta naj bi namreč delu prebivalstva omogočila kasnejšo zahtevo po postavitvi dvojezičnih tabel. Še vedno pa Gusenbauer nasprotuje štetju Slovencev, kar zahtevata Zavezništvo za prihodnost Avstrije in Svobodnjaška stranka. Več o začaranem krogu na avstrijskem Koroškem nam je povedal predsednik Enotne Liste, Vladimir Smrtnik:

/////////////////////////////////////////////

Domači parlamentarci pa so bili zaposleni na seji odbora za lokalno samoupravo. Odbor je podprl novelo zakona o lokalnih volitvah, ki bo prinesla milejše pogoje za kandidaturo neodvisnih županov, ki jih predlagajo volivci in ne stranke. S tem je odbor sledil odločbi ustavnega sodišča, ki je reklo, da mora zakonodajalec določiti tak kriterij, ki bo tudi neodvisnim kandidatom omogočil kandidiranje. Poleg tega se je obravnavala tudi novela zakona o lokalni samoupravi. Poslanka skupine nepovezanih poslancev in podpredsednica odbora za lokalno samoupravo Cveta Zalokar Oražem meni, da vladni predlog ni sprejemljiv, o teh dveh temah pa je Cveta povedala tole:

/////////////////////////////////////////////

Za današnji dan je ETA napovedala, da bo prenehalo veljati premirje, ki ga je razglasila marca lani. Za prekinitev premirja se je ETA odločila, ker, kot pravi, niso bili izpolnjeni minimalni pogoji za nadaljevanje pogajanj s špansko vlado. ETA je premirje sicer že sama prekršila z decembrskim napadom na nov terminal madridskega letališča Barajas, v katerem sta umrli dve osebi. Tudi odločitev španskih sodišč, ki baskovskim separatističnim strankam zaradi domnevnih povezav z ETO ni dovolila nastopa na nedavnih lokalnih volitvah, ETI ni bila po godu. Tako naj bi se ta teroristična skupina pripravljala na nov napad v bližnji prihodnosti, ki pa naj bi bil brez žrtev. Če pa bodo, bodo same že vedele.

Žrtve, na eni ali drugi strani, bodo najverjetneje tudi ob nocojšnjem, sicer neformalnem, začetku vrha voditeljev držav G8 v obliki večerje v nemškem Heiligendammu ob Baltskem morju. Glavna tema srečanja naj bi bile podnebne spremembe, vendar voditelji v sklepni izjavi pričakovano ne bodo določili dolgoročnih globalnih ciljev za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Tako pravi vodja ameriškega sveta za okoljsko kakovost Jim Connaughton. ZDA naj ne bi mogle pristati na dolgoročne cilje, saj naj bi morale biti vpletene v dogovor vse države. Vrh oziroma dno G8 spremljajo masivni protesti, te pa masivna represija. O dogajanju v Nemčiji nam je tole povedal naš poročevalec Tomaž Zaniuk:

/////////////////////////////////////////////

Podobno kot voditelji G8 je tarča dvomov tudi italijanska vlada. Italijanski senat danes razpravlja o ravnanju vlade ob škandalu oziroma domnevnih pritiskih namestnika finančnega ministra Visca na finančno policijo. Vlada Visca kljub domnevnim nepravilnostim namreč ni odstavila, zato opozicija zahteva njegov odstop. Opozicija bi seveda zelo rada izkoristila nastalo »gužvo« in morda bo zahtevala tudi glasovanje o nezaupnici vladi. Ta ima šibko podporo, saj je razmerje sil v senatu tako tesno, da šteje vsak glas.

Manj sreče kot Visca je imel Lewis Libby, nekdanji šef kabineta podpredsednika ZDA Cheneya, ki mu je zvezno sodišče dosodilo dve leti in pol zapora zaradi oviranja preiskave izdaje identitete tajne agentke CIA. Sicer pritožbeni postopek še ni končan, Libby pa vseeno verjetno upa na pomilostitev s strani Busha. Opozicija s sodbo ni zadovoljna, saj meni, da je trideset mesecev zaporne kazni občutno premalo za, kot pravijo, šest let zavajanj in laži iz Bele hiše v povezavi z iraško vojno. Identiteta agentke je bila izdana kot povračilo visokemu funkcionarju Wilsonu, možu agentke, ki je javno trdil, da Irak ni kupoval uranove rude v Nigru, kot je trdila Busheva administracija.

Etiopski premier Meles Zenawi je nenapovedano prispel v somalijsko prestolnico Mogadiš in obljubil umik etiopskih čet iz Somalije, ko se bodo pričela mirovna pogajanja. Zenawi se je sestal tako s predstavniki prehodne vlade kot vplivnimi vodji klanov, čigar milice nasprotujejo etiopskim četam v državi. Prehodna vlada naj bi se za obstoj morala zahvaliti prav etiopski vojski, ki vzdržuje neke vrste mir, čeprav je pogostokrat napadena po porazu islamističnih upornikov. Namen etiopskega premierja naj bi bila tudi podpora etiopski vojski v Somaliji.

Končajmo doma. Največja vladna stranka »Slovenska demokratska stranka« je napovedala, kot se za demokrate spodobi, soglasno podporo Marku Kranjcu pri njegovi kandidaturi za guvernerja Banke Slovenije. Kranjec ima podporo vseh poslanskih skupin, razen skupine Slovenske nacionalne stranke, tako da bo najverjetneje postal novi guverner.


Komentarji
komentiraj >>