Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 17. 6. ´07 ob 19.00 (ponovitev 24. 6. ´07 ob 10.00) GIPSY.CZ: Romano Hip Hop (Indies Scope Records, 2006) (2678 bralcev)
Nedelja, 17. 6. 2007
zoranpGypsy.cz: Romano Hip Hop

Res je, da bolj po drobcih in ne ravno sistematično, a češka glasbena ponudba je na teh radijskih valovih prisotna že od nekdaj. Najprej je bila seveda jazzovska, pa potem povezana z rockom v opoziciji in podobnimi podzemno angažiranimi produkti. Oboje je imelo v tamkajšnjem socialističnem obdobju posebno vlogo in pomen, kar ju je delalo še posebej zanimive tudi tukaj. Pozneje se je češko glasbeno dogajanje povsem solidno vključilo tudi v planetarni trend obujanja, ohranjanja in posodabljanja lokalnih izročil, čeprav prisotnost tovrstnih tamkajšnjih izvajalcev na mednarodnem prizorišču t.im. »svetovnih godb« ni bila zelo opazna, če jih primerjamo s tistimi iz drugih centralno in vzhodno evropskih področij; da o Balkanu sploh ne izgubljam besed. To, kar se je v zadnjem letu zgodilo s pojavom zdaj že mednarodnih razsežnosti, ki sliši na ime Gipsy.cz, pa je čisto nekaj drugega in je z vidika dosedanjega poznavanja aktualne češke glasbene produkcije pravo presenečenje. (več!)
* Ob tem pa je tudi zares odmevna osvežitev v kontekstu ponudbe romskih glasbenih praks. Romski hip hop seveda že nekaj let ni več nov pojav in zaslediti ga je mogoče praktično v vseh močnejših romskih skupnosti po Evropi. Kako je z njim pri nas, sicer ne vem; prav odmeven zaenkrat žal še ni. Prav ob tem praškem primeru, s katerim se bomo ukvarjali tokrat, pa si lahko samo predstavljam, kakšna obogatitev tukajšnjega glasbenega dogajanja bi lahko prinesel kakšen podoben domač primerek. Vsekakor pa lahko ta trenutek prepričano trdimo: praškim Romom je z Gipsy.cz uspelo. Leta 2003 je, kot pravijo viri, ta pojav »eksplodiral«, letos pa že nastopajo na najvidnejših evropskih festivalih – ne samo »svetovnih«, ampak tudi vseh drugih popularnih godb. Vmes pa je bil seveda še prvenec; lani poleti posneti in konec leta izdani album »Romano Hip Hop«, ki je s svojo prepričljivostjo osvojil vse, ki so si vzeli čas in ga poslušali: od urednikov MTV in njenega občinstva preko koncertnih organizatorjev do kritiških peres. Po pravkar potekajoči evropski koncertni turneji zagotovo sledi še množično občinstvo. Torej že zato ne gre zamuditi tokratnega radijskega srečanja z njim!

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>