Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Sreda, 29. 8. ´07 ob 23.00; CARLO ACTIS DATO BAND: On Tour: Live 2004 (Splasc(H) Records, 2005) (3210 bralcev)
Sreda, 29. 8. 2007
zoranpCarlo Actis Dato Band: On Tour: Live 2004

Naš dober italijanski znanec Carlo Actis Data ponovno z nami! Tokrat s pomočjo dvojnega koncertnega albuma, posnetega v okviru prave svetovne turneje leta 2004. Kako zelo svetovna je bila, najbolje dokaže fotografija benda na naslovnici ovitka, ki je nastala v indonezijskem mestu Bogor med azijskim kosom omenjene turneje. No, sam posnetek koncerta ni od tam, ampak je nastal 12. marca omenjenega leta v Švici, v Sionu. In je za njegove koncerte standardno obilen, saj mirno zasede dva ploščka in skoraj dve uri vašega časa. Uprizorjeno s petčlansko »mladinsko« električno modifikacijo njegovega stalnega »jazzovskega« Actis Dato kvarteta. Pa tudi ta je seveda že zdavnaj postala prav tako stalna in je bila takrat zares v polni formi. Ponujamo vam nekaj že slišanega, nekaj preslišanega, pa tudi kaj novega; vse skupaj pa udarno, zabavno, prodorno, kompaktno. Carlo Actis Dato pač! (v celoti!)

* Naš dober italijanski znanec Carlo Actis Data bo nocoj ponovno z nami. Tokrat s pomočjo dvojnega koncertnega albuma, posnetega v okviru prav zares svetovne turneje, ki jo je s svojim bendom uprizoril leta 2004. Kako zelo svetovna je bila, najbolje dokaže fotografija na naslovnici ovitka, ki je nastala v indonezijskem mestu Bogor med azijskim kosom omenjene turneje, kjer so se člani benda seveda slikali kot tipični turisti z značilnimi širokimi lokalnimi slamniki na glavah. No, sam posnetek koncerta ni od tam, ampak je nastal pol leta prej, 12. marca omenjenega leta v Švici, v Sionu, na prizorišču z imenom »Ferme Asile«.

Album sam pa ponuja enovit, za njegove koncerte standardno obilen izdelek, ki zasede dva ploščka in ob poslušanju skoraj dve uri vašega časa. Žal ga nocoj kot takšnega, t.j. v enotnem in celotnem zagonu, ne boste slišali, saj zanj v tej oddaji ni dovolj časa, je pa to zagotovo rahel hendikep pri njegovem dojemanju. Actisovi koncerti so pač vedno tudi predstave, ki imajo svojo enotno vsebino, svoje poante, svoj tok in seveda temu ustrezno dramaturgijo. Ne nazadnje jih dosledno sestavljajo njegove avtorske skladbe značilno zgovornih ironičnih, doživljajskih, popotniških, političnih in še kakšnih opredelitev, izraženih že z naslovi. Carlo je svetovnonazorsko in tako tudi ustvarjalno pač večni levičar iz 60. let prejšnjega stoletja. Sicer pa, da ne bi nocoj zgubljali dragocenega časa z odvečnim besedičenjem, saj je bilo o Carlu Actisu Dati na tem radiu že ogromno rečenega. Zato samo še nekaj podatkov.

Tale koncert in seveda vso turnejo leta 2004 je uprizoril s svojo petčlansko »mladinsko« električno modifikacijo njegove izvorne zasedbe. Ta modifikacija je seveda že zdavnaj postala prav tako stalna, saj ima za sabo izdanih že kar nekaj odličnih plošč in obilico nastopanja po vsem svetu, takrat pa je bila zares v polni formi. Ob Carlovem tenorskem in baritonskem saksofonu ter basovskem klarinetu slišimo še Massima Rossija s sopranskim in altovskim saksofonom, kitarista Karstena Lippa, basista Federica Marchesana in bobnarja Daria Bruno. Actis Band so takrat ponujali koncertne izvedbe nekaj do takrat že slišanega, nekaj prej preslišanega, pa tudi kaj novega je bilo vmes; vse skupaj pa so odigrali udarno, zabavno, prodorno, kompaktno. Carlo Actis Dato pač!
Začeli bomo z uvodno skladbo v koncert in s tem tudi v ta dvojni album »Takayama Rap«, potem pa preskočili cca. 50 minut njegovega prvega dela in nadaljevali z »Viva Zapata« ter prek »Vulcano Boro«, »Nairobi Night«, »Rojo« (izg. roho), »Son para el Che« in »Porci Padani« koncert iztekli v zaključno skladbo »Polpi d'Otranto«.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>