Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 2. 12. ´07 ob 15.00; Phuzekhemisi with Inkunzi Emdaka etc.: Ubuhle bezwe/We baba (Gallo Music, 2002/2003) (2866 bralcev)
Nedelja, 2. 12. 2007
zoranpPhuzekhemisi with Inkunzi Emdaka etc.: Ubuhle bezwe/ We baba

Južnoafriški kitarist in pevec Phuzekhemisi ni samo glasbenik še posebej nenavadnega in nam težko izgovorljivega imena, ki v dobesednem prevodu pomeni nekaj takšnega kot »pije pri kemiku« oziroma »pije v lekarni«, ampak je predvsem ena od najbolj karizmatičnih in vplivnih osebnosti južnoafriškega glasbenega žanra, imenovanega maskandi. Rodil se je sicer kot Johnson Zibokwakhe Mnyandu neznano kdaj, kaže pa, da že kar dolgo tega, v hribih pokrajine KwaZulu-Natal, seveda kot pripadnik ljudstva Zulu. Pravzaprav je gonilna sila prenove maskandija, njegove urbanizacije. Pravijo, da je že s svojim prvim velikim hitom »Imbizo« za vedno spremenil podobo tega etno stilema, za katerega je do tedaj veljal predsodek, da spada samo na podeželje, med kmete – od koder je seveda v resnici prišel. Z njegovo delno elektrifikacijo ga je elegantno presadil v urbane predele in na odre mestnih središč. Ob tem je tudi sam prehodil pot od privatnih žurov zadaj za mizarsko delavnico, kjer je ob delu pričel igrati, pa do koncertnih in festivalskih odrov v kar najbolj eksotičnih tujih deželah. Ter do danes izdal kakšnih 20 albumov. Z njim se bomo ukvarjali v tokratnih razširjanjih obzorij, pri čemer nam bo v pomoč diskografski dvojec, ki je nastal v letih 2002 in 2003.


Komentarji
komentiraj >>