Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Privatizacijska »skoraj že« afera »B K M N B N M N K B M« (4583 bralcev)
Petek, 14. 12. 2007
Erik & BorisDogodek tedna je prodaja oziroma kot temu reče opozicija, razprodaja dela državnega deleža Nove kreditne banke Maribor, ki buri duhove, ni pa še postala čisto prava afera. Opozicija na tem že dela in vladi očita več stvari. Glavna očitka pa sta, da je vlada postavila prenizko ceno, 27 evrov, in da je za kupce izbrala tudi neka sklada iz Bahamov in Teksasa, ki naj bi bila znana kot špekulativna. To se je izkazalo za resnično, saj so okoli tretjino svojih delnic že prodali za okoli deset evrov več in tako dokazali, da niso dolgoročni stabilni partnerji, kot jih je prikazovala vlada.
Privatizacijska »skoraj že« afera »B K M N B N M N K B M«

Dogodek tedna je prodaja oziroma kot temu reče opozicija, razprodaja dela državnega deleža Nove kreditne banke Maribor, ki buri duhove, ni pa še postala čisto prava afera. Opozicija na tem že dela in vladi očita več stvari. Glavna očitka pa sta, da je vlada postavila prenizko ceno, 27 evrov, in da je za kupce izbrala tudi neka sklada iz Bahamov in Teksasa, ki naj bi bila znana kot špekulativna. To se je izkazalo za resnično, saj so okoli tretjino svojih delnic že prodali za okoli deset evrov več in tako dokazali, da niso dolgoročni stabilni partnerji, kot jih je prikazovala vlada.

Eden izmed glavnih opozicijskih voditeljev, ki zaradi prodaje NKBM ostro napada vlado in ne izključuje niti interpelacije celotne vlade, Matej Lahovnik iz ZARES, je svoje očitke, predvsem finančnemu ministru Bajuku, ponovil tudi za Radio Študent:Za stališče o tej temi smo povprašali tudi člana vladajoče Slovenske demokratske stranke Rudija Veršnika:Zaupanja na svetu resda primanjkuje, vendar te vladne vneme po zaupanju v neke špekulativne sklade iz Bahamov verjetno ni treba posebej komentirati. O takojšnji odprodaji tretjine delnic s strani teh skladov smo govorili tudi z Bogomirjem Kovačem, profesorjem politične ekonomije, ki je za Radio Študent povedal tole:


Kovač je prav tako dejal, da je vlada v prvi fazi privatizacije NKBM zaigrala dve karti. Pa poslušajmo:Seveda smo morali o NKBM govoriti tudi s Francetom Arharjem, enim najbolj znanih bančnih strokovnjakov v Sloveniji, ki se strinja z Veršnikovo tezo, da so po bitki vsi lahko generali oziroma da je po toči zvoniti prepozno, kar se lepo ujema z drugim ljudskim pregovorom: bolje vrabec v roki kot golob na strehi.Za stališče o prvi fazi in za napoved, kakšna naj bi bila druga faza privatizacije NKBM, smo prosili Mitjo Gasparija, bivšega guvernerja Banke Slovenije:Veršnika iz SDS smo vprašali, ali ne bi bilo modro zvišati odkupno ceno, saj bi se tržna cena na borzi lahko le zvišala glede na zanimanje, ki ga je bilo za pričakovati:Za konec pa poslušajmo, kaj meni Kovač o tem, da je Luka Vesnaver, sicer član privatizacijske skupine NKBM, tudi sam kupil za petdeset tisoč evrov delnic:


Privatizacija Nove kreditne banke Maribor še ni čisto prava afera, je pa na dobri poti, da to postane. Opozicija opozarja, da NKBM morda grozi s prevzemom, saj je možno, da bodo skladi do konca prodali svoje delnice in tako bili le orodje za prevzem delnega lastništva s strani domačih ali tujih investitorjev, ki v prvem krogu privatizacije niso dobili dovolj velikega kosa pogače. Vsekakor bo drugi krog privatizacije še zanimiv, tudi takrat pa bomo na Radiu Študent preštevali zaigrane karte.

ODPOVED: Kultivator o privatizaciji NKBM sta pripravila Erik in Boris brez delnic.


Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Terminal Ivo Podržaj o Histeria Slovenica

Pljunki pozabe Abu Mumio Jamala

Kultivator o politizaciji političnih zapornikov

Terminal Andrej Pavlišič o Krasnem novem Schengenu

Zeitgeist Urh se je pogovarjal z Gregorjem Strojinom, svetovalcem vrhovnega sodišča v Sloveniji in soustanoviteljem zavoda POLIS

Kultivator Urh in Luka sta se ukvarjala s predlagano versko oskrbo policije, vojske in podobnih institucij

Drogerija (intervju 1h30min) Matej Janković se je pogovarjal z dr. Stanislavom Grofom

Kultivator Urh in Boris sta se ukvarjala s Hrvaškimi volitvami v Sabor

Okrogla miza Sunitski trikotnik smrti se je z aktivisti in novinarji iz Slovenije in tujine pogovarjal o množičnih medijih in manipulaciji

OFF priloga vložena interpelacija zoper notranjega ministra Dragutina Mateja

PLJUNKI POZABE Lan je gostil predsednika Sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, Denisa Miklavčiča.

Kultivator Urh in Boris V sta poglabljala politično krizo v državi

Terminal premierni Terminal Andreja Pavlišiča

Off priloga poročilo o okrogli mizi na temo šolskega zakona, ki so jo organizirali študentje teologije

Zeitgeist Urh, Boris in Lan so po drugem krogu volitev harali po štabih od Peterleta in Türka

OFF Priloga Miheljak o grožnji Janše z odstopom vlade

OFF Komentar Borisova razmišljanja o predsedniških volitvah

Erikovo Javljanje kronološko zaporedje Erikovih javljanj iz turško-iraške meje

Drogerija Matej J. se je ukvarjal z Martinovim

Komentarji
komentiraj >>