Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Stacionarni OFF! (3554 bralcev)
Četrtek, 7. 2. 2008
Boris V.... Ameriška zunanja ministrica Riceova in njen britanski kolega Miliband iz Afganistana pozivata NATO, naj prispeva več enot ...
... Točno o tem pa obrambni ministri NATA besedičijo v Vilni ...
... Rusiji bodo države EU, ki bodo priznale Kosovo, potisnile trn v oko, pravi ruski veleposlanik pri EU, Vladimir Čižov ...
... Turški parlament v prvem branju odpravil prepoved nošenja naglavnih rut na univerzah ...
... Državni zbor danes odloča o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju ...
OFF NAPOVEDNIK

Juhu, sodeč po ugotovitvah Mednarodne zveze za telekomunikacije s sedežem v Ženevi, ki sodi pod okrilje Združenih narodov, bo število zemeljskih uporabnikov mobilnih telefonov letos prvič večje od tistih, ki takih naprav ne uporabljajo. Število odvisnikov od mobitelov najhitreje narašča v državah v razvoju, samo v Braziliji, Rusiji, Indiji in Kitajski je milijarda takšnih, ki klepetajo po mobitelu. Pri tem je zanimivo dodati, da je imelo še leta 2000 mobilni telefon le dvanajst odstotkov svetovne populacije.

Kaj to pomeni? Da je svet obogatel in da si ljudje lahko privoščijo tudi tako luksuzne napravice? Ne, bolj verjetno je, da imajo na Zahodu nekateri po dva ali tri mobitele, na Vzhodu pa nekateri nobenega. Vendar ne podcenjujmo revnih. Kot smo že rekli, je rast uporabe mobitelov največja prav na vzhodu in jugu. Morda so tam ljudje bolj osamljeni, saj se ve, da čimbolj se širi ta občutek, naj bo lažen ali ne, toliko bolj služijo korporacije, ki nudijo mobilne storitve. Halo?

Berete stacionarni OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in njen britanski kolega David Miliband sta nenapovedano pripotovala v Afganistan in pozvala članice zveze NATO, naj vendarle okrepijo prizadevanja in povečajo število svojih enot za boj proti talibanom. Pred obiskom Afganistana je bila Riceova v Londonu in že tam dejala, da bi morali v boj več vojakov ostalih članic, saj da ne gre za mirovno operacijo, temveč protiofenzivo. Kanada je celo zagrozila, da ne bo podaljšala svoje misije, dokler druge države ne bodo okrepile svojih sil.

Medtem ko sta Riceova in Miliband v Afganistanu, pa obrambni ministri NATA v Litvi, natančneje v tisti slavni Vilni, začenjajo dvodnevno neformalno zasedanje. Ena osrednjih tem bo ravno krepitev sil NATA na jugu Afganistana in preko tega tudi odnosi med Združenimi državami in Evropo. Domača poslanka ZARES-a, Majda Širca, pa je naslovila vprašanje na obrambnega ministra Erjavca in zunanjega ministra Rupla glede slovenske prisotnosti v Afganistanu v luči obsodbe na smrt tamkajšnjega študenta zaradi žalitve islama. Majda Širca:Ruski veleposlanik pri Evropski uniji, Vladimir Čižov, je posvaril EU glede priznanja neodvisnosti Kosova in se poetično izrazil, da bi države, ki ga bodo priznale potisnile Rusiji trn v oko. Priznanje Kosova bi po njegovo predstavljalo nevaren precedens in bi spodkopalo avtoriteto Združenih narodov. Čižov je dejal, da se Rusija tudi v primeru priznanja neodvisnosti Kosova ne bo zatekla k skrajnim ukrepom, kot bi bila prekinitev dobave plina. Bo pa Rusija raje blokirala sprejem Kosova v mednarodne organizacije.

Turški parlament je po skoraj dvanajsturni razpravi v prvem branju potrdil ustavne spremembe, ki naj bi odpravile prepoved nošenja naglavnih rut na univerzah. Za spremembe so glasovali štiristo štirje od petsto petdesetih poslancev, vendar mora odpravo prepovedi parlament potrditi še v drugem branju, to pa naj bi bilo v soboto. Vladajoča islamsko konzervativna Stranka za pravičnost in razvoj ter opozicijska Nacionalistična stranka akcije s skupaj štiristo desetimi poslanci nista imeli težav pri sprejetju omenjenih sprememb. Druga opozicijska stranka Republikanska ljudska stranka je že napovedala, da se bo obrnila na ustavno sodišče, če bodo spremembe res potrjene.

Kam se bo pritožil Vincenzo Licciardi, ki ga je prijela italijanska policija, ni znano. Licciardi je namreč eden od vodij neapeljske mafije in je bil na seznamu tridesetih najbolj iskanih oseb v Italiji. 42-letnik je bil na begu od leta 2004, prijeli pa so ga v neki manjši hiši severno od Neaplja. Sekretar parlamentarnega odbora za boj proti mafiji Tommaso Pellegrino pa je dejal, da je s to aretacijo mafija izgubila enega najnevarnejših šefov, a hkrati opozarja na možnost vojne za nasledstvo.

Na današnji izredni seji državnega zbora so poslanci brez glasu proti sprejeli novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Tako so te plače od prvega januarja višje za 3,4 odstotka. Rudolf Petan je v imenu poslanske skupine SDS dejal, da dober plačni sistem pomeni kompromis med zmožnostjo proračuna in zahtevami zaposlenih. Za dogovor o uskladitvi plač je treba pohvaliti tako vlado kot sindikate, meni Miran Potrč iz Socialnih demokratov. Ti tako še naprej pihajo vladi na dušo.

Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia ŠtudentKomentarji
komentiraj >>