Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Referendumski KROFF! (3306 bralcev)
Sreda, 13. 2. 2008
Boris V.... Referenduma o pokrajinah ne bo ...
... bo pa referendum o NATO v Ukrajini ...
... Veltroni ni več župan Rima ...
... Hrvaška bo sledila EU glede priznanja Kosova, Bosna se s tem ne ukvarja ...
KROFF

Odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je soglasno ugotovil, da predlog poslanske skupine Zares za razpis posvetovalnega referenduma o razdelitvi Slovenije na pokrajine ne izpolnjuje več zakonskih pogojev, zato referenduma ne bo. Predlog Zares-a je bil namreč vezan na že padli zakon o ustanovitvi pokrajin. Miran Potrč iz Socialnih demokratov je prepričan, da bi bil referendum koristen, razmišlja pa o možnosti posvetovalnega referenduma, ki ne bi bil vezan na zakon.

Na referendumu pa se bo v Ukrajini odločalo o vstopu v NATO pakt. To je dejal ukrajinski predsednik Viktor Juščenko na srečanju z ukrajinskimi izseljenci v Moskvi. Po njegovem preko devetdeset odstotkov Ukrajincev ni poučenih o NATU, zato se jim ne izplača pretirano hiteti s priključevanjem. Morda pa je ukrajinsko mnenje zrahljala tudi ruska napoved usmeritve svojih raket proti Ukrajini v primeru vstopa le-te v NATO.

Voditelj italijanske sredinske levice Walter Veltroni je odstopil s položaja župana Rima, da bi se na parlamentarnih volitvah, ki bodo trinajstega ali štirinajstega aprila letos, potegoval za mesto italijanskega premiera. Tako bo nasprotnik Berlusconiju, ki že napoveduje prevzem oblasti, saj po anketah konzervativci vodijo pred levo sredino. Veltroni, sicer pol Slovenec, je bil župan prestolnice od leta 2001.

Kosovski parlament bo v petek sprejel postopke za hitro sprejemanje zakonov povezanih z neodvisnostjo te pokrajine, je sporočil predsednik parlamenta Jakup Krasniqi. Te zakone je predvidel načrt za nadzorovano neodvisnost posebnega odposlanca Združenih narodov za Kosovo Marttija Ahtisaarija. Srbski obrambni minister Dragan Šutanovac je dejal, da čeprav obstaja možnost stopnjevanja nasilja na Kosovu, ni kazalcev, da se bo to tudi zgodilo. Srbski premier Koštunica je Srbe na Kosovu pozval, naj tam ostanejo.

Hrvaška bo sledila Evropski uniji glede priznanja neodvisnosti Kosova, Bosna in Hercegovina pa o priznanju ne razmišlja. To sta dejala zunanja ministra obeh držav, Gordan Jandroković in Sven Alkalaj. Alkalaj je dodal, da bo glede na kompleksnost razmer v Bosni Sarajevo med zadnjimi priznalo neodvisnost Kosova, če bo to sploh kdaj storilo.

Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent


Komentarji
komentiraj >>