Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOF prepovedanih mošej (3632 bralcev)
Sreda, 13. 2. 2008
luka.... Berlusconi ostaja favorit predčasnih parlamentarnih volitev ...
... Putin in Juščenko dosegla dogovor glede energetskega spora med državama ...
... Hrvaška povečuje število vojakov v Afganistanu ...
... Turčiji se obeta prva jedrska elektrarna ...
... Na avstrijskem Koroškem prepovedana gradnja mošej ...
... Obama prvič s prednostjo pred Clintonovo ...
BRITOF Ob 7.00

Deželna vlada Furlanije – Julijske krajine, ki je v postopku odstopa, je volitve za obnovo deželnega parlamenta razpisala za 13. in 14. april, kar pomeni, da bo glasovanje potekalo hkrati s predčasnimi parlamentarnimi volitvami v Italiji. Tekoče posle bo sicer levosredinska uprava, pod vodstvom Riccarda Illyja, opravljala še vse do predaje novi postavi funkcionarjev.

Obrambni minister Karl Erjavec je s svojim obiskom počastil vojašnico v Cerkljah ob Krki. Tam je ob začetku delovanja Brigade, zračne obrambe in letalstva, brigadi podelil bojno zastavo, zatem pa v sklopu vladnega obiska v Posavju z brežiškim županom Ivanom Molanom podpisal dogovor o sofinanciranju naložb v taisti občini v letu 2008. Še naprej naj bi se razvijala zračna obramba, govora pa je bilo tudi o nakupu novih radarjev.

Italijanske javnomnenjske raziskave nas seznanjajo, da Silvio Berlusconi ostaja favorit prihajajočih predčasnih parlamentarnih volitev v Italiji. Berlusconijevi listi Narod svobode, sestavljeni iz lastne stranke Naprej Italija in desničarske stranke Nacionalno zavezništvo Gianfranca Finija, s čimer si po volitvah namerava zagotoviti solidno večino v parlamentu, se menda obeta kar 37 odstotkov glasov. A vseeno velja omeniti, da so to zaenkrat vendarle zgolj črke na papirju.

Ruski in ukrajinski predsednik, Vladimir Putin in Viktor Juščenko sta ob srečanju v Moskvi dosegla dogovor glede energetskega spora med državama. Juščenkov obisk v Kremlju je sicer zasenčila grožnja ruskega naftnega giganta Gazprom, da utegne zaradi neporavnanih dolgov v višini kar 1,5 milijarde dolarjev delno ustaviti dobavo plina Ukrajini. Hkrati Gazprom izraža zadovoljstvo ob predlagani rešitvi spora, kar pa še ne pomeni, da je grožnja z zaprtjem pipice umaknjena.

BRITOF Ob 8.00

Hrvaška, ki na aprilskem vrhu zavezništva v Bukarešti pričakuje povabilo za vstop v Nato, nas s svojim prispevkom vojakov v Afganistanu pošteno prekaša - trenutno jih mirnejšemu predelu dežele posoja dve sto, do konca tega leta pa jih namerava v taisto državo poslati še nadaljnjih sto. Tako postaja ena pomembnejših držav, ko gre za prispevek misiji Isaf. Kakšnega pretiranega ljubosumja ob tem ne občutimo.

Turčija je v svetovno javnost poslala vest, da namerava graditi svojo prvo jedrsko elektrarno. Ta naj bi stala na sredozemski obali, v bližini mesta Akkayu. Postavitev jedrskih reaktorjev je bila na istem mestu sicer že načrtovana, vendar so načrte zaradi prevelikega finančnega zalogaja in precej kritičnih mnenj okoljevarstvenikov leta 2000 opustili. Denar se je sedaj očitno našel, okoljevarstveniki pa so najverjetneje na kakem zborovanju izven domačih meja. Da pa miši plešejo, kad mačke ni doma, je pa znano.

Oglaša se tudi Unicef, ki opozarja na porast spolnega nasilja v Afriki, ki naj bi doseglo razsežnosti epidemije. V največji meri je govora o Keniji, Sudanu in Kongu, ki jih pretresajo politični nemiri, zaradi katerih je moralo na sto tisoče ljudi zapustiti svoje domove, veliko žensk in otrok pa je postalo zelo ranljivih za zlorabe in izkoriščanje.

Na avstrijskem Koroškem je odslej prepovedano graditi mošeje, tako je z glasovi Zavezništva za prihodnost Avstrije, deželnega glavarja Jorga Haiderja, odločila deželna vlada. Novemu zakonu so nasprotovali le predstavniki socialdemokratov. Aktualno-politična redakcija gre v znak protesta k taistim sosedom gradit neko stavbo – sumite lahko, da bo kaj močno spominjala na mošejo …

BRITOF Ob 9.00

Bruselj bo predstavil paket predlogov za boljše varovanje mej Evropske Unije. Med predlogi se bo znašla tudi namera po posredovanju prstnih odtisov vseh tujcev, potujočih v ali iz EU. Prav tako gre za vzpostavitev elektronskega registra, ki naj bi nesumljivim osebam lajšal potovanje, preostalim pa preprečeval vstop v EU. Predlogi, ki že sprožajo polemike, češ da bo z njimi ogrožena naša zasebnost, bodo sicer predstavljeni s strani komisarja za pravosodje, svobodo in varnost, Franca Frattinija.

Virginija si je na strankarskih volitvah za zmagovalca izbrala demokrata Baracka Obamo, ki pa je zmagal tudi v Marylandu in Washingtonu, s čimer je prvič doslej premagal newjorško senatorko Hillary Clinton. Na republikanski strani je iste tri zmage osvojil senator John McCain.

V Beogradu se je sestal srbski svet za nacionalno varnost, ki pa javnosti z vsebino pogovorov državnega vodstva ne seznanja. Predvideva pa se, da so se odpirala predvsem vprašanja akcijske načrtov vlade za primer razglasitve kosovske neodvisnosti. Neuradno naj bi načrt vključeval vrsto povračilnih ukrepov, ki jih Srbija namerava uvesti proti državam, ki bi neodvisno Kosovo priznale. Kar je na primer sprožitev postopkov na mednarodnih sodiščih, in pa prepoved vstopa Kosovskim Srbom. Kot kaže bo ob takšni situaciji nekaterim še trda predla.

Vstopa na fimski festival Berlinale pa prav gotovo ne bodo prepovedali Madonni, ki prihaja s svojim režijskim prvencem, in bo ena izmed velikih zvezd omenjenega festivala. Poleg nje se bodo na berlinski rdeči preprogi znašli – in po vsej verjetnosti poželi tudi daleč največ pozornosti - še Neil Young, Patti Smith in Rolling Stones.


Komentarji
komentiraj >>