Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
(5285 bralcev)
Ponedeljek, 10. 3. 2008
LanSlovenski zapori so, glede na dostopne podatke, vse bolj polni. Pred nekaj leti je bila slika obratna. Kaj se je vmes zgodilo? Je več kriminala, je delo organov pregona učinkovitejše, gre to pripisati strožji zakonodaji, drugim okoliščinam? Prav tako smo v zadnjem času priče polemični debati stroke in širše javnosti ob postopku sprejemanja novega kazenskega zakonika ter zakona o kazenskem postopku.


Drugi ponedeljek v mesecu, ura je osem. Plunki pozabe. Pravkar smo slišali ušesu všečen, v praksi pa za kateregakoli od subjektov malo manj prijeten učni prikaz pravilnega izvajanja »strip searcha«, podrobnega osebnega pregleda oseb, ki jim je bila odvzeta svoboda, bi se glasil neroden prevod. Avtorstvo posnetka si lasti ameriški zvezni urad za poklicno usposabljanje zaporniških paznikov.

Slovenski zapori so, glede na dostopne podatke, vse bolj polni. Pred nekaj leti je bila slika obratna. Kaj se je vmes zgodilo? Je več kriminala, je delo organov pregona učinkovitejše, gre to pripisati strožji zakonodaji, drugim okoliščinam? Prav tako smo v zadnjem času priče polemični debati stroke in širše javnosti ob postopku sprejemanja novega kazenskega zakonika ter zakona o kazenskem postopku. Prvi med drugim predvideva tudi hipotetično možnost dosrmtne ječe. Ali polni zapori in višje kazni lahko kakorkoli kolerirajo z zvišano ali pa znižano stopnjo pojavnosti mučenja in temu podobnih dejanj v t. i. totalitarnih inštitucijah?

Iz Združenih držav Amerike prihajajo nove številke: zaprt naj bi bil že dober odstotek tamkajšnjega prebivalstva. Predsednik Bush je pravkar vložil veto na predlog zakona, ki prepoveduje uporabo mučilnih metod za pridobivanje informacij predvsem s strani t. i. terorističnih osumljencev. Poleg "waterboardinga", simulacije utapljanja, so svet obkrožili tudi posnetki mučenj v ruskih zaporih. V enem izmed njih so zaradi psihofizičnega izživljanja policistov nad zaporniki slednji izvršili protestni skupinski poskus samomora. Že leta podobna poročila prihajajo s Kitajske, Kube, spomnimo se poročil o tajnih priporih zaporih CIE - tudi v članicah EU.

V Sloveniji je bil "uprizorjen", v navednicah, medijski spektakel ob pridržanju nekaterih gradbenih direktorjev, ki so bili pravzaprav ne v kazenskem postopku, ne v pridržanju, ne v fazi obtožnice, sojenja, obtožbe ali obsodbe, temveč zgolj preiskovani. Kljub deklariranju vse višjih etičnih standardov na področju obravnave osumljencev in obsojencev ter drugih uporabnic in uporabnikov storitev totalnih ustanov se zdi, da gre za nenaključni vzorec.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik bo jutri, javno podpisala pogodbo o sodelovanju s predstavniki dveh nevladnih organizacij, ki sta bili izbrani za aktivno sodelovanje z varuhom pri izvajanju nalog in pooblastil opravljanja nadzora na krajih odvzema prostosti ter preverjanja ravnanja z osebami, ki jim je bila odvzeta prostost. 1. januarja 2007 je namreč začel veljati Zakon o ratifikaciji

Opcijskega protokola h Konvenciji proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju. Z ratifikacijo tega protokola se je Slovenija zavezala k vzpostavitvi neodvisnega državnega preventivnega mehanizma proti mučenju. Kako malo prej omenjene vzorce in dogodke v luči naloge, ki jih čaka, komentira sodelavka Pravno informacijskega centra, ki se je ob mirovnem inštitutu javil za opravljanje nadzora. Sodelavka Pica torej, Jerneja Cifer:Plunke o poskusih lajšanja težav za zaporniškimi zidovi sem podpisal Lan.

Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent


Komentarji
komentiraj >>