Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Zakaj na DAN POLITIČNE LAŽI beremo tekste kitajskega avtorja Lu Xuna (3308 bralcev)
Četrtek, 20. 3. 2008
JasminaJNemška Fundacija Petra Weissa letos že tretjič organizira vsesvetovno branje na dan 20.marca – na Dan politične laži. Pred dvema letoma, na tretjo obletnico vojne v Iraku, so z branjem teksta Eliota Weinbergerja »Kaj sem slišal o Iraku«, prvič skušali opozoriti na zavedanje o vsebinah in oblikah političnega komuniciranja. Ker se je laž na začetku 21. stoletja z napadom na Irak – izkazala za eno od orodij političnih skupin, je nujno, da moč tistih, ki se proti njej borijo
Na jutrišnji dan se obeta prvi dan pomladi. Pomlad narodov pa je že zdavnaj minila. Namesto nje smo vedno bolj podvrženi ozeblinam. Zato na današnji dan sodelujemo pri vsesvetovnem branju na Dan politične laži. Da bi se končno znebili mraza, ki preveva ves svet.

Nemška Fundacija Petra Weissa – fundacija za umetnost in politiko, letos že tretjič organizira vsesvetovno branje na dan 20.marca – na Dan politične laži. Pred dvema letoma, na tretjo obletnico vojne v Iraku, so z branjem teksta Eliota Weinbergerja »Kaj sem slišal o Iraku«, prvič skušali opozoriti na zavedanje o vsebinah in oblikah političnega komuniciranja. Ker je laž na začetku 21. stoletja z napadom na Irak – izkazala za eno od orodij političnih skupin, je nujno, da moč tistih, ki se proti njej borijo, ne oslabi.

Leta 2007 se je tako v radijskih etrih, na gledaliških odrih in po različnih ostalih kulturnih institucijah po vsem svetu bralo tekste umorjene ruske novinarke Anne Politkovske. Njeni teksti so v Rusiji cenzurirani, saj je opisovala stanje v Čečeniji na način, ki ruski oblasti ni bil pogodu. Lani smo njene tekste – ki jih je po vsem svetu poslušalo več milijonov ljudi - brali tudi na Radiu Študent. Letos smo se ponovno priključili fundaciji Petra Weissa, ki skuša opozoriti na nujnost svobode govora. Skozi ves dan tako lahko poslušate tekst kitajskega avtorja Lu Xuna, ki je živel v letih od 1881 do 1936. Beremo njegov esej »V spomin pozabljenim«.

Posebej pomembno je, da se njegove tekste bere ravno v času pred bližajočimi se olimpijskimi igrami na Kitajskem. Treba je namreč opozoriti na tamkajšnjo cenzuro v zvezi z odnosom do Tibeta, na ogromno število smrtnih kazni, na sodelovanje s sudanskim režimom in na zapiranje borcev za človekove pravice.

Pred kratkim so zaprli 34-letnega aktivista Hu Jia, znanega po borbi za človekove pravice in pravice okuženih z virusom HIV.
Kitajska je država brez spomina, ko gre za določene dogodke v preteklosti. Večina tistih, ki so na Kitajskem odraščali v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, nima izdelane slike o tem, kaj se je pravzaprav zgodilo med masakrom na Trgu nebeškega miru 4.junija 1989. Raziskave o Kulturni revoluciji so prepovedane. Javna komemoracija v spomin 500.000-ih intelektualcev, ki so bili odpeljani v zapore ali pa v delovna taborišča med kampanjo Sto rož v letih 1956-57, ni dovoljena.

Lu Xun je v svojih delih nenehoma opozarjal Kitajsko na pomembnost zavedanja lastne preteklosti. Na spomin. Ravno zato je za kitajsko oblast postajal vedno bolj sporen. Leta 2007, ko so bila dela Lu Xuna zbrisana s knjižnih seznamov nekaterih ameriških univerz, je kitajski minister za izobraževanje zahteval, da nekateri njegovih tekstov, ki so bili javno brani 4.junija 1989, izginejo iz šolskih učbenikov in da se zamenjajo z Jin Yongovimi teksti o fevdalizmu.

Lu Xunu je cenzura grozila že za časa življenja. Celo po letu 1949, ko so bila njegova dela in fotografije preurejene in preinterpretirane za potrebe političnih okoliščin. Mi ga ne bomo preinterpretirali, naj govori sam zase. Priključite se milijonom po vsem svetu, ki preko radijskih sprejemnikov poslušajo njegove tekste. Na Radiu Študent jih predvajamo ob 12.05, 14.05, 17.05 on ob 18.05.

Borimo se proti političnim lažem! Bodimo ZA svobodo govora!Komentarji
komentiraj >>