Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
VANDERMARK 5: Beat Reader: The New York Suite (Atavistic, 2008) (3618 bralcev)
Sreda, 28. 5. 2008
zoranpŽe ob predstavitvi zadnjega »pravega« skupine Vandermark 5 Beat Reader smo ugotavljali, da je ta album dosledno nadaljevanje njihovih dosedanjih izdaj. Ob vsem ostalih značilnostih je tak tudi z manjšemu delu naklade dodanim drugim, s koncertnim posnetkom zapolnjenim ploščkom, ki album naredi formalno za dvojnega, kar pa na ovitku ni nikjer posebej označeno. Prav ta drugi, »neobstoječi« album nas tokrat zanima. Na njem nam Vandermark 5 ponujajo posnetek izjemne tridelne The New York Suite ... (v celoti!)
* Že ob predstavitvi zadnjega »pravega« albuma skupine Vandermark 5 »Beat Reader« smo ugotavljali, da je ta dosledno nadaljevanje njihovih dosedanjih izdaj. Tako s svojim minimalističnim, likovno poudarjeno sodobnim videzom, zgolj z najbolj nujnimi podatki, brez spremne besede ali kakšne dodatne razlage, kaj z njim hočejo povedati, z obveznimi posvetili posameznih skladb bolj ali manj poznanim posameznikom z različnih ustvarjalnih področij ali drugim osebkom, ki jih Ken Vandermark posebej ceni, kot tudi z manjšemu delu naklade dodanim drugim, s koncertnim posnetkom zapolnjenim ploščkom, ki album naredi formalno za dvojnega, kar pa na ovitku ni nikjer posebej označeno.

Prav ta drugi, »neobstoječi« album nas tokrat zanima. Na njem nam Vandermark 5 ponujajo (žal le slabih, a kompaktnih 50 minut dolg) posnetek izjemne tridelne »The New York Suite«, ki je nastal 17. junija lani na njihovem nastopu v Hideout v Chicagu, in je tako slabo leto bolj svež od posnetka osmih skladb, ki jih vsebuje »ta pravi« studijski album v tem »setu«.

»Beat Reader« je bil namreč posnet v dveh snemalnih dnevih konec decembra 2006 v enem čikaških studiev. Ob poslušanju »The New York Suite« pa se kaj hitro znajdeš v dilemi, kateri plošček je prepričljivejši. Poleg nesporne aktualnosti je koncertni izjemno zanimiv že v svojem tematskem zastavku. Trije deli suite so posvečeni trem skupinam umetnikov: slikarjem (Willem de Kooning, Hans Hofmann, Jackson Pollock in Mark Rothko), skladateljem (Earle Brown, John Cage, Morton Feldman in Christian Wolff) in improvizatorjem (Don Cherry, Steve Lacy, Archie Shepp in Cecil Taylor). Album pa povsem prepriča tudi izvedba te kolektivne kompozicije, saj so kot njeni avtorji podpisani skupinsko. Da vas spomnim: Vandermark 5 so v aktualni postavi in po abecedno razporejenem zapisu na samem ploščku – drugje podatkov o albumu ni najti: bobnar Tim Daisy, basist Kent Kessler, čelist in elektroničar Fred Lonberg-Holm, altovski in tenorski saksofonist Dave Rempis ter seveda baritonski saksofonist in klarinetist Ken Vandermark.

Ker imajo seveda »uradni« albumi prednost pri predstavitvah, smo »Beat Reader« pred tedni že predstavili v Tolpi bumov. Takrat smo tudi nekaj povedali o njegovih nespornih glasbenih in izvedbenih kvalitetah, čeprav smo ugotavljali, da v resnici ne prinaša nič bistveno novega od svojih neposrednih predhodnikov. Mimogrede: to je že 12 album Vandermark 5 in če me spomin ne vara, so vse izdali pri isti založbi, pri Atavistic. Medtem so prvih 1000 izvodov albuma, ki jim je bil dodan njegov skriti bonus dvojček »The New York Suite«, že razprodali, tako da ga v redni prodaji ne morete več kupiti, kar je še dodatni razlog, da ga poslušate v tej oddaji. Ponuja naravnost odličen material za Koncert RŠ, o čemer se lahko prepričate sami prav nocoj.

In še ena zanimivost: nekaterih bomo nocoj poslušali že drugi koncert, na katerem sodelujeta Vandermark in Daisy, v dveh zaporednih večerih. Po naključju se je predstavljanje tega posnetka ujelo z njunim sinočnjim koncertom v Klubu Cankarjevega doma.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>