Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Eyal Weizman - Arhitektura in antagonizem (4558 bralcev)
Ponedeljek, 9. 6. 2008
DPUV tokratni In-Doktrini (8.6.2008) smo zavrteli predavanje Eyala Weizmana. Predavatelj je nastopil v dvorani Teater &td, 23.maja v sklopu programa Multimedijalnega instituta M.a.m.a v Zagrebu skupaj s svojo ženo Ines Weizman pod družnim naslovom "Arhitektura in antagonizem". V predavanju je Weizman predstavil strategije uporabe arhitekture kot sredstva izraelske okupacije v palestinsko-izraelskem konfliktu. S klikom na puščico lahko slišite celotno predavanje.
23. maja je v dvorani Teatra &td v Zagrebu nastopal Eyal Weizman. Skupaj s svojo ženo Ines Weizman sta v okviru programa »Transformacije javne domene« in »Teoretski kino« izvedla predavanje z naslovom »Arhitektura in antagonizem«. Predavanje sta organizirali Multimedijski inštitut Mama in Platforma 9,81.

Medtem, ko je Ines Weizman predavala o nekoliko zgodovinski temi – o političnih in ideoloških inscenacijah arhitekture sovjetskega tipa – pa je Eyal Weizman predstavil zelo sodobno, politično intrigantno in pronicljivo temo – strategije uporabe arhitekture kot sredstva izraelske okupacije v palestinsko-izraelskem konfliktu.

Eyal Weizman je eden izmed pionirjev raziskovanja tako imenovanega vojaškega urbanizma. Njegovo osrednje delo, knjiga »A Civilian Occupation: The Politics of Israeli Architecture«, podaja jasen opis pomembne vloge urbanizma in arhitekture v procesu okupacije ter nakazuje, da popularen pridevnik »radikalno« nima samo estetske dimenzije, ampak tudi uporabno. Uporaba arhitekture in strategije urbanizma civilnih naselbin na področju Zahodnega brega sta primera dolgoročne strategije izraelske vojske, s katero nadzoruje palestinski del Zahodnega brega.

Eyal Weizman je mlad arhitekt in raziskovalec, ki bi moral skupaj z Rafijem Segalom predstaviti naveden projekt na Svetovnem arhitekturnem kongresu v Berlinu pod sponzorstvom Israel Association of United Architects. Ko je ta spregledala spornost projekta za Izrael, je denar umaknila, v veri da bo s tem stvar preprečila. Kljub preprekam s strani države je mladima arhitektoma uspelo svoje delo predstaviti javnosti.

Eyal Weizman je trenutno direktor Centra za raziskovanje arhitekture na Goldsmiths College v Londonu. Sodeluje z različnimi nevladnimi in umetniškimi skupinami v Izraelu in Palestini. Kot nam je zaupal po predavanju, je na fakultetah v Izraelu kot predavatelj prepovedan in poučuje svoje študente v picerijah, v Palestini pa na fakultetah predava bolj inkognito. Njegova zadnja knjiga nosi naslov “Hollow Land” in nadaljuje začeto delo.

PREDAVANJEboomp3.com

V tokratni In-Doktrini smo poslušali predavanje Eyala Weizmana z naslovom "Arhitektura in antagonizem". Nastopil je v dvorani Teater &td, 23.maja v sklopu programa Multimedijalnega instituta Mama v Zagrebu. Inštitutu se zahvaljujemo za posnetek predavanja.

In-doktrino je pripravila LL.


Komentarji
komentiraj >>