Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Festival HAIP – Hack Act Interact Progress (3332 bralcev)
Sreda, 5. 11. 2008
IdaHV Ljubljani poteka tretji festival multimedijske umetnosti HAIP, ki je v zrak poslal prve elektronske motnje v ponedeljek z odprtjem osrednje razstave v galeriji Vžigalica. Pod drobnogled festivalskega termina bo dogajanje v sklopu HAIP-a v sredo, 5. novembra ob 16. uri vzela Ida H.
Festival HAIP – »Hack Act Interact Progress«

V Ljubljani poteka tretji festival multimedijske umetnosti HAIP, ki je v zrak poslal prve elektronske motnje v ponedeljek z odprtjem osrednje razstave v galeriji Vžigalica. Drugi del iste razstave, ki predstavlja produkcijo Kiberpipe, se je odprl na Kersnikovi 6, kjer je Zavod K6/4 presenetljivo radodarno odprl grudi s postrežbo. Z zamudo pa so se v Kiberpipo z avtobusom pripeljale zvezde večera The Pirate Bay and Piratbyrans.

Naslov letošnjega festivala, ki predstavlja hibridne žanre v sodobni umetnosti, so označili s hibridnim izrazom Hacktopija. Gre za hackersko utopijo, ki kakor znanstvena fantastika postaja vedno bolj mogoča, saj so hackerske želje po odprtokodnih programih vedno bolj realne. Hacktopijo lahko razumemo tudi v smislu toposa ali prostora za izražanje svobodno dostopne kulture.

Poleg osrednjih razstav se bodo zvrstila številna predavanja, performansi in intervencije, ki so seveda dostopni brezplačno. Za festival HAIP je izredno pomembna mentalna higiena sodelujočih avtorjev in organizatorjev. Poleg predstavitve Kiberpipine domače produkcije so letošnjo selekcijo avtorjev iz odprtega razpisa opravili vodja festivala Daša Lakner, zvočni umetnik Luka Prinčič, video in multimedijska umetnica Maja Smrekar ter spletni umetnik Jaka Železnikar. Prisluhnimo, kaj je slednji povedal o usmeritvi festivala HAIP:


Izjava: Jaka_Zeleznikar

Domala vsa dela na razstavi uporabljajo hibridne medije, ki pogosto oziroma skoraj praviloma vključujejo tudi zvok. Prav razstavljanje zvočnih del je zelo delikatno, saj se dela med seboj prepletajo in drug drugemu vdirajo v kontekst.

Festival bo trajal vse do 11. novembra. Opozarjamo predvsem na nekatere dogodke, v katerih bo občinstvo doživljalo estetske užitke in intimne povezave s tehnologijo. V sobotno bo dunajska skupina Monochrom s hordo prostovoljcev izvedla javne intervencije Sculpture Mobs. V središču Ljubljane bodo postavljali ilegalne začasne instalacije, ki jih bodo sestavljali na kraju samem iz različnih odpadnih materialov, med drugim tudi iz odslužene računalniške opreme.

V Kiberpipi bosta danes ob 21. uri Nika Autor in Miha Ciglar uprizorila poetični performans, v katerem bosta priklopljena na kablovje izrazila zvočnost lastnih teles v performansu z naslovom A Small Cotribution to The Genesis of Everyday Life. Vrhunec zabavnega dela festivala bo jutrišnji klubski večer v K4, z zvočnimi predstavami chip-elektro glasbe izvajalcev Binarpilot, GOTO80 in vsem znani Nova deViator. Za videoopremo pa bodo poskrbele avtorice Raquel Mayers, Delta Nu in Mina Fina ter Rosa Menkman.

Rosa Menkman razstavlja glitch video tudi v galeriji Vžigalica, v katerem je z različnimi orodji pretvarjanja videoposnetka iz avi v datoteko Quick Time popolnoma zlorabila sliko in jo pretvorila v slikarske videopovršine. Včeraj je imela tudi predavanje o glitch umetnosti. Z njo smo se pogovarjali na odprtju razstave:

Izjava: Rosa Menkman

Glitch v vašem ušesu je bila Ida H.


Komentarji
komentiraj >>