Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KALY LIVE DUB: Fragments (Dub Dragon Production, 2008) (ponovitev 25. 11. '08 ob 00.30) (3109 bralcev)
Torek, 18. 11. 2008
sashGlede na to da smo v zadnjih štirih letih bili priča številnim kvalitetnim francoskim dubovskim projektom kot so recimo Ez3kiel, Brain Damage, High Tone in smo na naši radijski postaji dokaj redno recenzirali, bi bilo nujno, da spregovorimo o zadnjem izdanem albumu Lyonske zasedbe Kaly Live Dub. Fragments je že njihov četrti studijski izdelek, prvi trije , ki so izšli za francoski PIAS, pa so zasedbo Kaly Live Dub katapultirali v sam vrh francoske dub scene ... (v celoti!)
* Glede na to, da smo bili v zadnjih štirih letih priče številnim kvalitetnim francoskim dubovskim projektom, kot so recimo Ez3kiel, Brain Damage, High Tone, in smo na naši radijski postaji dokaj redno recenzirali in spremljali takšne in podobne dogodke, bi bilo nujno, da spregovorimo o zadnjem izdanem albumu lyonske zasedbe Kaly Live Dub. "Fragments" je že njihov četrti studijski izdelek, prvi trije ("Electric Kool Aid" leta 2000, "Hydrophonic" leta 2002 in "Répercussions" leta 2005), ki so prav tako izšli za francoski PIAS, pa so zasedbo Kaly Live Dub katapultirali v sam vrh francoske dubovske scene.

Ob tem bi bilo treba omeniti še skupen projekt, poimenovan Kaltone, izdan za založbo Jarring Effects, ki je leta 2004 nastal s someščani High Tone, s katerimi so si Kaly Live Dub delili prostore za vaje. Prav tako odmevni pa so tudi njihovi eksperimentalni nastopi v živo, denimo izdani na CD/DVD izdaji "On Stage" leta 2006, kjer se jim je na odru med drugimi pridružil tudi svetovno znani virtuoz na trobenti Erik Truffaz. Letos aprila izdan studijski album "Fragments" pa pokaže zasedbo Kaly Live Dub v najbolj zreli podobi do zdaj.

Album "Fragments" že v samem začetku po vzdušju zazveni precej temačno in shizofreno. V primerjavi s preostalimi sodobnejšimi izdajami na tako imenovani sceni francoskega duba pa v veliki meri izstopa, tako po neusmiljeno zvesti dubovski drži kot tudi po prefinjenem in precej skromnem vključevanju semplov. V preteklosti se je dalo velikokrat zaslediti kritike, da je takšna glasba preveč umetna, da je samo posemplana in odigrana na matrico. Kaly Live Dub vse to ovržejo, saj se v albumu "Fragments" znajde premalo semplov, da bi bili moteči, in preveč instrumentov v živo, da bi lahko rekli, da je kaj umetno. Treba pa je poudariti tudi to, da že v samem imenu zasedbe Kaly Live Dub naletimo na močno sestavino, ki zasedbo spremlja že od začetkov pred desetimi leti. To je igranje v živo, torej »live dub«, ki se je do zdaj od izdaje do izdaje vedno bolj približeval zahtevnejšim studijskim prijemom. Album "Fragments" nam tako ponuja absolutno studijsko izkušnjo v podobi duba v živo, ki se tokrat osredotoči na svoje temelje in še te razstavi na posamezne sestavne delce. Drža zasedbe se od samega začetka sicer ni bistveno spremenila, dub je vedno tvoril temelj njihovega ustvarjanja, je pa pred desetimi leti bolj pobiral in recikliral formo Leeja Perrya in Kinga Tubbyja. Bil je čas, da se stvari razvijajo naprej, in to se je tudi zgodilo.

Na novem albumu dub naleti na elektroniko, noise in urbano ambientalno psihedelijo, vse to pa se spaja nenavadno gladko in tekoče. Album "Fragments" nas v enajstih komadih dobesedno opaja, bodisi z mračnimi distorziranimi 'lamačinami'*, kot so komadi Cluster, Broken Atom ali See No Sense, bodisi s soničnimi dramatičnimi ambientali, kot jih najdemo v komadih Magnetic Dust, Fragment ali Silent Moment. Zvok se na albumu da opisati kot elektronsko organski, hidroponično vzgojeni hibrid, ki nam ne da miru in ostane zanimiv, nepredvidljiv ter zelo poslušljiv, in to od začetka do konca. Še posebej velja izpostaviti izjemno posnet zvok bobnov in ritmične dodatke v obliki sekvenc, ki kompozicijam dajejo pravo mero udarnosti in občutka.

Kaly Live Dub so s svojim zadnjim studijskim albumom "Fragments" poskrbeli za glasbeni izdelek, ob katerega se enostavno spotakneš in ob njem obtičiš, to pa ob današnji nepregledni masovni glasbeni ponudbi ni samoumevno. Seveda pa to velja predvsem za odprte glave, ki sprejemajo tudi kaj več kot običajno reggae dub popevko. "Fragments" ni prijeten umirjen dubovski album, prej se bo vpisal v zgodovino kot težkokategorna dub plata, na kateri ne najdemo usmiljenja za klišeje. Zadnji opus zasedbe Kaly Live Dub nas tako ponese na intergalaktično popotovanje po neraziskanem glasbenem obzorju, francoski dub pa se žanrsko s takšnimi in podobnimi izdelki vzpenja še višje na lestvici modernega urbanega glasbenega ustvarjanja.

* lamačina - energična glasbena kompozicija

pripravil Saša Serban


Komentarji
komentiraj >>