Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
NATO BRITOFF! (3109 bralcev)
Ponedeljek, 6. 4. 2009
Boris V.... Slovenski premier zelo zadovoljen ...
... Rasmussen novi generalni sekretar NATO pakta ...
... Gjorge Ivanov novi makedosnki predsednik ...
... New York Times grozi Boston Globe-u ...
ob 7:05

Slovenski premier Borut Pahor je po vrhu zveze NATO in vrhu Evropska unija – Združene države Amerike dejal, da je s pogovori glede reševanja spora s Hrvaško zelo zadovoljen in da je zmeren optimist. Pahor je dodal, da sta EU in NATO zelo cenila napore slovenske vlade in parlamenta, da Slovenija ni blokirala vstopa Hrvaške v NATO. Hrvaški premier Ivo Sanader na drugi strani vstop v NATO razume kot jačanje pozicije Hrvaške v mejnem sporu in vstopanju v unijo.

Ob robu vrha NATO pakta, ki je potekal v petek in soboto v Strasbourgu in Kehlu, so potekali tudi močni protesti. Represivni organi so prijeli tristo protestnikov. Francoska obrambna ministrica je priznala, da so nekatere protestnike nadzorovali kar tri dni z namenom preprečiti jim razgrajanje in napade na policiste. Protestniki naj bi policistom ukradli tudi nekaj orožja, vendar policija tega še ni priznala.

Italijanska policija je pod tremi železniškimi postajami v prestolnici našla več deset otrok iz Afganistana, ki so živeli v tamkajšnjih tunelih. Otroci, stari med štirinajst in šestnajst let, so bili že predani socialnim službam. Rimski župan Gianni Alemanno je odkritje označil za resno in pretresljivo ter odredil preiskavo.

Šrilanška vojska trdi, da je v treh dneh ubila kar 420 pripadnikov Osvobodilnih tigrov tamilskega Eelama in zajela območje z neizgovorljivim imenom Puthukkudiyiruppu, ki naj bi bilo še zadnje zatočišče upornikov na severu Šrilanke. Novinarjem je vstop na območje spopadov prepovedan, vendar če je res, kar trdi vojska, bo ta kmalu kot zmagovalka končala petindvajset letno državljansko vojno, ki naj bi do sedaj zahtevala že sedemdeset tisoč življenj.

ob 8:05

Ameriškemu predsedniku je uspelo zaslepiti svetovno javnost, še posebej pa tisoče statistov v Pragi, ki so navdušeno poslušali in ploskali ob njegovem govoru v centru mesta. Obama je v govoru zagovarjal svet brez jedrskega orožja in zatrdil, da so ZDA pripravljene voditi druge države na poti k temu cilju. Govoril je sicer o zmanjšanju jedrskega arzenala, ni pa zagotovil takojšnjega uničenja ameriških jedrskih konic. Poleg tega se lahko govor razume tudi kot pritisk na Iran in legitimiranje ameriškega protiraketnega ščita v Evropi.

Ko smo že pri orožju za množično uničevanje, omenimo, da je novi generalni sekretar zveze NATO postal danski premier Anders Fogh Rasmussen. In to kljub prvotnemu turškemu nasprotovanju zaradi njegovega neukrepanja ob pojavi znamenitih danskih karikatur preroka Mohameda. Sedanji danski premier bo vodenje NATA prevzel prvega avgusta, je pa že podal svoj odstop danski kraljici Margrethe drugi. So danski volivci želeli, da predčasno konča svoj mandat? Kot da je to važno.

Oblasti v Dubaju so obtožile višjega čečenskega funkcionarja za uboj Sulima Yamadayeva, ki naj bi bil rival čečenskemu predsedniku. Vendar še vedno obstajajo dvomi ali je Yamadayev sploh umrl. Po eni verziji naj bi bil pokopan v sredo, po drugi pa naj bi atentat preživel. Obtožen za atentat je čečenski poslanec Adam Delimkhanov.

Zimbabvejska koalicijska vlada je sprejela stodnevni načrt za obnovitev vezi z Zahodom po letih izolacije zaradi predsednika Roberta Mugabeja. Do naslednjega leta naj bi bila tako sprejeta nova ustava, ukinjene naj bi bile omejitve za tuje medije in obnovljene človekove pravice. Kritiki opozarjajo, da bo izjemno težko te spremembe doseči v tako kratkem času.

ob 9:05

Predsednik države Danilo Tűrk in zunanji minister Samuel Žbogar se udeležujeta drugega foruma takoimenovanega Zavezništva civilizacij, ki poteka v Carigradu. Prvi forum je potekal lani v Madridu, saj sta bili pobudnici Zavezništva španska in turška vlada. Njegov namen naj bi bilo oblikovanje mreže partnerstev z državami, mednarodnimi in regionalnimi organizacijami, civilno družbo ter predstavniki zasebnega sektorja, da bi se tako izboljšalo njihovo sodelovanje znotraj Združenih narodov.

Makedonski volivci so izbrali svojega novega predsednika. Ta bo po novem Gjorge Ivanov, kandidat stranke VMRO-DPMNE, ki je prejel 63,4 odstotka glasov. Njegov nasprotnik iz opozicijske SDSM Ljubomir Frčoski je prejel 36,5 odstotka. Volilna udeležba je bila nizka, le 42 odstotna, oziroma dva odstotka nad pragom veljavnosti volitev. Novi predsednik obljublja trud pri vstopu države v NATO in EU ter pri razrešitvi spora z Grčijo glede imena. Volitve so minile mirno.

Najmanj sedemindvajset oseb je umrlo, več pa jih je pogrešanih zaradi močnega potresa, ki je stresel osrednjo Italijo. Središče je bilo v deželi Abruci v bližini mesta L'Aquila, moč potresa pa je bila 5,8 stopnje. V mestu se je zrušila kupola cerkve, močno pa je poškodovana tudi tamkajšnja katedrala. Potres so čutili tudi v sto deset kilometrov oddaljenem Rimu.

Severna Koreja je razburila svet z izstrelitvijo satelita oziroma - po mnenju ostalih držav - rakete dolgega dosega. Zato je izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov zahtevala Japonska, vendar se je seja po treh urah končala brez skupnega stališča. Japonska je namreč zahtevala odločen odgovor na izstrelitev. Na njeni strani so bile tako ZDA, kot Velika Britanija in Francija, vendar sta Rusija in Kitajska želeli bolj umirjen pristop. Tega sta podprli tudi nestalni članici Libija in Vietnam.

ob 10:05

Notranji ministri Evropske unije bodo v Luksemburgu na zasedanju sveta za pravosodje in notranje zadeve razpravljali o novem čelniku Europola, obravnavali pa bodo tudi prošnjo Združenih držav za sprejem zapornikov iz Guantanama. Glede na to, da ni enotnega mnenja o novem vodji Europola, bo morda ta znan šele po prvem januarju leta 2010, ko bo za njegovo izvolitev potrebna le dvotretjinska večina.

Novi predsednik in generalni direktor avtomobilskega giganta General Motors Fritz Henderson je odprt za možnost stečaja, se pa zavzema, kot je dejal, za sanacijo izven postopka prisilne poravnave. Da bi dobila še več davkoplačevalskega denarja, morata General Motors in Chrysler pripraviti nov sanacijski načrt, za kar jima je dal predsednik Obama prejšnji teden še šestdeset dni časa. Henderson je tudi napovedal verjetno novo zapiranje tovarn in odpuščanje.

Še naprej se naslajamo nad ameriškimi težavami, čeprav tokrat povezanimi z novinarstvom. Časopis New York Times, lastnik Boston Globe-a, je le-temu zagrozil z ukinitvijo, če sindikat ne sprejme zahtevanih varčevalnih ukrepov, ki bi jim letos prihranili dvajset milijonov zelencev. Ti ukrepi so nižje plače, prenehanje plačevanja deleža podjetja v pokojninski slad in ukinitev jamstva za delovna mesta. Leta 1993 je New York Times kupil Boston Globe za 1,1 milijarde dolarjev, sedaj pa je ocenjen na borih dvajset milijonov.


Komentarji
komentiraj >>