Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KARA: Live Sattelit Cafe (SUISA/ Safoud Prod., 2006) (2827 bralcev)
Sreda, 20. 5. 2009
zoranpAlbum »Live Sattelit Cafe« senegalskega glasbenika Kare je ekskluziva tudi zato, ker na nek nepojasnjen način čisto zares ni nikoli izšel, čeprav ima že povsem regularen natisnjen ovitek, zato ga tudi ne najdete v njegovi uradni diskografiji, ampak je bil uporabljen predvsem za njegovo promocijo. Po tej poti je prišel tudi do nas. (v celoti!)
* Tale koncertni posnetek senegalske popularne godbe prihaja pred vaša ušesa ravno ob pravem času. Slišali ga boste po tem, ko imamo za seboj dva uspešna, navdušujoča večera letošnje Druge godbe in ko v njenem nocojšnjem koncertnem premoru čakamo na nadaljevanje, v katerem bo Afrika krepko prisotna: Khaled, Oumou Sangare in Getatchew Mekuria, pa seveda tudi Nomo, še čakajo, da se v prihodnjih dneh pojavijo na tukajšnjih koncertnih odrih.

Pravi čas za ta posnetek in s tem za seznanjanje z glasbenikom, ki si je pred leti, po prihodu v Evropo, nadel skrajšano ime Kara, pa je tudi zato, ker mu je ta koncertna ekskluziva omogočila snemanje in izdajo zadnjega albuma »Welti bamboule«, ki je izšel konec lanskega leta in s katerim je prestopil še eno pomembno etapo pri svojem vzpenjanju v družbo zares poznanih glasbenikov. Album »Live Sattelit Cafe« je ekskluziva tudi zato, ker na nek nepojasnjen način čisto zares ni nikoli izšel, čeprav ima že povsem regularno natisnjen ovitek. Zato ga tudi ne najdete v njegovi uradni diskografiji, ampak je bil namenjen predvsem za njegovo promocijo. Po tej poti je prišel tudi do nas.

Mamadou Sylla Ka, kot je Kari zares ime, je Peul oziroma Fulan, rojen v Dakarju, glavnem mestu Senegala. Svojo kariero je pričel v najstniških letih kot plesalec v različnih senegalskih skupinah t. i. »afriškega baleta«, ki so neke vrste folklorni ansambli. Z enim od teh, »Unité Africaine«, je gostoval po Evropi in celo na Japonskem, potem pa se je odločil, da bo ostal v Švici, kjer v glavnem tudi živi. Tam se je začela njegova glasbena kariera. S prijatelji iz različnih zahodnoafriških okolij in s tem iz različnega kulturnega ozadja, je sestavil skupino »Keur Senegal« ter z njo posnel prvi album, »Salya«. Pozneje je v isti zasedbi posnel še en album, pojavljal pa se je tudi v sodelovanjih s švicarskimi- oziroma v Švici živečimi glasbeniki. Svoj prvi samostojni, povsem akustični album »Sante Yallah« je izdal leta 2002. Že njegov naslov pove, da je bil posvečen organizaciji istega imena, ki v Senegalu poskuša pomagati otrokom, živečim na ulicah. Leta 2005 je izšel njegov drugi album »Ndi-yam«, »Voda«, po peulsko. V istem času je v Senegalu izšla še kaseta z njegovo glasbo pod naslovom »Melo«. Z njo, predvsem pa s skladbo »Dabbakh«, ki je postala velik hit, ga je odkrila tudi njegova domovina. Njegov tretji samostojni album je izšel lani novembra z naslovom »Welti bamboule«, k nastajanju le-tega pa mu je uspelo pritegniti kar 17 glasbenikov različnega porekla, predvsem nekaj odličnih senegalskih, ki so sicer sodelavci Youssouja N'dourja, Ismaela Loja, Omarja Peneja in podobnih.

S skladbo »Dabbakh«, torej hitom, s katerim se je Kara vrnil v domovino kot prepoznaven glasbenik, bomo nocoj tudi začeli koncertni posnetek, ki je nastal 28. septembra 2006 med njegovim nastopom v znanem pariškem klubu Satellit Cafe. Kara je kot kitarist in pevec, ki med nastopom poprime tudi za ropotalo čekere, nastopil v družbi še petih glasbenikov, med katerimi velja omeniti igralca na koro in drugega pevca, Alija Bouloja Santa, ter igralca tradicionalnih senegalskih tolkal, Ousmaneja Ouodouja Coulibalyja. Zraven so bili še en kitarist, basist in bobnar. Slišali boste celoten, skoraj 70-minutni posnetek njihovega nastopa.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>

Re: KARA: Live Sattelit Cafe (SUISA/ Safoud Prod., 2006)
DANIJEL [21/05/2009]

Odličen nočni koncert....zanimivo da je 'Melo' izšla na kaseti. Tam je kaseta še zmeraj zakon. Analogni sound forever....mehkobno in naravno...kakor ta glasba.Tudi sam uporabljam kasete :-)
odgovori >>