Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
AVTONOMEN BRITOFF (3187 bralcev)
Ponedeljek, 22. 6. 2009
Boris V.... Grenlandija z večjo avtonomijo ...
... Portugalska bo sprejela 2 do 3 zapornike iz Guantanama ...
... Poskus atentata na predsednika Inguštije ...
... Iranski svet varuhov: nepravilnosti na volitvah ...

ob 7:05

Grenlandija ima zaradi rezultata na novembrskem referendumu odslej večjo avtonomijo. Grenlandska vlada bo imela tako več pristojnosti pri upravljanju z naravnimi viri, na področju pravosodja in policije, v določeni meri pa tudi pri zunanji politiki. Rezultat referenduma omogoča Grenlandcem, ki so odslej priznani kot narod, tudi pravico do samoodločbe. Danska, nekdanja kolonizatorka največjega svetovnega otoka, bo imela še vedno zadnjo besedo pri zunanji politiki in obrambi.

Severna Koreja je ameriškega predsednika Obamo obtožila, da načrtuje proti njej jedrsko vojno. Iste nečednosti obtožuje tudi južnokorejskega predsednika Lee Myung Baka. Državni časopis Tongil Sinbo poudarja, da ni naključje, da so ZDA v Južni Koreji povečale količino jedrske opreme in tam pred časom izvedle obširno vojaško vajo. Obama je dejal, da je Severna Koreja vedno večja nevarnost, Južni Koreji pa je zagotovil pomoč Združenih držav.

Iranska državna televizija je sporočila, da je bilo v protestih v Teheranu ubitih najmanj deset ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih. Žrtev naj bi bilo celo precej več, vendar je tujim novinarjem onemogočeno poročanje o protestih, zato se novice in govorice širijo predvsem po medmrežju. Iranske oblasti trdijo, da so za politično krizo krive zahodne države, ki vodijo v regiji napačno politiko.

ob 8:05

V Kairu je bil pred kratkim Barack Obama, sedaj pa je Egipt obiskal Barak Ehud, izraelski obrambni minister. Po pogovorih s predsednikom Hosnijem Mubarakom je dejal, da morajo arabske države priznati Izrael kot judovsko državo. Dodal je, da je treba narediti več, da bi ustvarili pogoje za mir in medsebojno spoštovanje Izraelcev in Palestincev. Mubarak pa je ocenil, da izraelska zahteva po priznanju Izraela kot judovske države, razmere le otežuje.

Portugalska naj bi sprejela dva ali tri zapornike iz Guantanama. Nekatere stvari glede statusa zapornikov je še potrebno doreči znotraj vlade, je dejal portugalski zunanji minister Luis Amado. Italija je že pristala, da bo sprejela tri zapornike, pred kratkim so štirje srečniki iz Guantanama odšli v Palau, nekaj pa jih je pristalo v Albaniji.

Čas za jutranjo pravljico. Mineva štiristosedemdeset let odkar se je na Sveti gori nad Solkanom neki ženski pojavila Marija in ji zabrusila: »Povej ljudstvu, naj mi tukaj postavi hišo in me prosi milosti!« Tiskovni urad koprske škofije sporoča recimo, da sta bila cerkev in samostan, ki sta bila na gori zgrajena, med drugo svetovno vojno čudežno rešena pred letalskim bombardiranjem. Čudeža pa ni bilo v eni vojni prej, ko sta bili obe stavbi porušeni. Obletnico bodo obeležili z dogodki, ki bodo vsebovali čudaške rituale in obredne molitve.

ob 9:05

Iranske oblasti so se odločile ostro obračunati s protestniki, zato so na ulice Teherana poslale več tisoč pripadnikov takoimenovanih varnostnih sil. Državni mediji sporočajo, da je bilo zaradi neredov v soboto aretiranih 457 ljudi, med njimi tudi člani družine Akbarja Hashemija Rafsanđanija, vplivnega Ahmadinedžadovega nasprotnika. »Novinarji brez meja« pravijo, da je bilo v zadnjem tednu prijetih tudi triindvajset lokalnih novinarjev in blogerjev.

Junus-Bek Jevkurov, predsednik južne ruske republike Inguštije, je bil žrtev poskusa atentata, v katerem je bil ranjen. V napadu avtomobila bombe naj bi umrli trije njegovi varnostniki, eden od njih je bil predsednikov brat. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Napad na predsednika je že tretji podoben napad v zadnjih nekaj tednih. Pred tem so ubili namestnico predsednika vrhovnega sodišča, tri dni kasneje pa ustrelili še nekdanjega podpredsednika vlade.

Zimbabvejski predsednik vlade Morgan Tsvangirai naj bi na obisku v Londonu pri britanskem kolegu Gordonu Brownu Veliko Britanijo zaprosil za finančno pomoč. Prav tako naj bi zaprosil za dvig sankcij, ki jih je Britanija uvedla za člane vlade, ki so blizu predsedniku Mugabeju. Tsvangirai brani dosežke vlade enotnosti, ki je bila formirana v februarju.

V Caracasu, glavnemu mestu Venezuele, je bil aretiran Salvatore Miceli, mafijski begunec iz Italije, ki je na seznamu tridesetih najbolj nevarnih ljudi v Italiji. Miceli je bil na begu od leta 2001, sumi pa se, da je bil povezava med italijansko N'drangheto in kolumbijski narkokarteli.

ob 10:05

Iranski svet varuhov je ugotovil nepravilnosti na nedavnih predsedniških volitvah. V petdesetih mestih je bilo tako oddanih več glasovnic, kot je bilo volilnih upravičencev, predstavnik sveta varuhov pa je dejal, da nepravilnosti zadevajo več kot tri milijone glasovnic. Zdaj bo treba ugotoviti, ali so te glasovnice odločilno vplivale na sporne izide volitev, zaradi katerih že od dvanajstega junija protestira na tisoče ljudi.

Etiopija je zavrnila prošnjo Somalije za vojno podporo pri boju z uporniki, češ da bi takšno posredovanje potrebovalo mednarodni mandat. Somalijske oblasti so namreč pozvale sosednje države, naj v štiriindvajsetih urah pošljejo vojaško pomoč. Etiopske sile so somalijski vladi že pomagale leta 2006, lansko leto pa so se iz države umaknile.

Indijske oblasti pravijo, da bi bilo lahko pet zveznih držav v srednji in vzhodni Indiji tarče napadov med dvodnevno stavko, ki so jo sklicali maoistični uporniki. Uporniki pravijo, da je stavka znak protesta proti vojni, ki jo varnostne sile vodijo proti ljudstvu Lalgarja in Zahodne Bengalije. Čez vikend so maoisti ubili šestnajst policistov v centralni državi Chattisgarh.

Ameriški predsednik Obama pravi, da so Združene države popolnoma pripravljene na morebiten raketni poskus Severne Koreje čez Pacifik. Obama tako želi pomiriti Američane, da sta administracija in vojska pripravljeni na severnokorejska izzivanja. Tako Kitajska kot Rusija sta Severno Korejo pozvali k ponovnim mednarodnim pogajanjem o njenem jedrskem programu.


Komentarji
komentiraj >>