Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SAGE FRANCIS: Sick Of Wasting (Strange Famous, 2009) (ponovitev 28. 8. '09 ob 00.30) (2546 bralcev)
Petek, 21. 8. 2009
Boris V.Recenziramo plato ljubljanskega znanca Sage Francisa "Sick of
Wasting", zadnjo iz serije avtorskih mixtapov Sick of... Plošča nam z
novimi komadi in tudi več kot deset let starimi posnetki omogoča
nadaljnji vpogled v avtorjev razvoj in aktualno delo. (v celoti!)
* Sage Francis je hiphop izvajalec, ki ostaja zvest prvotnemu duhu hiphopa, torej širjenju in konstantnemu bogatenju lastnega umetniškega izraza, v tem primeru besedil in izvedbe. V njegovih komadih se briše meja med klasičnimi rap-teksti in poezijo, kar se odraža v oznaki, ki jo za njegovo delo uporabljajo nekateri, torej emo hiphop. Standarden rap izraz je za Sagea preozek, zato tudi ne preseneča, da je - poleg tega, da je raper - tudi sam pesnik. Zaradi svoje izjemne dejavnosti in kreativnosti je postal prava zvezda undergrounda, če je ta pojem v svetu izmenjave glasbe na internetu sploh še relevanten. Mirno ga lahko postavimo ob bok likom in zasedbam kot so Aesop Rock, Saul Williams, Atmosphere in podobnimi. Kar se seveda odraža tudi v njegovih sodelovanjih s temi izvajalci, bodisi mimogrede bodisi v resnejših projektih.

Delo Sagea odlikuje dovršeno strukturiranje verzov in rim, včasih humorni cinizem, včasih brutalna resnost, velikokrat pa tudi melanholično podajanje vtisov, najbolj razumljivih le avtorju samemu. Piše o odnosih v družini, politični realnosti, ljubezni, problemih hiphop skupnosti in tako naprej. Omenimo še, da je večkratni zmagovalec raznih freestyle tekmovanj, kar mu daje dodatno verodostojnost tudi znotraj klasičnih in bolj ali ne dolgočasnih rap-krogih. Njegove MC sposobnosti ne presenečajo, saj se Sage z rapom ukvarja že od rosne mladosti, česar ne skriva, ampak te posnetke, kot bomo slišali tudi v tokratni Tolpi, rad deli s širšo javnostjo.

Do sedaj je Sage izdal tri solo plošče in eno v dvojcu, ob tem pa še pet mixtapeov iz tako imenovane serije »Sick of«. To so plate, sestavljene iz neobjavljenih komadov, eksperimentalnih verzij, radijskih freestylov in starih posnetkov. Z izdelkom »Sick of waiting« je leta 1999 resno opozoril nase, njegova priljubljenost pa se je od takrat strmo dvigovala. Na ploščah iz serije »Sick of« objavlja tudi komade, ki bodo v sicer bolj dodelani obliki našli mesto tudi na drugih izdajah. Ti mixtapi pa, kot pravi tudi sam avtor, niso namenjeni le njegovi promociji, temveč tudi promociji ostalih izvajalcev, ki so mu pri srcu in s katerimi sodeluje.

Pričujoča plata »Sick of wasting« nadaljuje tradicijo, ki so jo vzpostavile njene predhodnice, nekakšen kolaž studijskih in domačih posnetkov z dodanimi vložki in odlomki iz intervjujev. Vse skupaj pa je začinjeno s humorjem, ki preveva izdelke iz »Sick of« serije. Sam koncept te serije, torej namen promocije in ne prodaje, mu daje več manevrskega prostora pri izbiri podlag in samplov. Zato ne preseneča, da se tokratna edicija odpre s komadom Strange Fame. Sage je za podlago vzel komad Fame Davida Bowieja, kar bi mu povzročalo težave, če bi se CD znašel na trgovinskih policah. Za določene beate so poskrbela imena kot so Buck 65 in Reanimator, uporabljen je tudi komad DJ Shadowa, na plošči pa se kot gostje pojavijo še B. Dolan in nekateri kolegi z založbe.

Čeprav je na tej izdaji večina komadov novih ali posnetih pred letom ali dvema, je najti tudi nekaj starejših posnetkov. Dva sta iz leta 1997, eden je še leto starejši. In prav v teh se skriva bistvo serije »Sick of«. Posnetki nam omogočajo vpogled v Sageov razvoj in vplivajo na lažje razumevanje njegovega današnjega načina pisanja. Zanimivo je poslušanje komadov, starih 13 let, torej iz dobe, ko sta bila na sceni še Tupac in Biggie kot veliki ikoni mainstream MTV-rapa, saj je bil Sage že takrat zelo distanciran od povprečnega rapa, tako tematsko kot izvedbeno. Takratna sposobnost zlaganja rim in flow sta še danes presunljiva, lahko si le zamislimo, kako so takrat reagirali njegovi sodobniki. Sage nam s svojimi komadi odpira vrata v svoj precej zajebani svet, dodelana rap-forma pa vabi vase tudi poslušalce, ki mislijo, da je introspekcija nekakšen medicinski izraz. Sage Francis je leta 2002 sicer nastopil na Metelkovi in navdušil peščico obiskovalcev, vendar je glede na od takrat objavljena dela in širšo prepoznavnost morda čas, da se vrata slovenskih klubov zanj spet odprejo.

pripravil Boris VasevKomentarji
komentiraj >>

Re: SAGE FRANCIS: Sick Of Wasting (Strange Famous, 2009) (ponovitev 28. 8. 09 o
viniloman [22/08/2009]

Ker večino albumov poslušam s kasete ali pa vinilke (sm mal za časom), album kot celoto vedno ocenjujem po tem, ali so vsi komadi toliko dobri, da mi ni treba prevečkrat previjat kasete ali pa igle prestavljat, ampak lepo spustiš plato in jo poslušaš od začetka do konca. Sagevo plato sem sem štirikrat čez in lahko rečem, da je kar kvalitetna. Na njej ni komada za katerega bi reku, da je zanič, je pa nekaj zelo dobrih. Podlage so mi dobre, besedila in flow tudi, veliko je tudi turntablisma, kar mi je še posebej všeč. V celoti je plata vredna nakupa, še posebi pa poslušanja. Sage se je SPET izkazal, menim da ni velik razlike med njegovimi prejšnjimi izdelki tko da ohranja nek stil in kontinuiteto. Zmagovita kombinacija bi bla, če bi skupaj stopila Mr. Dibbs in Sage, zame bi bla to zmaga, ziher bi bil hud koncert. Bil sem tud na njegovem koncertu na Metelkovi, kjer sem prvič videl nekoga repat bosig nog, z lasuljo in tudi da se ni ustrašil neke grožnje iz publike, ampak mu je odgovoril celo, da ima srečo, ker mu je natakar prepovedal se pretepat. P.S. Kje so bili včeri Rhyme kickersi!?
odgovori >>

  Re: SAGE FRANCIS: Sick Of Wasting (Strange Famous, 2009) (ponovitev 28. 8. 09 o
  tomazza [25/08/2009]
  Jizah je v Londonu, Napo pa je zajebal, zato je oddaja odpadla. kar se tice Francisa in pricujoce plosce, pa za poslusalca velja informacija, da je plata dosegljiva kot zastonjski download na Sagevi spletni strani zalozbe Strange Famous ... http://www.stra ngefamousrecords.com /store/sage-francis- sick-of-wasting-free -download-p-294.html ?zenid=8l77m9auud392 uia83s9vgqlt2
  odgovori >>

   Re: SAGE FRANCIS: Sick Of Wasting (Strange Famous, 2009) (ponovitev 28. 8. 09 o
   viniloman [25/08/2009]
   To, da je Sage dal možnost dobit plato zasstonj zakonito kaže, da ima zaupanje v svoje poslušalce in ve da jo bodo kupil, tisti ki pa je itak ne bi se mu pa je.... A bodo Rhyme Kickersi v petek DVOJNI, da se nadomesti zaostanek?
   odgovori >>

    Re: SAGE FRANCIS: Sick Of Wasting (Strange Famous, 2009) (ponovitev 28. 8. 09 o
    evi [25/08/2009]
    Sage te plate ponuja zastonj tud zato, ker je na njih polno nekih samplov, ki niso odobreni in CD ne more it na police.
    odgovori >>

     Re: SAGE FRANCIS: Sick Of Wasting (Strange Famous, 2009) (ponovitev 28. 8. 09 o
     viniloman [26/08/2009]
     Hvala za info, ker tega nisem vedel, krivda je na moji strani. To mal spremeni motive, da se da plato dobit zastonj.
     odgovori >>