Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOFF ČUDNIH SPOMENIKOV (3160 bralcev)
Sreda, 7. 10. 2009
Boris V.... Jedan Delovac govoril o medijih ...
... Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Hammarberg v romskem naselju Žabjak-Brezje ...
... Center Simona Wiesenthala opozarja na namero postavitve spomenika Anteju Paveliću v Zagrebu ...
... Makedonski predsednik Ivanov upa na boljše sodelovanje z novo grško vlado ...
... Jezus v Karlovcu ...
... V Bruslju o Lizbonski pogodbi ...
...cepivo proti navadni učinkovito tudi proti novi gripi? ...
... dražja nafta po svetu ...
... Domen Lorbek zaigral za Sevill
ob 7:05

Bivši večni direktor Radia Študent in sedanji predsednik Sveta za radiofuzijo Dejan Jelovac je na včerajšnji seji odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino predstavil poročilo Sveta za leto 2008. Jelovac je dejal, da je treba zagotoviti uravnoteženost med ekonomsko in kulturno platjo medijske produkcije. Na odboru so se strinjali, da naj strategija razvoja radijskih in televizijskih programov v Sloveniji nastane v sodelovanju med svetom za radiodifuzijo, agencijo za pošto in elektronske komunikacije, izdajatelji in ministrstvom za kulturo. Ta strategija naj bi bila kasneje podlaga za pripravo novele zakona o medijih.

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg je obiskal novomeško romsko naselje Žabjak-Brezje in opozoril na nujno rešitev težav z legalizacijo naselij in z oskrbo s tekočo vodo in elektriko. Poleg tega je ena glavnih težav prebivalcev negotovost glede lastništva zemljišč, na katerih živijo, saj so si hiše zgradili na tuji zemlji. Hammarberg je izpostavil, da gre pri teh bivanjskih težavah za vprašanje osnovnih človekovih pravic.

Direktor Centra Simona Wiesenthala Efraim Zuroff je izrazil upanje, da bodo hrvaške oblasti ustavile idejo o postavitvi spomenika ustaškemu vodji Anteju Paveliću v središču Zagreba. To je za šestindvajseti december letos sicer napovedalo skrajno desničarsko združenje hecno poimenovano Hrvaško kulturno gibanje. Vodja združenja Tomislav Dragun je Zuroffa skušal diskreditirati z obtožbo, da ima sodelavca v Hrvaški narodni banki, ki je zadolžil Hrvaško za sto milijard evrov.

Turški parlament je podaljšal mandat vlade za izvajanje vojaških napadov na kurdske upornike v Iraku, čeprav je turški premier Erdogan obljubil, da bo sprejel ukrepe za izboljšanje pravic Kurdov in zagotovil konec spopadov s Kurdsko delavsko stranko. Ankara zavrača zahteve Kurdov po ustavitvi vojaških operacij proti Kurdski delavski stranki, pomilostitvi upornikov in sprejetju ustavnih dopolnil, ki bi uradno priznali identiteto Kurdov in njihovo kulturo.

ob 8:05

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je izrazil pričakovanje, da bo nova grška vlada pod vodstvom Georgea Papandreuja blagodejno delovala na pogajanja za rešitev makedonsko-grškega spora glede imena Makedonije. Ivanov je dejal še, da je kompromis možen, če bo proces potekal ob posredovanju Združenih narodov in če se bo razpravljalo le o imenu Makedonije.

V bližini iraškega mesta Faludže je v eksploziji avtomobila bombe pred sunitsko mošejo umrlo šestnajst ljudi, trideset pa je ranjenih. Do eksplozije je prišlo v času večernih molitev. Faludža leži v največji iraški provinci Anbar, ki jo po ameriški invaziji leta 2003 še vedno pretresa nasilje.

Evropska komisija bo danes proti devetim članicam Evropske unije sprožila postopek zaradi prevelikega javnofinančnega primanjkljaja. Da, med njimi je tudi Slovenija, saj tudi njen primanjkljaj presega mejo treh odstotkov BDP-ja, ki jo dopušča pakt o stabilnosti in rasti. Današnji sprožitvi postopka bo predvidoma novembra sledil predlog komisije s priporočili, kako naj države stanje izboljšajo. Najvišja predvidena kazen je letna globa v višini največ pol odstotka BDP posamezne kršiteljice.

Nadaljujemo s poročanjem o bizarnih spomenikih na Hrvaškem. V Karlovcu so postavili prvi spomenik nerojenim otrokom na Hrvaškem, primerno pa ga je obrazložil in utemeljil dekan karlovškega dekanata Ferdinand Vražić. Ta je dejal, da upa, da bo na Hrvaškem enkrat nehala teči kri nedolžnih otrok in da bo v državi končno uveljavljen zakon križa. In kakšen sploh je ta spomenik? 180 centimetrov visok kip Jezusa Kristusa. Izvirno.

9:05

Tokratno dvodnevno zasedanje Evropskega parlamenta v Bruslju bo zaznamovano z razpravo o Lizbonski pogodbi, saj bodo evroposlanci s švedskim predsedstvom EU in Evropsko komisijo govorili o irskem referendumu in češki prihodnosti Lizbonske pogodbe. V parlamentu bodo v četrtek glasovali tudi o oblikovanju novega odbora za soočanje s posledicami finančne krize. Poslanci bodo poleg tega razpravljali še o svobodi medijev v Italiji in med drugim sprejeli resolucijo o sklepih vrha držav skupine G20, ki je bil konec septembra v Pittsburghu.

Mehiški znanstveniki so objavili raziskavo, ki kaže, da je cepivo proti sezonski gripi osemdeset odstotno učinkovito tudi proti virusu nove gripe, predvsem njenim najhujšim oblikam. Mehičani so hkrati opozorili, da kljub temu ne bi bilo smotrno opustiti programov za cepljenje proti virusu A H1N1, saj je potrebno izvesti nadaljnje raziskave, ki bi potrdile zadnje ugotovitve.

V ugandskem glavnem mestu Kampala so varnostne sile aretirale somalijskega obrambnega ministra Šejka Yusufa Mohameda Siada, ki je bil na obisku pri svoji družini. Predstavnik ugandske vojske Felix Kulayigye je dejal, da so Siada prijeli, ker je prišel v Kampalo iz nepojasnjenih razlogov. Siad je bil namreč nekoč član skupine Hizbul-Islam, ki se je borila s somalijsko vlado, ki jo podpirajo tudi ugandske mirovne enote v okviru Afriške unije v Somaliji. V začetku tega leta pa je Siad prestopil na vladno stran in zasedel ministrski položaj.

V Jeruzalemu je bil aretiran vodja izraelskega islamskega gibanja Raed Salah. Obtožen je hujskanja k neredom, aretacija pa se je zgodila po dveh dnevih spopadov. V ponedeljek je izraelska policija omejila dostop v mošejo Al Aksa, potem ko je bilo dan prej v spopadih ranjenih več Palestincev in Izraelcev. V Jeruzalemu je ob močni prisotnosti policije sicer potekal judovski festival Sukkot, ki pa je minil brez incidentov.

10:05

Ameriški predsednik Barack Obama je s kongresniki razpravljal o novi ameriški strategiji za Afganistan. V uri in pol dolgi razpravi je Obama izključil možnost, da bi vojno v Afganistanu omejil le na kampanjo proti terorizmu, ni pa odkrito dejal, ali je na območje pripravljen napotiti še več enot. K temu ga je, poleg več republikanskih kongresnikov, pred časom pozval tudi poveljnik ameriških sil v Afganistanu, general Stanley McChrystal. V Beli hiši pravijo, da si bo Obama za novo strategijo vzel čas in ne bo hitel, končno odločitev pa bo sporočil v prihodnjih tednih.

Napovedi o okrevanju svetovnega gospodarstva so na elektronskem trgovanju v Aziji dvignile cene nafte. 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte je tako stal 71,43 dolarja, kar je petinpetdeset centov več kot včeraj, v Londonu pa se je podražila tudi severnomorska nafta brent in sicer na 69,25 dolarja.

Cena se dviguje tudi slovenskim košarkarjem. Reprezentant Domen Lorbek je podpisal dvomesečno pogodbo s španskim klubom Cajasol iz Seville. Klub je zadnjo sezono končal na štirinajstem mestu prve lige. Pogodba je sicer dvomesečna, obstaja pa možnost podaljšanja do konca sezone. Njegov brat Erazem igra za Barcelono, eden proti drugemu pa bosta zaigrala osmega novembra v šestem kolu v Barceloni.

Spominjamo na letošnjo deseto obletnico Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju, ki bo praznično obeležena ob osemnajsti uri. V desetletju obstoja je muzej obiskalo več kot 285.000 obiskovalcev, kar je povprečno neverjetnih 91 na dan. Muzej je postavljen v nekdanjo rudarsko jamo Škalo, natančneje v rove 180 metrov pod zemljo. Čestitke in srečno.


Komentarji
komentiraj >>