Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ORDENERI BRITOFF (2491 bralcev)
Torek, 29. 12. 2009
Boris V.... Urad informacijske pooblaščenke po 100.000 evri kazni naložil Vzajemni in Tilii ...
... 2 toni kokaina zajeti v Španiji ...
... V Pakistanu napad na shod šiitov ...
... Karzaj potožil zaradi civilnih žrtev ...
... V Nigru ubiti trije Savdijci ...

ob 7:05

Urad informacijske pooblaščenke je zavarovalnici Vzajemna in Tilia oglobil vsako za sto tisoč evrov. Razlog je nezakonita izmenjava osebnih podatkov, saj je Vzajemna Tilii brez zakonske podlage ali privoljenja zavarovancev posredovala osebne podatke bivših zavarovancev, Tilia pa je te podatke obdelovala. Urad je poleg že omenjene kazni izrekel tudi po dvajset tisoč evrov kazni za vse odgovorne osebe. Tilia je kazen že poravnala v polovičnem znesku, kar lahko stori, če plača v roku osmih dni, Vzajemna pa se je pritožila.

Na Hrvaškem je, kot vemo, končan prvi krog predsedniških volitev, na katerem sta se v play-off uvrstila kandidat opozicijske Socialdemokratske stranke Ivo Josipović in zagrebški župan Milan Bandić. Predsednica vlade in vladajoče Hrvaške demokratske stranke Jadranka Kosor je že dejala, da njena stranka v drugem krogu ne bo podprla nobenega kandidata. Kandidat HDZ Andrija Hebrang je zasedel skromno tretje mesto.

Španska policija je imela včeraj uspešen dan pri lovu na ilegalne droge. V mestu Vitoria v Baskiji je na letališču prestregla dve toni kokaina, ki so ga skušali pretihotapiti iz Kolumbije. Zaseženi kokain visoke kakovosti, ki bi bil na črnem trgu vreden kakšnih sedemdeset milijonov evrov, je bil skrit med vrtnicami in krizantemami. Dišalo je tako ljudem kot psom. Policija je aretirala trinajst oseb, ki naj bi pripadali mednarodni tihotapski verigi.

ob 8:05

Al Kaida je prevzela odgovornost za neuspešen akt terorizma na ameriškem letalu na poti iz Amsterdama v Detroit. Aktivistična mreža je sporočila, da je bila njihova akcija odgovor na operacijo Američanov proti njihovim pripadnikom v Jemnu. Al Kaida se prav tako hvali, kako je njihovemu nigerijskemu bratu uspelo zaobiti varnostne ovire in s tem razbiti takoimenovani veliki mit o ameriških obveščevalnih službah.

Na poskus napada na letalo s skoraj tristo potniki se je že odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama. Dejal je, da Združene države ne bodo mirovale, dokler ne bodo kaznovani vsi vpleteni v omenjen incident. Obama je seveda pohvalil, kot se je izrazil, hitro in junaško akcijo potnikov in posadke.

Najmanj trideset ljudi je umrlo, na desetine pa je bilo ranjenih, v samomorilskem napadu na shod šiitov v pakistanskem mestu Karači. Po eksploziji so zbrani svoj bes sproščali nad reševalci, pripadniki varnostnih sil in novinarji, prišlo pa je tudi do streljanja v zrak. Verniki spreobrnjeni v protestnike so razbijali tudi trgovine in vozila ter kamenjali policiste. Omenjeni napad je le en od mnogih v zadnjih dneh.

Pomorske enote Evropske unije pravijo, da so somalijski pirati osvobodili tovorno ladjo Kota Wajar z enaindvajsetimi člani posadke, ki pluje pod zastavo Singapurja in ki so jo zadrževali skoraj deset tednov. Več podatkov enote unije niso podale. Kota Wajar je bila ugrabljena petnajstega oktobra severno od Sejšelov na poti v Kenijo.

ob 9:05

V severni nigerijski pokrajini Bauchi je prišlo do spopadov med varnostnimi silami in pripadniki verskih sekt, v katerih je umrlo najmanj dvajset ljudi, po nekaterih trditvah celo sedemintrideset. Do spopadov je prišlo potem, ko so se prebivalci pritožili oblastem zaradi javnih pridig sekte imenovane Kala Kato. Takšno pridiganje so prepovedali po uporu druge sekte, Boko Haram, v katerem je umrlo na stotine ljudi. Kala Kato je nekomformistična islamska sekta, ljudje pa se pritožujejo, da postaja njihovo pridiganje zadnje čase vse bolj agresivno.

Predsednik Afganistana Hamid Karzaj je potožil nad mrtvimi afganistanskimi civilisti, med katerimi so tudi otroci, ki so bili žrtve spopadov z zahodnimi silami. Karzaj je posebej opozoril na umrle v vojaških operacijah mednarodnih sil v vzhodni provinci Kunar pred tremi dnevi. Operacije naj bi izvedle posebne enote Združenih držav in naj bi potekale neodvisno od koalicije pod NATO-vim poveljstvom.

Kitajska je usmrtila britanskega državljana zaradi tihotapljenja drog. Akmal Shaikh je krivdo zanikal, njegova družina pa je trdila, da je imel duševno motnjo. Shaikha so septembra 2007 odkrili v Urumčiju, na severozahodu Kitajske, s kovčkom, ki je vseboval štiri kilograme heroina. Tega naj se ne bi zavedal, tihotapci pa naj bi ga v to prepričali že na Poljskem in mu, po besedah njegove hčerke, obljubili, da bo postal na Kitajskem pop zvezdnik. Britanske oblasti trdijo, da so ogorčene nad izvršeno kaznijo.

ob 10:05

Severna Koreja je sporočila, da je pridržala ameriškega državljana Roberta Parka, ki je prejšnji teden nezakonito vstopil v državo. Oblasti sicer niso razkrile njegovega imena, sklepa pa se, da gre za Parka, saj je bila novica o aretaciji objavljena po nedavnem vstopu osemindvajsetletnika v državo. Park je sicer misijonar, v Severno Korejo pa je šel z namenom Kim Jong Ilu predati pismo, v katerem ga poziva k ukinitvi delovnih taborišč in opozarja na kršitev človekovih pravic.

V Nigru so bili v napadu neznanih napadalcev ubiti trije turisti iz Savdske Arabije, še trije pa so bili ranjeni. Savdijci so z avtom potovali proti Maliju, napadeni pa so bili blizu meje. Oblasti niso prepričane glede razloga za napad, sumijo pa, da je šlo za rop. V tisti pokrajini so dejavni tako tuareški uporniki kot militantneži, povezani z Al Kaido.

Hura. Tečaji delnic na borzi v Tokiu, vodilni v Aziji, so se danes v povprečju zvišali. Indeks se je v primerjavi s ponedeljkovim zvišal za kar 0,04 odstotka. Nikkei bi tako skoraj dosegel rekord letošnjega leta, ki je bil dosežen šestindvajsetega avgusta. Na tokijski borzi se bo v letu 2009 trgovalo le še v sredo, tako da pohitite. Rasli sta tudi newyorški borzi Dow Jones in Nasdaq. Dober dan za borze, slab za družbene spremembe.Komentarji
komentiraj >>