Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Yildiz Han (3285 bralcev)
Petek, 16. 4. 2010
Slavc




Slovenija gosti mnoge restavracije bolj ali manj tujega predznaka, med njimi tudi turško. Turška restavracija Yildiz han se nahaja na Karlovš ki cesti 19, na Prulah v neposredni bližini hrvaške ambasade. Na njihovi precej dodelani spletni strani piše, da sta jo odprla zakonca Bakirkaya, z namenom prinesti v slovenski prostor del bogate turške kulture. Nadalje opiše nekatere kulinarične posebnosti turške kuhinje: kebab, burek, razne vrste pit. Postane očitno, da so te dobrote že vrsto let pri nas, v taki in drugačni obliki in da je duh mogočnega turka še kako živ, celo v podalpski Sloveniji. Navsezadnje, katera pekarna, ki kaj da nase še nima ogromnih kosov vrtečega se mesa na pokončni palici, pa čeprav nekako sramežljivo skritih v ozadje. Ob tem se omemba tako imenovane kebab avenije v bližini železniške postaje zazdi kar nepotrebna

Razlika je seveda ogromna. Enačiti mastni kebab, ki ga v opitem stanju žremo na nekem nesrečnem smrdečem mestu z obiskom turške restavracije bi bilo neumestno. V turščini pomeni Yldiz zvezda, Han pa počivališče oziroma prenočišče. V starih časih so taki hani nudili zavetje in hrano potujočim zgubljenim dušam po širnem turškem imperiju. Naši zvezdni han obljublja vpogled v pristno turško kulinariko. Še več, glede na njihovo spletno predstavitev turški kuharji, avtentičen ambient ter bogat izbor specialitet iz različnih turških regij nakazujejo nepozabno gurmansko izkušnjo. Res, Yildiz Han je lepa in okusno opremljena restavracija. Interier restavracije naj bi celo bil oblikovan po raziskavi turške kulture v Z in SZ Turčiji iz strani dveh domačih oblikovalcev.

Hrana je blizu kulinaričnim idealom Turčije. Sveži sir in jogurt sta steber vseh jedi, tako v kombinaciji z kumaricami, kot v vlogi osnove za razne namaze. Poleg tega trdijo, da pripravljajo jogurt kar sami iz domačega mleka. Pestra zelenjavna prehrana je verjetno posledica klimatskih pogojev v domači zemlji. Mediteranski in črnomorski del Turčije odlikujejo zreli jajčevci, sočne bučke in rajski paradižniki. Vse to je zelo prisotno, v kombinaciji z rižem ali drugimi vrsti žit. Kar je pa zagotovo dobrodošla novost je podatek, da v sezoni dobri Turki iz Yildiz hana gojijo svojo zelenjavo! Bio-ozaveščenost par excelence.

V Yildiz Hanu prisegajo na naravne arome, ki jih ustvarijo s pomočjo česna, mete, peteršilja, origana in tolčene paprike. Odločno se odrekajo uporabi konzerviranih dodatkov kot so Vegeta ali jušne kocke. Že prej omenjeni domači jogurt spremlja skoraj vsako zelenjavno in mesno jed. V Yildiz Hanu je na voljo kar 14 različnih menijev. Vsi vsebujejo juho, glavno jed in sladico.

Jušno ponudbo sestavlja domača paradižnikova juha, ki jo dopolnjuje juha iz pasirane rdeče leče z limono. Kot glavne jedi ponujajo tako mesne kot vegetarijanske jedi. Osebe s celiakijo tudi ne bodo ostale lačne, saj ponujajo kosila brez glutena ob predložitvi potrdila. Mesojedci se bodo mastili z jedmi, kot so polnjene piščančje prsi, piščančja obara s krompirjem, piščančji ražnjič, polnjeni jajčevci z mletim mesom, polnjene paprike z rižem in mesom, jajčevci z telečjim mesom gratinirani v pečici, mesno enolončnico s čičeriko, jetra na žaru in tako naprej. Ne pozabimo seveda na telečji ali piščančji kraljevi kebab ali piščančje ali telečje meso pečeno na pokončnem ražnju oziroma doner kebab po kmečko. Za vegetarijance ponujajo zelenjavo na sto načinov: z jajcem, gratinirano, z jogurtovim prelivom kot tudi bučkino in krompirjevo musako, dušen por, testenine polnjene s krompirjem in tako naprej. Sladice so tudi zgodba zase. Prijetno preseneča izogibanje suhim umetnim torticam in biskvitom. Namesto tega postrežejo pečeno kandirano sadje, večinoma jabolko ali hruško.

Kar torej preseneča je bogata ponudba, ki presega le prehrambene potrebe. Ne manjka namreč niti skorajda obvezna vodna pipa, ki z svojimi sladko-tobačnimi aromami dopolnjuje hoteni orientalizem. Po brskanju njihove spletne strani, človek spozna, da je Yildiz han pravzaprav tudi kulturna ustanova. V restavraciji so pogosti orientalski večeri z nastopi trebušnih plesalk, ki se kar pogosto vrstijo. Organizirajo tudi tematske večere oziroma sklope, kjer pod drobnogled vzamejo določeno turško regijo in vse značilnosti njene kulinarike.

Suma sumarum, Yildiz Han je prijetna restavracija, ki ponuja marsikaj, tako od hrane kot druge vsebine. Verjetno bi za polno doživetje restavracije bilo dobro odvržti bone, odpreti denarnice in pustiti, da vam bogati dim polni pljuča in se mehke obline tresejo pred nosom. Zadnje opozorilo, jufke pripravljene v tridesetih sekundah in zavite v alufolijo tukaj pač ne boste našli.

Bujrum. Slavko

 



Komentarji
komentiraj >>