Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
MATEJ MAKAROVIČ IN LOGIKA ZA ARGUMENTI PROTI SPORAZUMU (2632 bralcev)
Torek, 1. 6. 2010
Boris V.V tokratnem intervjuju se pogovarjamo z Matejem Makarovičem, enim od ustanoviteljev Zbora za republiko, podpornikom SDS in nasprotnikom arbitražnega sporazuma. Ne zanimajo nas argumenti proti sporazumu, ampak logika, ki je nasprotnike pripeljala do zapisov v propagandnem letaku, ki se deli gospodinjstvom po Sloveniji. V letaku z naslovom so zapisali, da nerešeno mejno vprašanje do zdaj nikoli ni bilo ovira za dobre politične odnose. Sledi sklicevanje na ustavo RS in še...

Klik do poslušanja

Predreferendumska kampanja se stopnjuje in vsi postajamo žrtve takšnih in drugačnih argumentov ZA ali PROTI arbitražnemu sporazumu s Hrvaško. Tako zagovorniki kot nasprotniki sporazuma so v gospodinjstva širom Slovenije razposlali svoje letake, zloženke in ostali propagandni material z namenom prepričevanja volivcev v njihov prav. Nasprotniki sporazuma so tako izdelali letak z naslovom Tujega nočemo, svojega ne damo, pod katerim so podpisani Zbor za republiko, SDS, SLS, NSi, SNS, Zeleni Slovenije in stranka Borisa Popoviča Koper je naš. V letaku je zapisanih 11 argumentov za nasprotovanje sporazumu, dva izmed njih pa sta vredna podrobnejše obravnave.

Zadnja leta, če ne desetletje, je odnose med Slovenijo in Hrvaško zaznamoval predvsem mejni spor. Ribiški incidenti, protestne diplomatske note, pošiljanje specialne enote policije na mejo, medsebojna obtoževanja in tako naprej, so močno odmevali v javnosti in politiki tako Slovenije kot Hrvaške. To pa ni zmotilo nasprotnikov sporazuma, ki so v letaku zapisali, da - citiramo - "nerešeno mejno vprašanje do zdaj nikoli ni bilo ovira za dobre politične in poslovne odnose ter turizem". Zanimalo nas je, kakšna je logika, ki pripelje do takšnih zapisov.

Na letaku v pretežno belo-modro-rdeči barvni kombinaciji se bralce nagovarja tudi z rekom: Vzeli so nam Koroško, Trst in Gorico. Morja ne damo! Na letaku je narisano nemalo slovenskih zastav, podanih pa je tudi nekaj fotografij v stilu razglednic iz Slovenije. Gore, Mura, Ljubljana, Bled, Piran.

Zanimiv je tudi argument, da slovenska temeljna ustavna listina Sloveniji neizpodbitno zagotavlja teritorialno povezavo z odprtim morjem. Kakšen smisel ima sklicevanje na lastno ustavo v meddržavnem sporu? O tem in še čem smo se pogovarjali z enim od ustanoviteljev Zbora za republiko, podpornikom opozicijske Slovenske demokratske stranke in nasprotnikom arbitražnega sporazuma Matejem Makarovičem. Začeli smo z vprašanjem, kako lahko bralec razume zapis, da nerešeno mejno vprašanje nikoli ni bilo ovira za dobre politične odnose med državama:

Intervju je opravil Boris.Komentarji
komentiraj >>