Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KAKO ODPRAVITI PLAČNA IN SINDIKALNA NESORAZMERJA (2621 bralcev)
Petek, 27. 8. 2010
UrhV torek so se sindikalisti javnega sektorja zadnjič sestali z ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs, ki je po sestanku dejala, da je za njo pravno formalno konec pogajanj o zamrznitvi rasti plač. Ob tem je dodala, da bo, če sindikati ne pristanejo na odlog odprave plačnih nesorazmerji, vlada v parlament poslala interventni zakon. Ta bi prekinil kolektivne pogodbe in dal vladi moč, da sama določa plače javnih uslužbencev. Pogajanja so prinesla bizarno situacijo, saj se je Konfederacija sindikatov...

V torek so se sindikalisti javnega sektorja zadnjič sestali z ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs, ki je po sestanku dejala, da je za njo pravno formalno konec pogajanj o zamrznitvi rasti plač. Ob tem je dodala, da bo, če sindikati ne pristanejo na odlog odprave plačnih nesorazmerji, vlada v parlament poslala interventni zakon. Ta bi prekinil kolektivne pogodbe in dal vladi moč, da sama določa plače javnih uslužbencev. Pogajanja so prinesla bizarno situacijo, saj se je Konfederacija sindikatov javnega sektorja z ministrico dogovorila za podpis aneksa k kolektivni pogodbi, ki pomeni zamrznitev rasti plač. Medtem pa druga skupina 22-ih sindikatov še vedno nasprotuje zamrznitvi odprave plačnih nesorazmerji in je včeraj organizirala stavkovni odbor, ki je napovedal generalno stavko javnega sektorja za 27. september, ki bi bila prva v samostojni Sloveniji. Konfederacija sindikatov javnega sektorja, ki združuje skoraj polovico vseh javnih uslužbencev, pristaja na podpis aneksa, a je za veljavo le tega potreben podpis 15 sindikatov. Tak kvorum je bil uveden ob podpisu kolektivnih pogodb s prejšnjim ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom.

Uslužbenci javnega sektorja so leta 2008 z nekdanjim ministrom za javno upravo izpogajali nove kolektivne pogodbe. Te so prinesle odpravo plačnih nesorazmerji med zaposlenimi, ki naj bi se izvedla v štirih obrokih povišanj plač. Takrat so mnogi opozarjali, da na vrata trka finančna in gospodarska kriza, ki bo zelo otežila izvedbo plačne reforme v javnem sektorju. Odgovor prejšnje vlade je bil, da so vsi javni uslužbenci varčevali, s tem ko so pristali na zamrznitev rasti plač v času pogajanj in tako zbrali skoraj 500 milijonov evrov, ki so potrebni za odpravo plačnih nesorazmerji.

Leta 2008 je na oblast prišla nova vlada, hkrati je po svetu zavladala recesija. Zato je nova ministrica za javno upravo, Irma Pavlinič Krebs, že ob nastopu mandata opozarjala, da v javni blagajni ne bo dovolj denarja, da se plačna reforma izvede do konca. V letu 2008 in 2009 sta bili izvedeni prvi četrtini povišanj plač, letos pa je zmanjkalo denarja za izplačila tretje četrtine povišic. Zato je ministrica za javno upravo začela pogajanja z 29-imi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Ti so razdeljeni v dve skupini, 7 sindikatov tvori Konfederacijo sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj, ostalih 22 sindikatov pa je v pogajanjih vodil Janez Posedi.


Ministrica Pavlinič-Krebsova je predstavila novelo zakona o plačah v javnem sektorju:Branimir Štrukelj se je včeraj na tiskovni konferenci odzval na napoved interventnega zakona in pozval vlado, da iz zamrznitve rasti plač izključi napredovanja.Na Štrukljev poziv se je odzvala Pavlinič-Krebsova:Po izjavi Krebsove, da je vlada pripravljena popustiti pri zamrznitvi napredovanj, smo Štruklja vprašali za njegov odziv:Kako na predlog vlade in pogajanja s sindikati javnega sektorja gleda nekdanji minister za javno upravo Virant:Kako Virant gleda na določbo, ki bi spremenila kvorum, potreben za potrjevanje sprememb kolektivne pogodbe, in kako gleda na bonitete javnih uslužbencev:Štruklja smo vprašali, koliko sindikatov mora še pristopiti k podpisu aneksa k kolektivni pogodbi, da bi postal veljaven. Ob tem vprašanju je Štrukelj skritiziral določbo, ki jo je sprejel prejšnji minister Virant:Vodja stavkovnega odbora Posedijeve skupine 22-ih sindikatov in predsednik Sindikata carinikov Dušan Miščević, je povedal, kaj bi se po njegovem zgodilo, če pride do spremembe formule za kvorum:Branimira Štruklja smo vprašali, ali se ne bodo sindikati, ki ne pristajajo na podpis aneksa, počutili odrinjene, če pride do spremembe kvoruma:Jelka Mlakar, predsednica Sindikata delavcev zdravstvene nege Slovenije, ki spada v Konfederacijo sindikatov javnega sektorja, je povedala, zakaj pristajajo na podpis aneksa:Ob tem je dodala, da bodo tudi medicinske sestre in drugi zaposleni v zdravstvu, zahtevali enake pogoje, kot jih bo izpogajal zdravniški sindikat FIDES. Po besedah Radivoja Uroševića iz Policijskega sindikata Slovenije so se tudi policisti dogovorili za sestanek s premierjem Borutom Pahorjem:Ena izmed možnosti zmanjševanja proračunskih sredstev za javno upravo je tudi zmanjševanje števila zaposlenih javnih uslužbencev. Virant se s postopnim zmanjševanjem strinja:Miščeviča smo vprašali, kako gledajo na Konfederacijo sindikatov javnega sektorja, ki je z vlado dosegla dogovor:Na obtožbe o popustljivosti ali čem drugem se je odzval Štrukelj:Miščević nam je za konec predstavil sklepe stavkovnega odbora, ki je zasedal včeraj:Razplet nastale situacije lahko pričakujemo v ponedeljek, ko je napovedan podpis aneksa k kolektivni pogodbi. Če bo k podpisu pristopilo vsaj 15 sindikatov, bo aneks sprejet. V nasprotnem primeru bo vlada po besedah Irme Pavlinič Krebs poslala novelo zakona v parlamentarno proceduro, kar bo morebiti privedlo do prve generalne stavke v samostojni Sloveniji.

Kultivirali so Gregor, Petar in Urh.

Komentarji
komentiraj >>