Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SUŽENJSTVO ZA BOLJŠI JUTRI (2698 bralcev)
Četrtek, 7. 10. 2010
APRNa Fakulteti za družbene vede je potekal antiFA seminar na temo ekonomskega fašizma. Dogodek je bil prvi v nizu antiFA srečanj, ki bodo v letošnjem šolskem letu potekala na FDV-ju.

Na Fakulteti za družbene vede je potekal antiFA seminar na temo ekonomskega fašizma. Dogodek je bil prvi v nizu antiFA srečanj, ki bodo v letošnjem šolskem letu potekala na FDV-ju. Zadeva se je razvila iz Dneva antifašizmov 18. maja letos, ko so na pobudo zaposlenih in študentov fakultete zaradi vse pogostejših izpadov homofobnega in ksenofobnega nasilja potekala predavanja, pogovori in delavnice na temo sodobnih oblik fašizma. Da pa o tej temi ne bi komunicirali samo ob dnevu tega ali onega, zdaj dogodki dobivajo bolj frekventno, torkovsko obliko. Vsak prvi torek v mesecu se bodo namreč med 17. in 20. uro na FDV-ju odvijale projekcije filmov, diskusije, predavanja in delavnice, ki bodo pod drobnogled vzele takšne ali drugačne oblike sodobnih fašizmov.

Vodilna ideja seminarjev je v tem, da je nad fašizmom zmotno slaviti zmago, saj so neofašizmi zaviti v na videz prijaznejše ideološke maske in manj spektakularne politične prijeme. V tako imenovanih ekonomsko kriznih časih se soočamo z družbeno klimo, v kateri postajajo nestrpne, nedemokratične in do človekovega dostojanstva neobčutljive ter izključevalne prakse vse bolj sprejemljive in običajne tudi na ravni uradne politike.

A čeprav je poleg konfrontacije s sodobnimi oblikami fašizma smisel seminarjev tudi odpiranje polja debate in družbenega zavedanja glede problemov s takšnimi ali drugačnimi naciji ter njihovimi besedami ali dejanji, se je bilo težko otresti vtisa, da ob razmišljanjih o problemih migrantskih delavcev aktivistična in akademska skupnost sama sebi predava o vsaj njim že nekaj časa jasno vidnih in do obisti zanaliziranih zadevah. Kaj hočemo, velika dvorana FDV-ja je bila daleč od napolnjene.

Ton seminarja povzamemo, če rečemo, da so nam problemi migrantske politike v Sloveniji že dobro znani, kar potrebujemo pa je širša solidarnost in netoleriranje stiske soljudi v državi. Pozivov k mreženju, aktivizmu in prizadevanju za pravičnejšo družbo tako ni manjkalo.

Na začetku smo si ogledali film novinarke RTV-ja Jelene Aščić z naslovom »Gradimo suženjstvo«. Menda edini, ki se je na temo migrantskega dela doma in po svetu v zadnjih petih letih odvrtel na nacionalki. Glede filma je avtorica povedala:Sledila je razprava, katere kontekst je zarisala moderatorka Marta Gregorčič:Zgodovino delavske samoorganizacije v samostojni Sloveniji je povzela aktivistka in raziskovalka na Mirovnem inštitutu Lana Zdravković:Armin Salihović, aktivist Socialnega centra Rog, je poudaril pomembnost iniciative Nevidnih delavcev sveta in oddaje Viza za budućnost na Radiu Študent, ki sta veliko pripomogli k prodoru zavesti o položaju migrantskih delavcev v javnost in uradno politiko. Hkrati pa oddaja predstavlja pomemben korak delavske samoorganizacije, saj v njej o svojem položaju govorijo delavci sami. V osrčju njihovih težav je seveda vizni režim, pod katerim prihajajo delat v državo gostiteljico. Več o tem Lana Zdravković:Zakaj Evropska unija sploh potrebuje vizni režim, je povedala Irina Vinčić, podiplomska študentka FDV in aktivistka Socialnega centra Rog:Vinčićeva je spregovorila tudi o evropskem sistemu krožnih migracij:O tem, kako je država ob stiski in izkoriščanju tujih delavcev, kar sama omogoča, večinoma ignorantska in neodzivna, je nekaj povedala Aigul Hakimova, aktivistka Socialnega centra Rog:Koliko časa bodo še agencije za delo novačile tuje delavce z lažnimi obljubami in jih bodo delodajalci s pomočjo viznega režima izsiljevali ter zapirali v samske domove in koliko časa tuji delavci ob plačevanju davkov ne bodo prejemali zasluženih bonitet kot neprekarni delavci, bo povedala zgodovina, ki prihaja. Do takrat pa lahko v duhu seminarja zaključimo: naj živi, pa četudi od skrbi in mnogokrat brezplodnega dela utrujen - aktivizem.

Za konec spomnimo še, da bo tretji antiFA dogodek na FDV-ju 2. novembra, temi pa bosta migracijska politika in izganjanje romskih državljanov Evropske unije iz Francije in ostalih držav gostiteljic.

Na torkovem antiFA seminarju na FDV-ju je suženjstvo razdiral Goran.Komentarji
komentiraj >>