Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Judith Squires: Spol v politični teoriji (1776 bralcev)
Sobota, 30. 1. 2010
IdaHDrage poslušalke in poslušalci, feministke in feministi. Danes bomo začeli z vremenskimi napovedmi, saj je v tem snežnem metežu težko misliti na kaj drugega kot sneg sneg sneg. No, ledena nevihta je v začetku leta preprečila obisk, ki smo mu nameravale nameniti glavnino oddaje. Govorimo o angleški teoretičarki Judith Squires, avtorici knjige Spol v politični teoriji, ki je ob koncu leta 2009 izšla pri Založbi Krtina.
Drage poslušalke in poslušalci, feministke in feministi. Danes bomo začeli z vremenskimi napovedmi, saj je v tem snežnem metežu težko misliti na kaj drugega kot sneg sneg sneg. No, ledena nevihta je v začetku leta preprečila obisk, ki smo mu nameravale nameniti glavnino oddaje. Govorimo o angleški teoretičarki Judith Squires, avtorici knjige Spol v politični teoriji, ki je ob koncu leta 2009 izšla pri Založbi Krtina. Squires je mednarodno uveljavljena avtorica, ki se ukvarja s feministično politično teorijo, politikami spola ter teorijo demokracije in državljanstva. Je profesorica politične teorije in predstojnica Oddelka za politologijo na Univerzi v Bristolu, kjer predava že od leta 1990 in je avtorica več znanstvenih monografskih publikacij, med drugim Gender in Political Theory, The New Politics of Gender Equality.

V knigi Spol v politični teoriji Squres s historične perspektive napravi kompleksno kritično analizo odnosa med spolom in politično teorijo. Opredeli uporabo konceptov spola, postopno odgovarja na vprašanje, ali bi bilo treba pri tem zanemariti analize konkretnih položajev žensk (in moških), analize delovanja in učinkov institucionalizacije teh odnosov, praktičnih primerov v smeri zagotavljanja enakih položajev.

O publikaciji smo se pogovarjale s profesorico Milico Antić Gaber z Oddelka za sociologijo na Filozofski fakulteti.

Medtem, ko Državni zbor na veliko veselje vztraja pri načrtovanem sprejetju Družinskega zakonika, tudi s tem, da so pred tednom dni zavrnili predloge SDS glede tako imenovane »ureditve« istospolnih družin, se večino živeža v nevladnem sektorju te dni utaplja v prijavah za javno financiranje projektov v letu 2010. Včeraj je vrata za letos zaprl tudi Urad za enake možnosti, ki je razpisoval financiranje za projekte na področju enakosti spolov. Domala vse teme tega razpisa, bo obravnavalo tudi Društvo SOS v okviru cikla okroglih miz, predavanj in delavnic v Cankarjevem domu z naslovom Za kulturo nenasilja. Številka SOS telefona je 080 11 55.

Prvo iz cikla predavanj je imela 18. januarja Monika Hauser, ki je govorila o posilstvih med vojno v BiH kot o orožju etničnega čiščenja, o poniževanju muslimanskih žensk, ki so bile zaprte v taboriščih, posiljene, noseče in prisiljene rojevati otroke posiljevalcev. Spolno nasilje med vojno je tudi posledica družbenih struktur. To nasilje obstaja, še preden se vojna začne, in se ne konča z vojno. Leta 2001 je mednarodno sodišče sicer priznalo posilstvo kot vojni zločin in ženske pričajo na sodiščih, vendar ostajajo same s svojo bolečino. One vedo, da jih okolica prezira. Tiste, ki so dobile otroke po takšnem posilstvu, hudo trpijo, saj jih otroci spominjajo na preživete muke.

Na to turobno sobotno popoldne vam je delala družbo Ida H.


Komentarji
komentiraj >>