Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
IZZA REŠETK ... (1990 bralcev)
Ponedeljek, 14. 3. 2011
LanOd maja 2008 se nismo priklopili na radijsko frekvenco v zvezni zapor v ameriški zvezni državi Pennslyvaniji, kjer že slabih 27 let med pravnimi mlini na usmrtitev čaka Mumia Abu Jamal. Je že kar stari znanec Plunkov pozabe in rožnodolske frekvence.

PLUNKI POZABE
Od maja 2008 se nismo priklopili na radijsko frekvenco v zvezni zapor v ameriški zvezni državi Pennslyvaniji, kjer že slabih 27 let med pravnimi mlini na usmrtitev čaka Mumia Abu Jamal. Je že kar stari znanec Plunkov pozabe in rožnodolske frekvence.

Za tiste, ki z nami pred tem, ko smo sukali Prison Radio, niste bili, zgolj kratka obnovitev primera Pennsylvania proti Mumii Abu Jamalu. Leta 1982 je bil Mumia Abu Jamal zaradi umora philadelphijskega policista Daniela Faulknerja obsojen na smrtno kazen. Zadnjih 27 let Mumia Abu Jamal v »celici smrti« preživlja 23 ur na dan. Sorodniki in bližnji na obiske ne smejo, njegova pošta, tudi tista s pravno vsebino, je pregledovana. Napisal je štiri knjige. Zaradi prve, »Live from death row«, je bil za nekaj časa podvržen še strožjemu zaporniškemu režimu, kot sicer. V njegovem boju za svobodo ga podpirajo mnogi. Desmond Tutu, Nelson Mandela, evropski parlament. Je častni meščan Pariza, po njem je poimenovana ulica v četrti Saint Denis. Več kot četrt stoletja vztrajno ponavlja, da je nedolžen.

Naštejmo zgolj par utrinkov s sojenja leta 1982: Mumia je imel kot nočni taksist v Philadelphiji pravico do registrirane pištole. Bil je lastnik kalibra 38. V truplu policista Faulknerja je bil najden naboj kalibra 44. Policija nikoli ni opravila testa, ali je bila Mumijeva pištola v času pred umorom sploh uporabljena. Prav tako ni bil opravljen test o prisotnosti smodnika na obtoženčevih oz. obsojenčevih rokah. Noben policist ni slišal t. i. »priznanja«, na katerega se je sklicevalo tožilstvo. Dva meseca po umoru, ko je Mumia vložil pritožbo zaradi policijskega nasilja, so vsi trdili nasprotno. Zdravnik, ki je bil prisoten na kraju zločina in kasneje v bolnišnici, je pričal, da je bil Mumia večino postopkovnega časa, zaradi tepeža žrtvinih kolegov, nezavesten. Will Singletary, vietnamski veteran in lokalni poslovnež je bil priča umoru. V prvem zapisniku je trdil, da Mumia nikakor ni bil strelec. Kasneje je zgodbo na sodišču spremenil. Druge priče, ki so obremenjevale Mumio, so kasneje javno trdile, da jih je policija silila v laži, tistim s kazenskimi kartotekami pa ponujala amnestijo.

Proces proti Mumiji Abu Jamalu je vodil Albert Sabo, sodnik, ki v ZDA drži rekord po številu izrečenih smrtnih kazni. Javni zagovornik, ki je bil Mumiji dodeljen, pred procesom ni opravil nobenega pogovora s pričami. Tožilec je dosegel izločitev 11-ih temnopoltih oseb iz porote. Smrtno kazen pa je zahteval tudi na osnovi Mumijevega članstva v »Črnih panterjih«, kar je ameriško vrhovno sodišče kasneje razglasilo za neustavno. Na philadelphijskih sodiščih je bilo do sedaj izrečenih 120 smrtnih kazni. Doletela je le 13 bledolikih oseb.

Mumii je vendarle dopuščeno, da enkrat tedensko iz svoje celice preko radijskih valov komentira aktualije doma in po svetu. Posnetki, ki jih bomo poslušali, so sveži. Začenja z ne-spremembami v Obamovi administraciji – pod Alpami bi temu nekateri površno rekli kontinuiteta -, nadaljuje z Wikileaksom, kolumne zadnjih nekaj tednov pa segajo predvsem na ulice severnoafriških mest, kjer se dogajajo regionalne revolucije, ki po mnenju Mumie Abu Jamala ne bi smele postati zamujene priložnosti za širši razmislek o vzpostavitvi novega globalnega ravnovesja.Z vami je pljuval Mumia Abu Jamal. Pomagal je Lan. Delajte slinske nabirke. Pljuvamo čez en mesec.Komentarji
komentiraj >>