Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
VESOLJSKI KROFF (1130 bralcev)
Četrtek, 29. 9. 2011
Boris V.... PLO ima 8 glasov podpore v VS ...
... Libijski uporniki zavzeli letališče v Sirti - spet ...
... Kitajci spet v vesolje ...
... Vlada odgovarja na očitke varuhinje za človekove pravice ...

Zunanji minister palestinske vlade v Zahodnem bregu, Rijad al-Malki, je dejal, da ima palestinska prošnja za članstvo v Združenih narodih že zagotovljenih osem glasov podpore v Varnostnem svetu, Palestinska osvobodilna organizacija pa se trudi zagotoviti še devetega. Toliko jih namreč potrebuje za uspeh ob tem, da nobena stalna članica sveta ne uporabi veta. Po al-Malkijevih besedah so članice sveta, ki podpirajo palestinsko prošnjo, Rusija, Kitajska, Indija, Južna Afrika, Brazilija, Libanon, Nigerija in Gabon. Deveti glas naj bi priskrbela Bosna in Hercegovina ali Kolumbija. Komisija Varnostnega sveta za članstvo bo imela svoj prvi sestanek na to temo jutri. Če Palestinska osvobodilna organizacija ne bo pridobila devet glasov, Združenim državam Amerike niti ne bo potrebno uporabiti veta na prošnjo za članstvo.

Libijski uporniki oziroma podporniki libijskega nacionalnega prehodnega sveta so prevzeli nadzor na letališčem v mestu Sirta, rojstnem kraju Moamerja Gadafija. Uporniki so letališče sicer zavzeli že pred dvema tednoma, a so bili od tam pregnani. Sedaj upajo, da bodo nadzor ohranili, čeprav so pod nenehnim raketiranjem. Uporniki so pred tem že zasedli pristanišče v mestu. Bitka poteka tudi za mesto Bani Walid. NATO upornikom izdatno pomaga, vendar očitno to ni dovolj, saj je odpor Gadafijevi sil tam še vedno močan. Sam Gadafi naj bi se po predvidevanjih upornikov skrival v puščavi na jugu države, medtem ko je del njegove družine že prejšnji mesec pobegnil v Alžirijo.

Kitajska je v vesolje izstrelila eksperimentalni modul Tiangong-1, v prevodu Nebeška palača 1. Gre za prvi korak pri načrtovani izgradnji kitajske vesoljske postaje do leta 2020. Izstrelitev so spremljali tudi kitajski premier Wen Jiabao, predsednik države Hu Jintao in drugi pomembni politiki. Izstrelitvi so kitajski mediji namenili veliko pozornost. Projekt namreč Kitajsko trdno umešča med vesoljske velesile. Kitajska je poleg Amerike in Rusije tretja država, ki je v vesolje poslala človeka. To ji je uspelo leta 2003, načrtuje pa tudi pristanek na Luni.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je petega septembra premierju Pahorju predala svoje poročilo za leto 2010, v katerem je izrazila obžalovanje, da njena pobuda glede ustanovitve centra za človekove pravice ni bila uresničena in opozorila, da nekateri zakoni nastajajo predolgo. Vlada je k mnenju v poročilu zapisala, da je sprejela vrsto ukrepov za dvig življenjskega standarda tako posameznikov kot celotne družbe. Med te ukrepe štejejo sprejetje nove mreže izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije s strani ministrstva za delo, novelo zakona o izvršbi in zavarovanju in druge ukrepe. Vlada je izpostavila tudi, da je ministrstvo za notranje zadeve področju doslednega izvajanja zakonske pristojnosti pri omejevanju javnega spodbujanja sovraštva namenilo posebno pozornost.Komentarji
komentiraj >>