Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
IconAclass!!! (909 bralcev)
Ponedeljek, 24. 10. 2011
sashProducent in hiphoperski talent Will Brooks, bolje poznan pod imenom Dälek se je v zadnjih nekaj letih večkrat vrnil na ljubljanska koncertna prizorišča. Po petih studijskih albumih pa se je posvetil solo projektu IconAclass, v katerem ga spremlja newyorški mojster gramofonov DJ Motiv. Glede na to da smo pri projektu Dälek bili navajeni na zvočni zid, ki je zajemal surov in udaren hip-hop povezan z obilno mero nojza, se je Will Books v projektu IconAclass posvetil bolj koreninam hip hop-a ... (v celoti!)
IconAclass, 20. 10. 2011; Channel 0- Metelkova mesto, Ljubljana

* Producent in hiphop talent Will Brooks, drugače bolje poznan pod imenom Dälek, se je v zadnjih nekaj letih večkrat vrnil na ljubljanska koncertna prizorišča. Po petih studijskih albumih pa se je posvetil solo projektu, poimenovanemu IconAclass, v katerem ga z beati in skreči spremlja newyorški mojster gramofonov DJ Motiv. Glede na to, da smo bili pri projektu Dälek navajeni na zvočni zid, ki je zajemal surov in udaren hiphop, povezan z obilno mero nojza, se je Will Books v projektu IconAclass posvetil bolj koreninam hiphopa, zato je bilo pričakovati, da bo napovedani koncert v klubu Channel zero bolj v hiphopovskih vodah kot kar koli drugega.

Petek se zdi kot idealen dan za koncert, vendar je občinstvo v tokratnem primeru ponovno potrdilo, da se „stara šola“ izogiba petkovim rajanjem na Metelkovi. Petek zvečer je dan za mladino, je dan za žur. Glede na to dejstvo ne preseneča, da je Channel zero ostal le napol poln, kljub dobri glasbi, atmosferi in družbi. Mogoče je temu botrovalo dejstvo, da je koncertna ponudba v Ljubljani izredno nasičena, mogoče je kriva finančna kriza in iz nje razvijajoča se apatičnost med mladimi.

Da pa ne bi preveč udrihali po nevednem mladežu, lahko izpostavimo dejstvo, da se je na začetek koncerta čakalo izredno dolgo, koncert se je začel šele ob pol dveh zjutraj. To pa je ob predhodnih popitih količinah piva in obilnem polnjenju prsnega koša s trobentasto opojnostjo za nekoga, ki ima za sabo delavni dan, precej naporno. Ob pol dveh zjutraj se koncert končuje z bisom, ne pa začne, tudi če je še tako udaren, kot je to v primeru tokratnega petkovega koncerta.

Glasbeno gledano se IconAclass uvršča med zelo konkreten „boom-bap“ hiphop, ki skozi repeticijo hipnotičnih in polhipnotičnih zvokov lovi naraščajočo dinamiko. DJ Motiv je izredno dober in predvsem natančen „live“ DJ. Beati, sempli, loopi... vse to je bilo na mestu. Zvočna slika se je pričakovano vzpostavila v mejah hiphopa in od tega se ni kaj veliko odstopalo. Lahko pa pripomnimo, da je to tudi vse, kar bi zanj lahko rekli, saj drugih posebnosti, kot je njegova tehnična spretnost na gramofonih, ni bilo.

Dälek a.k.a. IconAclass se je pokazal v svoji stari maniri. Njegov poetičen flow se na momente spremeni v deklamiranje in nato spet nazaj v konkreten rap, ki ob glasbeni podlagi tvori izjemno zvočno kuliso. Will Brooks je zagotovo eden tistih glasbenikov, ki se ne dajo, je eden tistih, ki to, kar dela, živi vsak dan. Vsaj tako je videti za nekoga, ki ga spremlja zadnje desetletje. Iskreno rečeno pa se kot fen njegove glasbe vseeno rad spominjam časov, ko smo ga pred malo manj kot desetimi leti v Ljubljani na istem odru gledali v družbi Oktopusa in DJ Stilla, ko so predstavljali plato „From Filthy Tongue of Gods and Griots“. Glede na tiste dogodke bi tokratni nastop lahko ocenili kot tretjino tistega, kar je nekoč bilo. Dälek je še vedno udaren in zanimiv, vendar ga v takšni obliki, kot je IconAclass, ne bi ocenili kot presežek. Gre za poklon staremu hiphopu, za kaj več pa ne.

V pogovoru, ki sem ga imel z Dälekom pred koncertom, je razkril, da so turneje in delo v studiu postali poglavitni del njegovega življenja. Sam zase je rekel, da je „star maček“ in da še zdaleč ne misli odnehati. IconAclass je prehodno obdobje in sigurno ne bo razsvetlilo ali zasenčilo tega, kar je do zdaj izšlo izpod prstov Willa Brooksa.

Kljub pozni uri je v petek na koncertu IconAclass užival Saša Serban.


Komentarji
komentiraj >>