Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
PROCEDURA JE MATI DEMOKRACIJE (1154 bralcev)
Petek, 18. 11. 2011
Luka T.Nofo formirane politične stranke so pri prijavi svojih kandidatnih list naletele na proceduralne postopke, ki so njihovo prisotnost izločile iz vseh volilnih enot. Posledica tega bo zanje manjša prepoznavnost, saj ne bodo povabljene na predvolilne polemike na slovensko radio-televizijo.

Volitve v državni zbor, ki bodo potekale 4. decembra, se v medijskem prostoru vse bolj osredinjajo okoli treh velikih. Za premiersko mesto se po prepričanju krojačev javnega mnenja trenutno potegujejo le prvak opozicije Janez Janša, njegov nekdanji pribočnik Gregor Virant ter nekdanji menedžer in zdajšnji župan Ljubljane Zoran Janković. Manjše in na novo ustanovljene stranke pa se ne spopadajo le z odsotnostjo na meritvah javnih mnenj, zdaj so bile po odločitvi državne volilne komisije tudi izločene iz ene ali več volilnih enot, kar po trenutnem zakonu o medijih pomeni, da svojih stališč ne bodo mogle predstaviti na predvolilnih soočenjih Radiotelevizije Slovenija, saj so nanje povabljene le stranke, ki s svojo kandidatno listo nastopajo v vseh volilnih okrajih.

Probleme so doživele naslednje stranke: Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Stranka enakih možnosti - SEM SI, Zeleni Slovenije, Stranka slovenskega naroda, Humana Slovenija in Stara pravda - stranka prava. Za pojasnilo, zakaj so bili Zeleni Slovenije izločeni iz ene od volilnih enot, smo poklical njenega predsednika Vlada Čuša.Z bolj banalnim razlogom so v volilni enoti Ljubljana - Center zavrnili tudi kandidatno listo Stranke za trajnostni razvoj Slovenije - TRS. Govorili smo z njihovo predstavnico Zineto Vilman, ki nam je pojasnila ozadje njihove napake:Novost na letošnjih volitvah je tako imenovana spolna kvota, ki ni več ženska kvota, ampak morajo po novem stranke na kandidatnih listah zagotavljati vsaj 35-odstotno prisotnost nasprotnega spola. To nam je potrdil predsednik državne volilne komisije Dušan Vučko:Vučko nadalje meni, da so bile kandidatne liste na podlagi tega nepopolne, ker pa ne gre za manjše napake, ampak vsebinske pomanjkljivosti, jim ni preostalo drugega, kakor da 6 manjših strank izločijo iz volilnih enot, v katerih ne izpolnjujejo zahtevanih pogojev.Stranke so imele po odločitvi volilne komisije 48 ur časa, da se nanjo pritožijo. Njihove pritožbe je vrhovno sodišče republike Slovenije že zavrnilo. Publicista in političnega analitika Bernarda Nežmaha smo prosili za komentar dogodkov, ki so se odvili v tako kratkem času.Manjšim strankam je zaradi predčasne narave volitev primanjkovali že tako omejenega časa, da bi primerno pripravile svoje programe in kandidatne liste. Ker pa ne bodo prisotne v vseh volilnih enotah, pa, kot smo že omenili, ne bodo povabljene na predvolilne polemike na nacionalni radioteleviziji. Vilmanovo iz stranke TRS smo zato vprašali, ali imajo občutek, da jih želi na državnozborskih volitvah kdo ovirati:Na podlagi tega smo Nežmaha vprašali, ali meni, da želijo etablirana politična imena preprečiti vstop novih obrazov na politično sceno, kljub temu da se skušajo starejše stranke z menjavo etiket prodajati kot takšne:Iz predvolilnih razprav na nacionalni televiziji pa bo izločena tudi Stranka enakih možnosti, saj se je tudi njena kandidatna lista v volilni enoti Ljubljana - Bežigrad izkazala za nepopolno, čeprav ne iz istih razlogov, torej spolnih kvot. Njena predsednica Elena Pečarič špekulacije o oviranju njihove predvolilne poti zavrača kot teorije zarote, kljub zapletom pa ostaja optimistična:Omenjenim političnim strankam je na tokratnih predčasnih volitvah očitno zmanjkalo izkušenj in časa, da bi se nanje primerno pripravile, pri tem pa gre kljub temu poudariti, da je volilna zakonodaja napisana jasno. Pretendenti za vodenje ali vsaj sodelovanje pri vodenju države naj se torej poleg vsebinskih stvari posvečajo tudi bolj zemeljskim, birokratskim opravilom. Morda je lahko v prihodnje ena njihovih programskih točk tudi ta: „Procedura je mati demokracije“.

Kultiviral je Luka TetičkovičKomentarji
komentiraj >>