Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF LJUDI-SMETI (1025 bralcev)
Petek, 9. 12. 2011
Boris V.... V Združenih državah odkrili, da je vojska dele trupel ameriških vojakov odmetavala v smeti ...
... Pakistan naj bi nadgradil protiletalsko obrambo zaradi NATO-vega napada konec novembra, v katerem je umrlo 24 pakistanskih vojakov ...
... Napad na francoske modre čelade na jugu Libanona ..
... Vlada uvedla preiskavo objave posnetkov z zaprtih sej vlade na portalu youtube ...

OFF NAPOVEDNIK

God bless America. To je vse, kar razumnemu človeku pride na misel, ko sliši sledečo novico. Po poročanju ameriškega časnika Washington Post je ameriška vojska med letoma 2003 in 2008 na smetišče blizu letalskega oporišča Dover v Virginiji metala sežgane dele trupel ameriških vojakov. Gre za trupla najmanj 1762 G.I. Joe-ev. Velike večine jih niso niti identificirali. Tako se zaenkrat ve le za 274 ljudi-smeti, kdo so bili. Gre za ameriške vojake, ki jih je v Iraku in Afganistanu po eksplozijah bomb razneslo na več delov. Vojska je seveda ves čas te rabote svojcem ljudi-smeti zagotavljala, da za dele trupel skrbi z vsem dostojanstvom in spoštovanjem.

Gre za še en dokaz, tokrat sicer res brutalno jasen, tega, koliko je vreden ameriški vojak v živi ali neživi verziji. Lahko celo rečemo, da ameriška vojska le nadaljuje s sodelovanjem z islamističnimi uporniki v teh državah, ki ga je vzpostavila že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Američani sami tako le končajo to, kar so z obcestnimi bombami začeli talibani in drugi aktivisti v okupiranih državah.

Berete bum-bum poševnica recikliran OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Ostajamo v Združenih državah. V okviru širše reforme regulacij finančne industrije iz leta 2010, s katero naj bi preprečili ponovitev finančne krize in recesije, je bil ustanovljen urad za zaščito potrošnikov. A to je za republikance v ameriškem senatu korak predaleč v boju proti slabostim finančne industrije, tako da so onemogočili glasovanje o potrditvi kandidata za vodjo omenjenega urada. Gre za nekdanjega pravosodnega ministra zvezne države Ohio Richarda Cordraya, proti kateremu naj sicer republikanci ne bi imeli nič. Ameriška desnica je namreč proti ustanavljanju novih vladnih agencij, ki naj bi zgolj odžirale proračunska sredstva in ovirale gospodarsko rast. Republikanci tudi želijo, da je urad postavljen pod večji nadzor kongresa, in nočejo, da ga vodi en direktor, ampak želijo odbor. To je za demokrate dokaz, da želijo republikanci kakršnokoli učinkovitost urada zatreti v kali.

Iranska državna televizija Press TV je pokazala prve videoposnetke ameriškega brezpilotnega letala, za katerega iranske oblasti trdijo, da je bilo sestreljeno v Iranu okoli 225 kilometrov od afganistanske meje. Gre za radarjem nevidno letalo RQ-170 Sentinel, ki pa, sodeč po posnetkih, deluje nepoškodovano. Ameriške oblasti so že priznale izgubo enega takega plovila, bojda zaradi tehnične okvare. A iranski predstavniki trdijo, da so elektronsko prevzeli nadzor nad letalom in ga varno pripeljali na tla. Ameriško obrambno ministrstvo je že izrazilo zaskrbljenost, da bo Iran morda pridobil podatke o njihovi tehnologiji. New York Times je sicer poročal, da je bilo delovanje ukradenega plovila del ameriškega nadzora nad iranskimi domnevnimi jedrskimi poslopji. V nedeljo po volitvah smo na sedežu Socialnih demokratov srečali obrambno ministrico Ljubico Jelušič in ji v povezavi z Iranom zastavili to vprašanje (zvok je malce slabši, a so odgovori toliko boljši):

Neimenovani visoki varnostni predstavnik pakistanskega mesta Pešavar je za francosko tiskovno agencijo dejal, da so zaradi NATO-vega napada na položaje pakistanske vojske konec novembra, v katerem je bilo ubitih 24 pakistanskih vojakov, na meji z Afganistanom že nadgradili protiletalsko obrambo. Sedaj naj bi lahko izsledili in odkrili katerokoli letalo ali helikopter in ju sestrelili. Po drugih informacijah pa naj bi Pakistan o tem ukrepu šele razmišljal. Pakistanske oblasti sicer sumijo, da je bil novembrski napad zveze NATO v Pakistanu načrtovan, izvedla pa naj bi ga ameriška obveščevalna agencija CIA. Na jugozahodu Pakistana je bil včeraj napaden konvoj 20ih tovornjakov in cistern NATA, a o žrtvah ni poročil.

Na jugu Libanona, v mestu Tir, so bili napadeni francoski pripadniki mirovnih sil Združenih narodov UNIFIL. Pred njihovim vojaškim vozilom je eksplodirala bomba, v napadu pa naj bi bilo lažje ranjenih pet vojakov in civilist. Zaradi eksplozije je v tleh nastal približno meter globok krater. Letos so bili pripadniki UNIFIL-a že dvakrat tarče podobnih napadov. Na jugu Libanona je sicer aktivno gibanje Hezbolah povezano s sirskim režimom Bašarja al Asada.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je obiskal glavno mesto Somalije, Mogadiš. Gre za prvi obisk Somalije s strani kakšnega generalnega sekretarja te organizacije po letu 1993. Ban Ki Moon je ob tem napovedal selitev pisarne Združenih narodov za Somalijo iz kenijskega Nairobija v Mogadiš. Namen obiska je poleg tega pogovor s tako imenovanimi somalijskimi oblastmi o politični situaciji v državi in lakoti, ki je po hudi suši močno prizadela predvsem njen jug. Varnostni svet Združenih narodov je Somaliji sicer zagrozil z ukinitvijo pomoči, če ne bo resnega premika pri uresničevanju programa, po katerem bi naslednje leto v državi izvedli predsedniške in parlamentarne volitve. Ban Ki Moon je na obisku dejal, da je v Somaliji sedaj, citiramo: „trenutek za sveže priložnosti." Somalija sicer že od začetka državljanske vojne leta 1991 nima funkcionalne vlade.

Prvega decembra so se na spletnem portalu youtube pojavili video posnetki z zaprtih sej vlade, tako prejšnje kot sedanje. Iz Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje, Ukom, so sporočili, da je vlada že uvedla preiskavo, pri čemer je pristojnim organom naložila, naj preiskovanju dejanja namenijo najvišjo stopnjo prioritete. Med nekajminutnimi posnetki, poimenovanimi „stari obrazi", so po navedbah vlade za gradiva tudi takšni, ki so varovani s stopnjami tajnosti. Na Ukomu so dodali, da bodo poleg preiskave sproženi vsi razpoložljivi pravni in preiskovalni postopki, ki so potrebni za zaščito interesov države in za ugotavljanje kazenske odgovornosti za nastalo dejanje. Drugih podrobnosti v interesu preiskave ne komentirajo.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela uredbo o zelenem naročanju. Ta določa, da bodo javna naročila lahko oddana tudi dražjemu ponudniku, če bo izdelek do okolja bolj prijazen. Te zahteve bodo veljale za naslednja področja: električno energijo, živila, pisarniški papir, elektronsko opremo, pohištvo, stavbe in tako dalje. Za odziv smo prosili Karmen Kogoj Ogris iz Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj:

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je objavil javno povabilo za izbor programov javnih del za leto 2012. V programe pri neprofitnih delodajalcih, za katere je na voljo 18,7 milijona evrov, naj bi vključili 3000 brezposelnih oseb. Na povabilo se lahko prijavijo neprofitni delodajalci, ki so izvajalci programov javnih del in pri tem ne povzročajo nelojalne konkurence na trgu. V javna dela se bodo lahko vključevale brezposelne osebe različnih kategorij, tako dolgotrajno brezposelni kot brezposelni, mlajši od 30 let in starejši od 50 let, ki prejemajo denarno nadomestilo ali denarno socialno pomoč, brezposelni po prestani zaporni kazni in tisti, ki živijo sami in imajo enega ali več vzdrževanih članov, ter invalidi in Romi. Javno povabilo je odprto od objave do porabe razpoložljivih sredstev, zadnji rok za predložitev ponudb pa se izteče 5. oktobra 2012.

Gibanji Mi smo univerza in 15o nadaljujeta s pestrim programom. Na delno zasedeni Filozofski fakulteti se tako ravnokar končuje celodnevno srečanje o pristopih k razvojnemu sodelovanju v Afriki skozi izkušnje nevladnih organizacij. Program so sooblikovali posamezniki in posameznice iz Platforme Sloga, Karitasa, Mirovnega inštituta, Afriškega foruma, Društva Humanitas in še in še. Ob pol osmih pa se bo pričelo srečanje anarho-feministične iniciative, na katerem bodo brali francoskega filozofa in psihoterapevta Pierrja Felixa Guattarija. Na 56. dan zasedbe pa se pred borzo, kjer ploščad od včeraj zopet krasi napis „Boj za", pravkar izvaja delavnica za umetniške akcije, o kateri nam je vnaprej nekaj povedal njen vodja Luka:

Ob peti uri sledi še delavnica Direktnega socialnega dela, ob šesti pa redna večerna skupščina.Komentarji
komentiraj >>