Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
"LETNIK 5, ŠTEVILKA 8" (855 bralcev)
Ponedeljek, 2. 1. 2012
LanPribližno 2012 let po Kristusu bomo v kratkem najverjetneje odločali o primernosti določil Družinskega zakonika. Raziskovalna služba državnega zbora je ob tem objavila primerjalno analizo raziskav, ki ugotavljajo, ali se razvoj otrok, ki jih vzgajajo homoseksualni starši, razlikuje od ostalih vrstnikov. Odgovor je ne.

NEURADNI LIST
Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Približno 2012 let po Kristusu bomo v kratkem najverjetneje odločali o primernosti določil Družinskega zakonika. Raziskovalna služba državnega zbora je ob tem objavila primerjalno analizo raziskav, ki ugotavljajo, ali se razvoj otrok, ki jih vzgajajo homoseksualni starši, razlikuje od ostalih vrstnikov. Odgovor je ne.

Na podlagi pregledane dostopne literature tako trdijo, da so geji in lezbijke v preteklosti že vzgajali otroke in jih bodo tudi v prihodnosti. Vprašanje je le, ali bodo ti otroci živeli s starši in v družini, ki ji bodo priznane pravice, ugodnosti in socialna zaščita, ki izhaja iz priznanja istospolnih zvez.

Raziskava, ki je zajela po znanih podatkih doslej največji vzorec družin istospolnih staršev na podlagi nacionalne večletne raziskave o zdravju mladostnikov v ZDA, je dala naslednje zaključke: ne glede na to, ali mladostnik živi v družini z istospolnimi ali raznospolnimi starši, so mladostniki iz družin, kjer so poročali o pozitivnih odnosih s starši, poročali o boljši samopodobi, manj simptomih depresije, manjšem uživanju alkohola in tobaka in manj primerih prestopništva - ne glede na tip družine. Imeli so tudi več prijateljev v šoli, bolj podporne prijatelje in večjo osrednjo vlogo v okviru svojih prijateljskih omrežij kot drugi mladostniki. Ti rezultati ne podpirajo trditev, da je položaj mladostnika odvisen od spolne usmerjenosti staršev, ampak so v skladu s pogledi, ki poudarjajo pomen mladostnikovega odnosa s starši.

Tudi raziskava med otroki, ki je kot vir podatkov uporabila popis prebivalstva ZDA, je pokazala, da imajo otroci, katerih starši so homoseksualci, normalne odnose z vrstniki in da so socialni odnosi primerni za njihovo razvojno stopnjo. Raziskave so pokazale celo na nekatere prednosti otrok, ki so odraščali s starši homoseksualci. Ti otroci so bili namreč opisani kot bolj strpni do različnosti in bolj prijateljski do mlajših otrok kot otroci, katerih starši so heteroseksualni. Do podobnih ugotovitev so prišle tudi raziskave, izvedene v Nemčiji in na Škotskem.

Ustrahovanje in šikaniranje pogosto pomeni negativen predznak položaju otroka v lezbičnih in gejevskih družinah. V tem smislu nekateri avtorji domnevajo, da se starši bojijo priznati, da so otroci žrtev nasilništva, saj obstaja tveganje, da bodo spoznani za neustrezne starše s strani tistih, ki nasprotujejo starševstvu istospolnih. Velja pa tudi nasprotno: če starši pravijo, da njihovi otroci niso izpostavljeni slabim izkušnjam zaradi njihove spolne usmerjenosti, tvegajo, da jim nasprotniki ne bodo verjeli. Vendar pa se tu postavi vprašanje, zakaj raziskovalci na različnih koncih sveta, ob uporabi različnih metod prihajajo do podobnih rezultatov. Raziskovalci so ugotovili tudi, da legalizacija porok oziroma zvez med istospolnimi osebami v nekaterih državah pomeni prvo pravo priložnost za preučitev, kako priznanje zveze partnerjev istega spola vpliva na družinsko življenje in razvoj otroka.

Ob upoštevanju vsega prebranega in analiziranih rezultatov predstavljenih raziskav je mogoče zapisati ugotovitev, da so lahko istospolne družine prav tako zdravo okolje za otroke kot heteroseksualne družine, glavno nevarnost oziroma moteč faktor pa predstavljajo predsodki in določena dejanja iz okolice, zaključujejo v parlamentarni raziskovalni službi.

Neuradni list Radia Študent, letnik 5, številko 8 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova izidemo čez 14 dni.Komentarji
komentiraj >>