Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
MULTIMILIJONARSKI OFF (963 bralcev)
Sreda, 25. 1. 2012
Boris V.… ameriški vojak, odgovoren za umor 24 iraških civilistov leta 2005, ne bo šel v zapor …
… prva obletnica revolucije v Egiptu – proslava ali nadaljevanje upora? …
… palestinski predsednik opozarja na izraelsko nepripravljenost na pogovor o ključnih točkah …
… podpisana desna koalicijska pogodba, vložen predlog za mandatarstvo Janeza Janše …

OFF NAPOVEDNIK

Ameriški predsednik Barack Obama je v tradicionalnem nagovoru kongresa o stanju v državi izpostavil smer, v katero se bodo morale Združene države še bolj odločno podati v prihodnosti. Obama je v govoru sicer izpostavil nekatere ključne civilizacijske pridobitve, ki jih je treba za vsako ceno ohraniti. Govora je seveda o odnosu do ameriških multimilijonarjev:

Izbira je seveda enostavna. Nizke davčne stopnje za bogataše morajo ostati takšne, kot so, ali pa naj se še znižajo. Le tako bodo Združene države še naprej raj za bogataše, ki dokazljivo dvigujejo standard vsem ostalim, manj sposobnim državljanom. Za vse, ki ne razumejo pomena bogastva, pa tale citat Boba Rocka iz grupe TNT: „Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi!"

Berete OFF program, ki davkov sploh ne more plačevati.

OFF PROGRAM

Ameriški predsednik Obama je v svojem govoru v kongresu republikance pozval k sodelovanju pri reševanju težav v državi, a jih ob tem opozoril, da bo to počel tudi sam, če bodo vztrajali pri blokadah. Obama je poudaril, da segajo korenine težav v čas pred njegovim mandatom, kar mu je sicer priznal tudi predstavnik opozicije Mitch Daniels, ki pa je dodal, da predsednik ni naredil nič za izboljšanje položaja in da vnaša delitve ter vodi politiko v smer revščine. Na republikansko vztrajanje pri zmanjševanju vpliva države na gospodarstvo je Obama odgovoril s primerom rešitve ameriške avtomobilske industrije. Ena ključnih točk predsednikovega govora je bil sicer predlog o spremembi davčnih stopenj za bogate, ki so bizarno nizke. Tako, kot je izpostavil Obama, tajnica milijarderja Warrena Buffeta plačuje davke po višji stopnji kot njen šef. Obama predlaga, da milijonarji plačujejo najmanj 30-odstotni davek na dohodek.

Ameriški vojak, marinec Frank Wuterich, ki je vodil enoto vojakov, ki so 19. novembra 2005 v dveh hišah v iraškem mestu Haditha umorili 24 civilistov, je bil na ameriškem vojaškem sodišču obsojen na 90 dni zapora. A tudi te smešno kratke dobe za zapahi Wuterichu ne bo treba prestati zaradi proceduralnih razlogov. Sedem ostalih članov njegove ekipe je bilo sicer že oproščenih. Wuterich se je na procesu izrekel za krivega malomarnosti, s čimer se je pregon končal. Wuterich je priznal, da je izdal ukaz, naj vojaki najprej streljajo in potem sprašujejo, kar so njegovi podrejeni izkoristili in streljali vse povprek. Vojaki so trdili, da se je na njih streljalo, a se je izkazalo, da so bile vse žrtve neoborožene. Med ubitimi je bilo 10 žensk in otrok, ustreljenih iz neposredne bližine. V eni od hiš so bili ženske in otroci ustreljeni v glavo, medtem ko so se stiskali v spalnici.

Iraške oblasti so sicer zahtevale, da se ameriškim vojakom sodi v Iraku pred umikom ameriških enot decembra lani. Izrečena kazen je ujezila Iračane, ki so jo označili za žalitev in dokaz, da Američani ne spoštujejo človekovih pravic. Wuterich, ki se je s priznanjem glede malomarnosti izognil precej hujšim obtožbam, je bil tako zaradi tega zločina zgolj degradiran na čin navadnega vojaka.

V Egiptu obeležujejo prvo obletnico upora proti režimu predsednika Hosnija Mubaraka. Na kairskem trgu Tahrir se je tako zbralo na tisoče ljudi, a z različnimi sporočili na transparentih. Nekateri tako proslavljajo prvo obletnico vstaje, drugi pa opozarjajo na nedokončano revolucijo in pozivajo k odstopu vojaške oblasti. Na trgu Tahrir so postavljeni štirje odri, s katerih bodo različne skupine širile svoja sporočila. Vodja vladajočega vojaškega sveta Husein Tantavi je za danes napovedal umik več kot 30 let trajajočih let izrednih razmer. Zanimivo je, da se je pred vstajo današnji dan, ki velja za dan revolucije, imenoval dan policije. Ta naj po zagotovilih notranjega ministrstva na krajih, kjer se bodo zbirali demonstranti, ne bi bila navzoča.

Predstavniki palestinskih oblasti so sporočili, da predsednik Mahmud Abas zavrača nadaljnje pogovore z Izraelom v Jordaniji. Danes se bodo v Amanu odvili že peti pogovori med izraelskimi in palestinskimi pogajalci, ki naj bi omogočili nov krog mirovnih pogajanj. A, kot poudarja palestinska stran, bo to zadnja možnost, da se doreče začetek pogajanj, če se Izrael ne bo hotel pogovarjati o mejah bodoče palestinske države. Abas pravi, da želi Izrael Palestince prevarati z debatami o marginalnih varnostnih in administrativnih vprašanjih, ki nimajo nobene zveze z mirovnim procesom. Abas je jordanskemu kralju Abdulahu sporočil, da Palestinske oblasti sicer cenijo jordanska prizadevanja, a da pet krogov pogovorov z Izraelci ni prineslo nič novega.

Organizacija Novinarji brez meja je objavila poročilo o svobodi medijev po svetu za leto 2011. Natančneje so pregledali razmere v 179ih državah, med katerimi sta novinarstvu najbolj prijazni Finska in Norveška. Tik pod vrhom so še Estonija, Nizozemska in Avstrija, Slovenija pa se je prerinila na 36. mesto. Od lani je tako napredovala za 10 mest, čeprav organizacija Novinarji brez meja ne pojasnjuje, zakaj je tako. O razlogih za dvig Slovenije na lestvici smo govorili s predsednikom Društva novinarjev Slovenije Matijo Stepišnikom:

Z veliko hujšimi težavami se soočajo novinarji in novinarke v državah, ki so blizu dna svetovne lestvice, torej v Siriji, Iranu in na Kitajskem. Povsem na dnu pa so Eritreja, Turkmenistan in Severna Koreja. Generalni sekretar organizacije Jean-Francois Julliard je izpostavil, da bi moral biti položaj medijev v, kot je dejal, velikih demokracijah, kot so Združene države, Francija, Italija in Španija, boljši, saj bi morale po njegovem mnenju te države služiti kot primer.

Predsedniki Slovenske demokratske stranke, Liste Virant, Slovenske ljudske stranke, Demokratične stranke upokojencev in predsednica Nove Slovenije so v državnem zboru podpisali koalicijsko pogodbo z naslovom Pogodba za Slovenijo 2012-2015. Janez Janša je ob podpisu pogodbe dejal, da je koalicija, citiramo, „protikrizna koalicija razuma, ki se ne obremenjuje z ideološkimi oznakami", konec citata. Janša je še dodal, da je, kot se je poetično izrazil, pot neznosne lahkotnosti zadolževanja države končana. Podpisniki pogodbe so poudarili, da je pot pred njimi oziroma nami težka, a da imajo pogum in odločnost.

Pet omenjenih parlamentarnih strank je šlo še korak dlje v procesu nastajanja vlade. V državni zbor je njihovih 50 poslancev namreč vložilo predlog, da parlament predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo izvoli za mandatarja. Koalicijske partnerice imajo namreč 50 glasov, za izvolitev mandatarja to soboto pa jih potrebujejo 46.

Predsednik države Danilo Tűrk ne bo za mandatarja v drugem krogu predlagal nikogar, saj je kandidatura za mandatarja s podpisi poslancev predvidena v ustavi. Tűrk je na novinarski konferenci dejal, da Janša sicer nima polne legitimnosti za mandatarja, saj, kot je dejal predsednik, noben kandidat, ki ga bremeni pravnomočna obtožnica ali pravnomočni predlog, ne more veljati za kandidata s polno legitimnostjo. A manko legitimnosti lahko Janša po Tűrkovem mnenju postopoma odpravi s kakovostnim delom vlade.Komentarji
komentiraj >>