Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Anketa o financiranju visokega šolstva (702 bralcev)
Četrtek, 16. 2. 2012
univerza



Kdo naj prevzame odgovornost financiranja visokega šolstva?

»Formalno izobraževanje danes skoraj v celoti plačujejo in administrirajo državne in neprofitne institucije. Do takšnega položaja je prišlo postopoma, danes pa je postal družbeno sprejemljiv do te mere, da se razlogom o tem, zakaj ima šolski sistem poseben družbeni položaj, ne posvečajo niti v državah, v katerih prevladuje tržno gospodarstvo, tako po organizaciji kot po filozofiji. Rezultat je nekritično večanje odgovornosti države.«

Pravkar povedano so besede Miltona Friedmana v knjigi Kapitalizem in svoboda. Avtor najde delno opravičilo za državno financiranje izobraževanja zgolj pri osnovnem in srednjem šolstvu, ki naj bi skrbelo za integracijo družbe, torej opismenjevalo ljudi in jim posredovalo obče vrednote za nadaljnje življenje. Kar pa se tiče državnega intervencionizma na visokošolski ravni, to zanj pomeni omejevanje svobode posameznika, saj se bo glede na lasten ekonomski položaj oziroma položaj staršev marsikdo prisiljen odločiti za šolanje na javni ustanovi in ne plačljivi privatni. Čeprav je slednja morda kakovostnejša. Rešitev avtor vidi v popolni privatizaciji in subvencijah, ki bi šle naravnost v roke posameznikom.

V Ameriki je od takrat, ko je Friedman pisal o privatnem visokem šolstvu, to doživelo popoln triumf. Slednji proces je hkrati povsem razkrojil javno visoko šolstvo ter študentkam in študentom nakopal dolgove. Pošast neoliberalizma pa sedaj grozi, da bo tudi v Sloveniji uničila še tisto nekaj malega, kar nam je ostalo od dobrega javnega terciarnega izobraževanja.

Zato smo se odločili, da študentke in študente povprašamo o tem, kdo naj prevzame odgovornost za financiranje visokega šolstva. Odgovorili so nam naslednje:

Refleksija študentk in študentov zagotovo omogoča kritičen pretres odgovornosti države pri izobraževanju. Milton Friedman jih žal nikoli ne bo slišal. Lahko pa bi tej anketi prisluhnili odgovorni. Reklamni letaki različnih skladov, ki visijo po fakultetah in spodbujajo k najemu kredita za šolanje, so kar malce perverzni. Menda ni takšen kredit nekaj tako naravnega kot plimovanje morja?!

Anketo je pripravil vajenec Blaž.

 



Komentarji
komentiraj >>