Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF POD PREPROGO (1237 bralcev)
Sreda, 22. 2. 2012
Boris V.… inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko varnost iz Irana praznih rok …
… žrtve bombardiranja sirskega mesta Homs tudi novinarji …
… odstopil avstralski zunanji minister Kevin Rudd …
… gibanje 15. oktober ob 14ih na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve izvaja skupščino za dokapitalizacijo ljudi ...

OFF NAPOVEDNIK

Politična elita v Sloveniji je izgubila vsakršen stik z realnostjo. Medtem ko se javnosti grozi z varčevanjem in zategovanjem pasu, češ da denarja preprosto ni, pa protokolarni nakupi tega ne občutijo. Tako so na Javnem gospodarskem zavodu Brdo Protokolarne storitve Republike Slovenije zgolj za nakup ene orientalske preproge porabili okoli 150.000 evrov, sicer iz sredstev komercialne dejavnosti in ne iz proračunskih sredstev. V zgodbo pa so se vpletli tudi gorenjski kriminalisti, ki so konec januarja podali kazensko ovadbo zoper dve odgovorni osebi zavoda zaradi suma zlorabe položaja ali uradnih pravic. Preproga je po ugotovitvah kriminalistov namreč preplačana za 70.000 evrov, saj naj bi vrednost dobavljene preproge znašala 80.000 evrov.

Preden popolnoma popizdite, naj vas pomirimo in povemo, da vas popolnoma razumemo. Preplačana preproga odpira dve pomembni točki. Prvič: v času, ko se Iran sooča z vedno večjim pritiskom Zahoda, bi bila odlična poteza Slovenije, da se tej državi postavi v bran. V zameno bi verjetno dobila stoletno zalogo najkakovostnejših orientalskih preprog, po katerih je Perzija tako slavna. In drugič: čeprav slovenski politiki ne premorejo dovolj poguma, da za preproge zastavijo ugled države, pa vsi dobro vemo, da je kupljena preproga preprosto bizarno predraga. Soliden tepih se namreč dobi tudi za kakšnih 60.000 evrov.

Berete OFF Program, ki bi elite najraje pometel pod preprogo!

OFF PROGRAM

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko varnost Jukija Amano je sporočil, da obisk inšpektorjev agencije v Iranu ni prinesel preboja. Kot je dejal Amano, Iran inšpektorjem kljub konstruktivnemu vzdušju ni dovolil dostopa do vojaškega kompleksa Parčin blizu Teherana. Ravno v Parčinu naj bi Iran izvajal raziskave jedrskega orožja. Svoje ravnanje iranska stran utemeljuje s tem, da je bil obisk namenjen pogovorom in ne pregledom objektov. Iranski predstavnik pri Mednarodni agenciji za jedrsko varnost, Ali Ašgar Soltanieh, je ob tem napovedal, da se bodo pogovori nadaljevali. Po dvodnevnem obisku se tako delegacija agencije vrača na Dunaj, v prihodnjih dneh pa naj bi bilo že nared najnovejše poročilo agencije o iranskem jedrskem programu.

Obstreljevanje sirskega mesta Homs se nadaljuje. Sirski aktivisti v tem mestu poročajo o smrti dveh zahodnih novinarjev, ki sta umrla v soseski Baba Amr. Francoske oblasti so ju identificirale kot Marie Colvin iz Sunday Times-a in fotografa Remija Ochlika, ranjeni pa naj bi bili še najmanj trije novinarji. Samo včeraj naj bi v državi umrlo več kot sto ljudi, od tega štirideset v Homsu. Sodeč po posnetkih aktivistov v mestu Idlib na severozahodu naj bi bili nasprotniki režima predsednika Bašarja al Asada žrtve usmrtitev - z zavezanimi rokami so bili ustreljeni v glave. V drugem posnetku iz Idliba je prikazanih približno 500 sirskih vojakov, ki oznanjajo svoj prestop k opozicijski, tako imenovani Svobodni sirski vojski. Ameriška administracija medtem govori o morebitnih dodatnih ukrepih proti al Asadu, če se nasilje ne ustavi, eden od ukrepov pa je oboroževanje upornikov. Več o dogajanju v Združenih državah Amerike pa naša redna poročevalka Lidija Poljaček:

Včerajšnjih predsedniških volitev v Jemnu se je kljub nasilju, v katerem je umrlo 10 ljudi, in pozivom k bojkotu s strani separatistov, ki zahtevajo odcepitev južnega dela države, ter šiitskih upornikov na severu udeležilo 60 odstotkov volivcev. Šlo je sicer za volitve začasnega predsednika, edini kandidat pa je bil Salehov namestnik Abd Rabu Mansur Hadi. Dosedanji dolgoletni predsednik Ali Abdulah Saleh je v skladu z novembrskim dogovorom v zameno za imuniteto pred kazenskim pregonom zaradi nasilja nad protestniki svoj položaj prepustil Hadiju, ki bo državo vodil dve leti do naslednjih parlamentarnih in predsedniških volitev. Saleh se bo sicer kmalu vrnil iz Združenih držav Amerike, kjer je bil na zdravljenju po poškodbi, ki jo je dobil v lanskem napadu na njegovo rezidenco.

Avstralski zunanji minister Kevin Rudd je odstopil s položaja. Kot razlog je navedel napade nanj znotraj njegove Delavske stranke in dejstvo, da ga premierka Julia Gillard ni primerno branila. To je razumel kot znak, da se z očitki na njegov račun strinja tudi sama. Svojo odločitev je oznanil kar v Washingtonu, na novinarski konferenci po srečanju z ameriško kolegico Hillary Clinton:

A v ozadju naj bi šlo za spopad med Ruddom, ki je bil prej predsednik vlade, in Gillardovo, ki ga je leta 2010 nekaj mesecev pred volitvami zamenjala na tem položaju in položaju vodje stranke, češ da le-ta pod njim na parlamentarnih volitvah ne bi mogla zmagati. Opazovalci avstralskega političnega dogajanja sedaj ocenjujejo, da se želi Rudd morda znova potegovati za premierski stol. Gillardova, ki se sicer sooča z upadanjem priljubljenosti, vodi manjšinsko vlado in se mora zanašati na podporo neodvisnih poslancev. Ruddove poteze še ni komentirala, prav tako še ni znano, ali bo sklicala konvencijo stranke.

Potezo, in sicer glede Madžarske, je povlekla Evropska komisija, ki je predlagala zamrznitev skoraj pol milijarde evrov sredstev iz kohezijskega sklada za to državo. Komisija namreč ni zadovoljna z ukrepi Madžarske za zmanjšanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja. Gre za ukrep, ki bo uveden prvič v zgodovini Evropske unije, veljati pa naj bi začel z januarjem prihodnje leto. 495 milijonov evrov predstavlja 29 odstotkov kohezijskih sredstev, ki so za Madžarsko namenjeni v naslednjem letu. Evropska komisija zatrjuje, da ta ukrep ni povezan z vprašanji neodvisnosti madžarske centralne banke in svobode medijev.

Gibanje 15. oktober je ob 14. uri na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve začelo drugo mesečno skupščino za dokapitalizacijo ljudi. Teme, ki jih je nameravalo gibanje na skupščini odpreti, so nova socialna zakonodaja, stabilna splošna socialna varnost, krepitev skupnosti, stanovanjska problematika. O tem, kako je potekala oziroma še poteka skupščina, pa nam bo več povedal naš sodelavec Luka Počivalšek:

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je napovedal varčevanje tudi znotraj svojega ministrstva, kjer po njegovih besedah že sedaj primanjkuje 10 milijonov evrov za plače, rebalans proračuna pa bo sredstva ministrstva še znižal. Gorenak pravi, da se investicij in materialnih stroškov ne da nižati, tako da se bo varčevalo le pri plačah, ki sicer obsegajo 80 odstotkov sredstev za ta resor. Gorenak sicer napoveduje varčevanje tako z odpuščanjem kot reorganizacijo, omenja pa tudi upokojevanje. Za odziv smo poklicali Zorana Petroviča, predsednika Sindikata policistov Slovenije:

Gorenak pravi, da je 440 policistov že primernih za upokojitev, a dodaja, da jih ne morejo prisilno upokojiti. Minister tako pri njih računa na razumevanje glede na obstoječi finančni položaj. Pa bi imeli policisti, ki bi se sedaj upokojili, zaradi tega nižjo pokojnino? Zoran Petrovič:

Stranka Nova Slovenija je pripravila sedem predlogov za spremembe ustave. Podpirajo sicer predlog Slovenske demokratske stranke za spremembo oziroma skrajšanje postopka imenovanja vlade, strinjajo se tudi z uvedbo tako imenovanega zlatega pravila, torej zgornje meje zadolževanja države, ki bi bila zapisana v ustavo. Poleg tega pa predlagajo še spremembe ustave glede referenduma, Državnega sveta, sodniškega mandata, zakonske zveze in volitev predsednika republike. Ravno slednji predlog je najbolj sporen, saj predvideva posredne predsedniške volitve. V Novi Sloveniji tako želijo, da bi predsednika izvolili poslanci, in sicer bi bila potrebna za izvolitev dvotretjinska večina v parlamentu. Govorili smo z Matejem Toninom, vodjo poslanske skupine Nove Slovenije, in ga prosili, naj utemelji njihov predlog:

Tonina smo špekulativno vprašali tudi, ali se za tem predlogom morebiti ne skriva želja desnice, da končno osvoji tudi predsedniški položaj, ki ga na neposrednih volitvah še ni:Komentarji
komentiraj >>

Re: OFF POD PREPROGO
anonimni alkoholik [22/02/2012]

a o Španiji (Valencia, Madrid, Barcelona), policijskemu nasilju na študenstkih demonstracijah in podobnem pa nič... medijsko enoumje deluje...
odgovori >>

    Re: OFF POD PREPROGO
    anonimni alkoholik [22/02/2012]
    http://www.typically spanish.com/news/pub lish/article_33789.s html
    odgovori >>