Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SANKCIONIRAN BRITOFF (634 bralcev)
Petek, 23. 3. 2012
Boštjan R...številčni študentski protesti v Kanadi...
...brez mednarodne pomoči za srbske volitve na Kosovu...
...nov paket sankcij za Belorusijo, Sirijo in Iran...
...konec družinske kampanje...
...resolucija mednarodni komisiji o judovskih naselbinah...
...seznam neoliberalnih vladnih ukrepov za bolj izravnan proračun...
...tudi Indija ne bo plačevala ogljičnega davka...
...več kot 20-odstotna brezposelnost na Hrvaškem...


705

V Kanadi se je v še enem študentskem protestu zbralo okoli 300 tisoč ljudi, ki so izražali nezadovoljstvo z načrtovanim povišanjem šolnin na podiplomski stopnji študija. To je bil številčno eden največjih študentskih uporov vseh časov. Večina študentov se je zbralo v Montrealu z namenom boja proti omejevanju javne dostopnosti do visokošolskega izobraževanja. Kanadski premier Jean Charest je že pred časom napovedal povišanje drugostopenjskih šolnina za dobrih 1600 dolarjev na leto, študente pa je najbolj vznemirilo vnovično oznanjanje teh ukrepov v objavljenem proračunu in ponavljanje floskul iz ust politikov.

Svet Združenih narodovo za človekove pravice je sprejel resolucijo o vzpostavitvi prve mednarodne neodvisne preiskovalne misije o posledicah judovskih naselbin na pravice Palestincev. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu dejal, da je resolucija hinavska.

Na seji Ekonomsko-socialnega sveta je vlada predstavila izhodišča ukrepov za - po njihovo - uravnoteženje javnih financ. Konkretnih številk sicer spet niso predstavili, finančni minister Šuštaršič pa pravi, da gre za ukrepe na področju notranjega varčevanja, delovanja javnega sektorja in različne državne programe. Cilj vladnih ukrepov je, da proračunski primanjkljaj letos ne bi presegel treh odstotkov bruto domačega proizvoda. Predlogi so številni in raznovrstni, grobo pa bi jih lahko povzeli kot reze v javni sektor in zmanjševanje različnih socialni pravic.

805

Italija in Velika Britanija bosta ustanovili delovno skupino za boj proti terorizmu. Odločitev o ustanovitvi skupine je posledica diplomatskega spora med državama zaradi spodletele akcije reševanja talcev iz obeh držav v Nigeriji, pri čemer sta umrla Italijan in Britanec. Skupina se bo ukvarjala z ugrabitvami, pirati in drugimi nevšečnostmi, ki na periferiji težijo zahodne države.

Zunanji ministri Evropske unije bodo v Bruslju predvidoma precej zaostrili sankcije proti Belorusiji. Na dosedanji kazenski seznam bodo po pričakovanjih dodali 12 oseb. Predvidoma bodo zaostrili tudi sankcije proti Siriji in Iranu. To bo že 13. krog sankcij proti režimu Bašarja Al Asada. Iranu bodo podaljšali sankcije zaradi kršenja človekovih pravic, na kazenski bodo dodali še 18 imen in prepovedali uvoz tehnologije, ki se uporablja za obveščevalno dejavnost.

V treh dneh predčasnega glasovanja na referendumu o družinskem zakoniku je po sedanjih podatkih glasovalo dobrih 15 tisoč volivk in volivcev, kar je skoraj odstotek vseh upravičencev. Danes je zadnji dan kampanje, kar pomeni konec poslušanja liberalnih in konservativnih nebuloz. Standarde v zadnjih dneh ruši nazadnjaška desnica s spletnimi videi, ob katerih legendarni požigalec izgleda kot dober marketing rentnikov za nepremičnine ob Velenjskem jezeru.

905

Misija Združenih narodov na Kosovu ne bo pomagala pri organizaciji srbskih lokalnih volitev na Kosovu. Odgovor na prošnjo srbskih oblasti bo omejil možnosti Beograda, da v nekaterih kosovskih občinah z večinskim srbskim prebivalstvom pripravi lokalne volitve.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je govorila o problematiki pomanjkanja pitne vode v prihodnjih desetletjih. Opozarjala je na nevarnost naraščanja nestabilnosti po svetu zaradi pomanjkanja vode. Do leta 2025 naj bi več kot dve tretjini svetovnega prebivalstva živelo v regijah, kjer ne bo dovolj čiste pitne vode. Zaradi manjka vode bodo močno zrasle cene hrane.

Prometni ministri Evropske unije so v Bruslju dosegli dogovor o prihodnji ureditvi evropskega prometnega omrežja. Celovito omrežje naj bi bilo vzpostavljeno do leta 2050, prednostno jedrno omrežje pa do leta 2030. Kar nekaj odsekov infrastrukture v Sloveniji je bilo vključenih v jedrno omrežje, med drugimi Letališče Brnik in luka Koper, kar je slovenskemu ministrstvu zagotovilo dober vtis.

1005

Indija je svojim letalskim družbam prepovedala plačevanje spornega ogljičnega davka, ki ga je letos uvedla Evropska unija, niti nočejo, da bi katera indijska letalska družba delila podatke o izpustih ogljikovega dioksida. Podobno je že pred dobrim mesecem dni storila Kitajska. Uredba pravi, da morajo prevozniki plačati za 15-odstotni delež izpustov, ki jih letala spustijo na ozemljem Evropske unije, za neplačnike pa je predvidena kazen.

Združene države še niso objavile imena osebe, ki jo nameravajo nominirati za novega predsednika Svetovne banke, čeprav se rok za vložitev kandidatur izteče danes. Južnoafriška republika za ta položaj predlagati nigerijsko ministrico za finance Ngozi Okonjo-Iweala, Brazilija pa je izrazila podporo za položaj nekdanjemu finančnemu ministru Kolumbije Joseju Antoniu Ocampu. Po ustaljeni delitvi dela v neoliberalnih institucijah, Mednarodni denarni sklad vodi Evropejec, Svetovno banko pa Američan.

Stopnja registrirane brezposelnosti na Hrvaškem je februarja dosegla 20,1 odstotka, kar je za tri desetinke odstotne točke več kot mesec poprej. Stopnja registrirane brezposelnosti je februarja prvič po aprilu 2003 presegla 20 odstotkov. Če to prevedemo v absolutne številke, je na Hrvaškem slabih 350 tisoč brezposelnih. Avgusta 2008 je bila stopnja nezaposlenosti na Hrvaškem dobrih 12 odstotkov.Komentarji
komentiraj >>