Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
abigail washburn (702 bralcev)
Sreda, 28. 3. 2012
outlawGlas in banjo Abigail Washburn.
www.abigailwashburn.com
1. CD, 1 (oni) CITY OF REFUGE abigail washburn 3.41
CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19
City of Refuge, naslovna pesem lanskoletnega albuma ameriške ustvarjalke Abigail Washburn. Lahko si mislite, da je tudi Abigail Washburn na letni lestvici spletne glasbene revije No Depression za leto 2011. Tam je na sedemindvajsetem mestu. In lahko si mislite, da se bomo v naslednjih tednih in mesecih in letih k tej lestvici še vračali, kot smo se k lestvici za leto 2009 in kot se bomo tudi k lestvici za leto 2010. Enostavno zato, ker so te lestvice dobro okostje, dobra opora za neko načrtnost in preglednost pri obvladovanju množice raznovrstnih albumov različnih ameriških ustvarjalcev, ki jim je vsem skupno, da se navezujejo na veliko izročilo ameriške glasbe.
Naslednja pesem z albuma City of Refuge Abigail Washburn je Bring Me My Queen.
2. Isti CD, 2 (oni) BRING ME MY QUEEN abigail washburn 4.14
Pesmi Abigail Washburn zvenijo nadvse arhaično, tradicionalno. Res, da je odraščala, obkrožena tudi s temi prastarimi zvoki, a pot sedaj dvaintridesetletne ustvarjalke, ki poje in igra banjo, je bila nekoliko bolj zapletena. V mladosti pravzaprav ni imela namena profesionalno ukvarjati se z glasbo. Res da je pela spremljevalne glasove v raznih gospel, ritem in blues in reggae skupinah, vendar je menda vse skupaj jemala bolj za zabavo. Nato pa je s sedemnajstimi leti 1996. leta potovala na Kitajsko in se je vse spremenilo. Na Kitajskem se je hitro udomačila v njihovi kulturi, hkrati pa postala bolj pozorna in dovzetna do izročila lastne, ameriške. Ko se je vrnila v ZDA, se je naučila igrati banjo, v Vermontu, kjer je takrat živela, pa je enkrat naneslo, da je skupina njenih prijateljev v zasedbi Cleary Brothers nujno in na hitro potrebovala nekoga, ki bi igral banjo, ker jih je njihov član zapustil. Vskočila je, kasneje pa je začela nastopati tudi samostojno. Leta 2004 je spoznala neko Kitajko, ki ji je pomagala napisati prvo pesem v kitajščini. Hkrati je začela delati v tradicionalni zasedbi Uncle Earl, s katerimi je sodelovala na njihovi plošči She Waits for Night iz leta 2005. S svojo pesmijo Rockabye Dixie se je prijavila na neko glasbeno tekmovanje, kjer je osvojila drugo mesto in pritegnila pozornost založbe Nettwerk Records. Tam je avgusta 2005 objavila svoj prvenec z naslovom Song of the Traveling Daughter. Z njega poslušajmo omenjeno pesem Rockabye Dixie.
3. Isti CD, 3 (ona) ROCKABYE DIXIE abigail washburn 4.08
V času objave albuma Song of the Traveling Daughter se je Abigail Washburn še parkrat podala na Kitajsko, tudi v Tibet, kjer je nastopala kot članica zasedbe Sparrow Quartet, v kateri so bili Bela Fleck, goslač Casey Driessen in čelist Ben Sollee. Preden se posvetimo tej zasedbi, poslušajmo z albuma Song of the Traveling Daughter še dve pesmi. Prva ima naslov Who's Gonna Shoe.
4. Isti CD, 4 (trad.) WHO'S GONNA SHOE abigail washburn 3.46
Tradicionalni napev v izvedbi Abigail Washburn na njenem prvem samostojnem albumu Song of the Traveling Daughter iz avgusta 2005. S te plošče poslušajmo še eno pesem, Halo.
5. Isti CD, 5 (oni) HALO abigail washburn 3.33
Leta 2008 je sledil naslednji album Abigail Washburn, ki ga je posnela s prej omenjeno zasedbo Sparrow Quartet. Prva pesem s te plošče je njena, A Fuller Wine.
6. Isti CD, 6 (ona) A FULLER WINE abigail washburn & the sparrow quartet 5.00
Kompleksne skladbe Abigail Washburn in članov zasedbe Sparrow Quartet na albumu iz leta 2008, preprosto imenovanem Abigail Washburn & The Sparrow Quartet. Naslednja pesem s te plošče je navezava na njene obiske Kitajske in zanimanja za kitajsko kulturo, Kangding Qingge ali Old-Timey Dance ali Ples iz starih časov.
7. Isti CD, 7 (trad.) KANGDING QINGGE abigail washburn & the sparrow quartet 4.56
Vendar tele pesmi Kangding Qingge ali Old-timey Dance ni napisala Abigail Washburn, temveč je to tradicionalni kitajski napev, ki ga je obdelal in dopolnil Bela Fleck.
Z albuma Abigail Washburn & The Sparrow Quartet iz leta 2008 poslušajmo še eno pesem, zaključno in z ustreznim naslovom Journey Home.
8. Isti CD, 8 (jurca, ona) JOURNEY HOME abigail washburn 4.14
Journey Home je tista prej omenjena pesem, ki jo je Abigail Washburn napisala skupaj s kitajsko prijateljico.
Januarja 2011 je sledila naslednja plošča Abigail Washburn, City of Refuge. Medtem je spoznala kitarista Kaija Welcha, s katerim je podpisala večino pesmi na tem albumu, tudi naslednjo, Burn Thru.
9. Isti CD, 9 (welch,ona) BURN THRU abigail washburn 4.27
Album City of Refuge so Abigail Washburn pomagali posneti tudi tako znani glasbeniki, kot so Kenny Malone, Viktor Kraus, Jeremy Kittel in drugi, med njimi Bill Frisell, ki ga – kot kajpak veste – kar naprej slišite v podlagi mojega govorjenja s skladbo The Outlaws.
Naslednja pesem z albuma City of Refuge je Dream of Nectar.
10. Isti CD, 10 (welch, ona) DREAM OF NECTAR abigail washburn 5.51
Na izvrstnem lanskoletnem albumu City of Refuge Abigail Washburn je tudi pesem Last Train, ki jo bomo sedaj poslušali v koncertni izvedbi z nastopa v klubu Ram's Head v Baltimoru.
11. Isti CD, 11 (welch,ona) LAST TRAIN abigail washburn 4.30
Oddaja Izven zakona, v kateri smo povzemali dosedanje delo ameriške ustvarjalke Abigail Washburn, se izteka. Naslednji teden je prva sreda v aprilu, čas za posebno oddajo o nadčasnih pesmih iz Amerike in okolice. Tokrat bomo v okolici, pri ameriškem pudlju, v Veliki Britaniji, pri Tymonu Doggu.
Milko Poštrak vas do takrat lepo pozdravljam z zaključno pesmijo z lanskega albuma City of Refuge, Bright Morning Stars.
12. Isti CD, 12 (welch,ona) BRIGHT MORNING STARS abigail washburn 4.40


Komentarji
komentiraj >>