Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF PRENAŠANJA OBLASTI (725 bralcev)
Ponedeljek, 2. 4. 2012
Luka T....Tunizija ne bo šeriatska država...
...Britanija bo vohljala za svojimi državljani...
...Murdoch ne heka le telefonov ampak tudi konkurente...
...Najbogatejši brazilec zbil revnega kolesarja...
...Kitajska zaprla socialna omrežja zaradi govoric o državnem udaru...
...Japonska obnovila svoje znanje o cunamijih...
...bliža se kongres severnokorejske komunistične partije...

OB 7:05

Vladajoča stranka zmernih islamistov se pri pisanju nove tunizijske ustave ne bo zavzemala za šeriatsko pravo kot temeljni kamen zakonodaje. Voditelj te stranke - Rached Ghannouchi - želi, da Tunizija ohrani svoj sekularni temelj, ki je bil po mnenju nekaterih ogrožen z zmago islamistov na demokratičnih volitvah po vstaji proti Ben Aliju.

Britanska vlada bo naslednji mesec razkrila načrte o vohljanju za prometnimi podatki svojih državljanov. Predstavniki ministrstva za notranje zadeve so povedali, da je tehnologija napredovala zato morajo v korak z njo tudi policija in varnostne storitve. Ponudniki spletnega dostopa bodo verjetno morali namestiti dodatno strojno opremo, ki bo arhivirala podatke o času in kraju odkoder so bila poslana elektronska sporočila ali opravljeni telefonski klici, vendar pri tem ne bodo arhivirali tudi njihove vsebine.

Medijski mogotec Rupert Murdoch je očitno pristaš teorije o bojevanju celotnega spektra. Britanski novinarji so njegov korporativni imperij povezali s spletnim piratskim forumom Lee-ja Giblinga, ki je brskajočim delil nasvete kako shekati v storitve Murdochove konkurence - Canal Plus (izg. Kanal plus). Murdochovi zagovorniki pa opozarjajo, da je to le ena v množici spletnih strani s podobno ponudbo in da denarne sledi med Giblingom in njim ne dokazujejo ničesar obremenilnega.

OB 8:05

Thor Batista, 20-letni sin najbogatejšega brazilca, je s svojim McLarnom zbil 30-letnega Wandersona Pereiro, ki je iz bližnjega sluma potoval s kolesom. Nesreča je sicer ena v množici podobnih, pozornost pa je pritegnila zaradi svojih okoliščin, saj pooseblja konflikt med Brazilijo peščice bogatih in to množice revnih. Družina Batista je preko socialnega omrežja Twitter sporočala, da je za nesrečo odgovoren kolesar, javnost pa se sprašuje, zakaj je bilo premožnemu mladeniču sploh dovoljeno voziti. V preteklih 18 mesecih si je namreč nabral dovolj prometnih prekrškov za odvzem vozniškega dovoljenja.

Kitajska je zaprla več lokalnih socialnih omrežij saj so se na njih pojavile govorice o državnem udaru in vojaških vozilih na ulicah glavnega mesta Peking. Kaznovana Twitterju podobna omrežja so izjavila, da bodo začasno izključila možnost komentiranja. Zahodni analitiki špekulirajo o razkolu znotraj kitajske partije potem ko so z njegovega položaja odstranili priljubljenega voditelja Bo Xilai-a, ki je obetal da bo kmalu prevzel kitajske vajeti.

Kitajski heker je vdrl v vsaj 233 indijskih računalnikov med drugim tudi v računalnik nekega podjetja za razvoj vojaških tehnologij. Temu podjetju je v poštni priponki s trojanskim konjem poslal dokument o balističnih raketah in jih tako pripravil, da so ga odprli. Nasedla pa mu je tudi tibetanska organizacija, ki je odpirala dokumente o samozažigu in ponudbo za službo v New Yorku.

OB 9:05

Egipčanska muslimanska bratovščina je predstavila predsedniškega kandidata s katerim namerava nastopiti na bližajočih se predsedniških volitvah. Poslovnež Khairat Shater je bil v času vladanja Hosnija Mubaraka več let zaprt in prisiljen s svojim podjetjem upravljati iz zapora, sedaj pa ga predlagajo kot bolj zmernega kandidata, ki bi lahko pridobil naklonjenost tako liberalcev kot vojske.

Japonska je revizirala svoje prognoze glede vzročnosti med potresi in cunamiji. Na podlagi lanskega potresa magnitude 9 po rihterjevi lestvici in uničevalnem cunamiju, ki je dosegel višino 14 metrov, so prilagodili uradne številke o pričakovani višini cunamijev. Po novem lahko ti dosežejo tudi višino 34 metrov, kar vsaj eno obmorsko jedrsko elektrarno izpostavi njihovi grožnji. Po poročanju naj bi to elektrarno že zaprli, okoli nje pa začeli graditi zid, ki jo bo ubranil pred tako visokomi valovi.

Tri žene terorističnega voditelja Osama Bin Ladna so pristale na sojenju v Pakistanu saj so obtožene nelegalnega vstopa v to državo in ponarejanja dokumentov. Najmlajša od vdov, Amal Ahmed Abdul Fateh je preiskovalcem podala doslej najbolj slikovit opis življenja Bin Ladnovih po napadih na dvojčke leta 2001. OP tem dogodku naj bi se družina Bin Ladnovih razkropila naokrog Bin Laden pa naj bi se v Abbottabad, kjer so ga ubili mornariški tjulnji, preselil šele leta 2005.

OB 10:05

Enajstega aprila bo izredni kongres severnkorejske komunistične partije na katerem naj bi dokončali prenos oblasti na novega voditelja Kim Jong Una. Po pričakovanjih naj bi ga imenovali za generalnega sekretarja partije, kar je tudi poožaj, ki ga je zasedal njegov oče. Severna Koreja bo 15. aprila prav tako praznovala, saj bodo proslavljali stoletnico rojstva Kim Il Sunga, dedka trenutnega voditelja, ob tej priložnosti pa v vesolje izstrelili satelit.

Voditeljica mjanmarske opozicije in nobelova nagrajenka Aung San Suu Kyi je po dolgoletni vladavini vojske bila izvoljena v mjanmarski parlament. Po podatkih njene stranke Narodna liga za demokracijo, naj bi ta stranka osvojila vseh 45 sedežev za katere so bile tokrat razpisane volitve v sicer 664 sedežnem parlamentu. Kljub temu pa s to zanemarljivo številko naj ne bi ogrožala večino vojski naklonjene stranke Unije solidarnosti in razvoja.

Iranske oblasti so iz zapora izpustile dva ameriška popotnika, ki sta tam pustila dve leti svojega življenja. Zaradi suma vohunstva so ju zaprli leta 2010, ko sta med pohajkovanjem po gorah nevede prestopila iransko mejo. Tragedija njunega položaja je bila še pomnožena z njunimi političnimi stališči, saj sta nasprotovala ameriški politiki na bližnjem vzhodu in izraelski obravnavi palestinskega vprašanja.

Britoff ureja Luka Tetičkovič

 

 

ODPOVED: Britoff ureja Luka Tetičkovič

 Komentarji
komentiraj >>